Nuo dabar visos poros su valstybės leidimu galės susilaukti dviejų vaikų, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Xinhua“. Atitinkamas spendimas priimtas keturias dienas trukusiame Komunistų partijos Centro komiteto susitikime.

Šis istorinis sprendimas buvo priimtas „siekiant subalansuoti visuomenės raidą ir išspręsti senstančios visuomenės patiriamus iššūkius“, rašo „Xinhua“.

Aktyvistai sveikino šį sprendimą, bet perspėjo, kad „dviejų vaikų“ politika reiškia, kad Kinijoje gimstamumo kontrolės mechanizmai tebeveiks. Be to, demografiniai padariniai pasireikš tik po kelių dešimtmečių, o ankstesni mėginimai liberalizuoti „vieno vaiko“ politiką gimstamumą padidino mažiau negu tikėtasi.

„Vieno vaiko“ politika, paskelbta 8-ojo dešimtmečio pabaigoje, leido daugumai porų turėti tik vieną vaiką. Vyriausybė tvirtino, kad tai buvo vienas pagrindinių Kinijos ekonomikos suklestėjimo veiksnių.

Šią politiką prižiūrinti speciali nacionalinė komisija pažeidėjams skirdavo baudas, o neretai ir priverstinius abortus, kėlusius didžiulį sielvartą potencialiems tėvams.

Tačiau Kinijos visuomenė, kuri yra didžiausia pasaulyje (1,37 mlrd. žmonių), dabar sparčiai sensta. Taip pat pasireiškia didelis lyčių disbalansas, darbo jėgos ištekliai sparčiai mažėja.

Mėginant spręsti šias problemas, 2013 metais buvo imtasi ribotų reformų, leidusių kai kurioms miestuose gyvenančioms poroms susilaukti antro vaiko, bet gana mažai žmonių pasinaudojo šia galimybe.

Žmogaus teisių organizacijos pasveikino tokias permainas itin nepopuliarioje šalies politikoje, bet išreiškė abejonių dėl paliekamos gimstamumo kontrolės.

Tai „gera žinia poroms, kurios nori susilaukti antro vaiko, – sakė „Human Rights Watch“ atstovė Maya Wang (Maja Vang) naujienų agentūrai AFP, bet „teisės daugintis suvaržymas Kinijoje lieka galioti“.

„Kol lieka kvotos ir priežiūros sistema, moterys vis dar negali naudotis teise daugintis“, – sakė ji ir pridūrė, kad šias politikos permainas „pirmiausia lemia ekonominės priežastys“.

Amnesty International“ atstovas Williamas Nee tinkle „Twitter“ parašė: „Dviejų vaikų politika“ neužbaigs priverstinės sterilizacijos, priverstinių abortų, vyriausybės vykdomos gimstamumo kontrolės“.

Šiaurės Karolinos universiteto sociologijos profesorius Yong Cai, kuris yra vieno vaiko politikos ekspertas, sakė, jog permainos, apie kurias buvo paskelbta ketvirtadienį, vėluoja mažiausiai 10 metų.

„Bet geriau vėliau, negu niekada“, – pridūrė jis.

Kinijos žiniasklaida taip pat nesureikšmino vieno vaiko politikos atsisakymo.

Kinijai darantis turtingesne šalimi poros vis labiau atidėliodavo net pirmo vaiko gimimą, didžiąją savo laiko dalį skirdamos kitiems tikslams, pirmiausia karjerai.

Antras vaikas, kaip pastebėjo daugelis komentatorių, ne tik dar labiau padidins socialinį ir finansinį spaudimą, susijusį su gyventojų reprodukcija.

„Turiu pasirūpinti keturiais tėvais, o dar turėsiu ir dviem vaikais, – pastebėjo vienas komentatorius. – Tai jau per daug didelė atsakomybė“.