Viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Ipsos“ atlikta apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti pasibaigus balsavimui 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku, rodo, kad PiS surinko apie 39,1 proc., o PO – 23,4 proc. balsų, sakoma naujienų televizijos TVN24 pranešime.

Apklausos rezultatai rodo, kad PiS, vadovaujama euroskeptiko Jaroslawo Kaczynskio, tikriausiai užsitikrino 242 mandatus 460 vietų Seime, parlamento žemuosiuose rūmuose, nutraukdama aštuonerius metus trukusį PO, ir galės sudaryti vyriausybę be kitų partijų.

Tai geriausias šios konservatorių partijos, patraukusios rinkėjus į savo pusę itin griežta retorika dėl Europos migrantų krizės ir dosniais pažadais užtikrinti gerovę, rezultatas per visus parlamento rinkimus.

J.Kaczynskis paskelbė pergalę ir pirmiausiai atidavė pagarbą savo velioniui broliui dvyniui, prezidentui Lechui Kaczynskiui, kuris žuvo 2010 metais per vyriausybinio lėktuvo katastrofą netoli Smolensko vakarų Rusijoje.

„Be jo šiandien nebūtume čia. Jo dvasia yra stipresnė negu kūnas. Turime išlaikyti jo atminimą gyvą“, – sakė J.Kaczynskis, taip pat priminęs apie daugybę iškilių Lenkijos veikėjų, žuvusių per tą tragišką įvykį.

„Tai pirmasis kartas per Lenkijos demokratijos istoriją, kai viena partija užsitikrino daugumą“, – pabrėžė buvęs premjeras.

Tuo tarpu liberalioji Piliečių platforma gali tikėtis gauti 133 mandatus.

Dabartinė šalies vyriausybės vadovė Ewa Kopacz jau pripažino pralaimėjimą.

„Lenkija dabar yra ekonomiškai besivystanti šalis. Nedarbas yra vienaženklis. Tokios būklės Lenkiją paliekame tiems, kurie šiandien laimėjo rinkimus“, – sakė ji savo rinkimų štabe Varšuvoje.

„Atminkite, tie aštuoneri (pastarieji) metai nepraėjo veltui“, – padėkojo E.Kopacz savo partijos šalininkams.

Tuo tarpu Lenkijos kairiosios partijos pirmąkart nepateko į parlamentą nuo komunistinio režimo žlugimo 1989 metais.