Kaip pranešė Centrinės rinkimų komisijos vadovas Sergejus Nasibianas, ji gavo daugiausiai vietų parlamente.

Pasak jo, iš viso Arcacho demokratų partija gavo 12 mandatų. Centro partija "Laisvoji tėvynė" užėmė antrąją vietą, gavusi 10 mandatų, trečiojoje vietoje - opozicinis blokas, į kurį įeina "Dašnakcutiun" ir "Judėjimas - 88", gavęs tris mandatus.

Į parlamentą taip pat išrinkti aštuoni nepartiniai deputatai.

Pagal vietos įstatymus, vienerių rūmų Nacionalinis susirinkimas renkamas penkeriems metams. Jį sudaro 33 deputatai, iš kurių 22 renkami pagal mažoritarinę sistemą, 11 - pagal proporcinę. Azerbaidžanas, laikantis Karabachą savo teritorija, kurią okupavo Armėnija, pasmerkė rinkimus.

Likus nedaug laiko iki Sovietų Sąjungos subyrėjimo, Kalnų Karabachas, kuriame gyventojų daugumą sudaro armėnai, paskelbė, kad pasitraukia iš Azerbaidžano sudėties. Tai išprovokavo karinius veiksmus, per kuriuos abiejose pusėse žuvo 35 tūkst. žmonių. 1994 metais Armėnija ir Azerbaidžanas paskelbė paliaubas, bet derybos, kuriose dalyvauja tarptautiniai tarpininkai, kol kas nedavė rezultatų.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), paprastai stebinti, ar rinkimai atitinka demokratijos principus, atsisakė atsiųsti savo stebėtojus į Kalnų Karabachą Tačiau JAV Visuomeninės tarptautinės teisės ir politikos grupės (PILPG) delegacija, stebėjusi, kaip vyko rinkimai, iš esmės juos įvertino teigiamai.

"Parlamento rinkimai Kalnų Karabache buvo surengti laisvai ir skaidriai", - sakoma delegacijos pirminėje ataskaitoje.

Grupės atstovas, specialusis USAID patarėjas Williamas Spence'as, pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad buvo užfiksuota kai kurių trūkumų, bet jie neturės įtakos rinkimų rezultatams.

Iš viso rinkimus stebėjo maždaug 100 stebėtojų iš įvairių šalių ir organizacijų. "Dašnakcutiun" ir "Judėjimas -88" bloko nuomone, rinkimai buvo nesąžiningi. Šiuo metu jie svarsto tolesnius veiksmus. "Opozicijai svarbiausia - šalies stabilumas, ir mes neisime sukrėtimų keliu", - spaudos konferencijoje pirmadienį teigė vienas bloko lyderių Gegamas Bagdasarianas.