14-metis moksleivis Davidas Issa matė, kaip 21 metų užpuolikas, kuris vėliau buvo pašautas policijos ir mirė ligoninėje, nužudė jo mokytoją.

„Sėdėjome (mokyklos) kavinėje, kai atėjo tas vaikinas, užsidėjęs kaukę ir nešdamasis kardą – jis dūrė mano mokytojai. Aš supanikavau ir pabėgau“, – moksleivis pasakojo naujienų agentūrai AFP drebančiu balsu.

Manoma, kad užpuolikas laikėsi ultradešiniųjų pažiūrų ir specialiai nusitaikė į mokyklą „Kronan“, kurioje mokosi daug imigrantų vaikų, nurodė Švedijos žiniasklaida.

Švedijos policija penktadienį pripažino mananti, kad jis vadovavosi „rasistiniais motyvais“. Tyrėjai pietvakariniame Trolhetano mieste sakė grindžiantys savo prielaidas įrodymais, rastais užpuoliko namuose, įskaitant „jo aprangą, jo elgesį nusikaltimo vietoje“ ir pasirinktas aukas.

„Iš viso to dėliojasi paveikslas, kad užpuolikas turėjo rasistinių motyvų, kai įvykdė tuos nusikaltimus mokykloje „Kronan“, – sakoma policijos pranešime.

Tuo tarpu Švedijos naujienų agentūra TT ir dienraštis „Expressen“ pranešė, kad savo „YouTube“ paskyroje jis skelbdavo medžiagą, šlovinančią Adolfą Hitlerį ir nacistinę Vokietiją.

Mokykla „Kronan“ turi 400 moksleivių, kurių amžius – 6–15 metų (nuo parengiamosios iki devintos klasės).

Moksleiviai iš pradžių manė, kad vyras, vilkėjęs juodus drabužius ir užsidėjęs kaukę, panašią į dėvimą filmo „Žvaigždžių karai“ personažo Darto Veiderio, yra kažkoks pokštininkas, vilkintis Helovino kostiumą, ir netgi su juo fotografavosi.

Tačiau vėliau jis pradėjo siautėti – subadė du mokytojus, kuriuos sutiko netoli įėjimo, o po to pradėjo klaidžioti koridoriais, ieškodamas kitų aukų.

„Pamačiau kaukėtą juodai apsirengusį vyrą, lipantį laiptais aukštyn; jis nešėsi kruviną kardą“, – prisiminė 25 metų matematikos mokytojas Ahmedas Hadi.

„Jis nuėjo prie kitos klasės. Vaikai buvo išsigandę. Išjungėm šviesas ir užstūmėm duris suolais. Paprašėm vaikų sėdėti labai tyliai – jiems tik 10 metų“, – pridūrė jis.

Galiausiai užpuolikas buvo pašautas policijos koridoriuje prie A.Hadi klasės.

„Žiūrėkit – jis man įpjovė!“

Septynmetės moksleivės Susan motina Amal Ahmed sakė, kad jos dukra buvo labai sukrėsta patirto siaubo.

„Mano dukra ... visą dieną verkė ir pasakojo apie kraują, kurį matė“, – aiškino ji.

„Mes (atvykę) iš Irako. Palikome savo šalį, ieškodami saugumo čia, Švedijoje. Mes nenorime smurto, ypač prieš mūsų vaikus“, – pridūrė motina.

Husseinas Kaari sakė, kad jo jaunesnis 14-metis brolis buvo pirmasis klasėje, priartėjęs prie užpuoliko.

„Jis pabeldė į duris. Vienas moksleivis atidarė. Tas vaikinas neištarė nė žodžio – tiesiog smogė savo kardu. Mokinys sušuko: „Žiūrėkit, jis man įpjovė!“ Kiti atrodė juo nepatikėję, kol pamatė tekantį kraują“, – pasakojo jis.

Galiausiai buvo nužudytas vienas mokytojas ir vienas moksleivis, o kitas mokytojas ir moksleivis, kuriems buvo padaryta sunkių durtinių žaizdų, tebėra ligoninėje kritinės būklės.

Policijos pareigūnai sugebėjo atsekti žudiko nueitą kelią, „sekdami kraują ant grindų“, nulašėjusį nuo jo ginklo, sakė tyrėjas Thordas Haraldssonas.

Praėjus kelioms valandoms, kai policijos apsuptą mokyklą apgaubė sutemos, gyventojai prie jos dėjo žvakeles ir gėles.

Žmonės Trolhetane, 57 tūkst. gyventojų turinčiame pramonės mieste, kuriame anksčiau veikė SAAB automobilių gamykla, buvo sukrėsti, kad toks smurtas prasiveržė jų ramioje bendruomenėje.

Kai kurie budėjo prie mokyklos, laikydami plakatus su užrašais „Kodėl?“ ir „Kam žudyti?“

Tačiau tą vakarą jie atsakymų nesulaukė – policija tik penktadienį nurodė, kad užpuolikas veikiausiai vadovavosi „rasiniais motyvais“.

Ši tragedija įvyko Trolhetano priemiestyje, kuris atspindi visuomenės pasidalijimą Švedijoje. Tame rajone būstai pigūs, švietimo kokybė – prasta, o imigrantai ir jų vaikai prastai integruojasi.

Aplinkinių rajonų gyventojai pasakojo, kad ten klesti narkotikų prekyba, o daug jaunuolių nelanko mokyklų.

Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas aplankė tą mokyklą po išpuolio ir padėjo rožių puokštę prie pagrindinio įėjimo, stebint šimtams vietos gyventojų.