Kijevo Nepriklausomybės aikštėje balsuoti už vieną ar kitą politinę partiją ragina dešimtys savanorių-čia pat dalija lankstinukus ir laikraščius.

Politologai prognozuoja, kad daugiausiai balsų vietos Radose ir merų postų iškovos septynios partijos – prezidento Petro Porošenkos blokas, partija „Savigalba“, Opozicijos blokas, Radikalioji partija, Tėvynės partija, Ukrainos patriotų sąjunga ir Laisvės partija.

Sociologinės apklausos rodo, kad rinkimuose dalyvauti žada tik apie pusė rinkėjų. Gyventojai nepatenkinti kylančiomis maisto kainomis, komunalinės paslaugos pabrango 88 procentais, vaistų kainos išaugo nuo 40 iki 114 procentų.

„Kaip sako pirmas nepriklausomos Ukrainos prezidentas, turime, ką turime. Taip, valdžia korumpuota, bet tikimės liustracijos. Manau, kad nauja vietos valdžia atsisuks į liaudį“, – sakė kijevietis Mikola.

„Balsuosiu ne už, o prieš. Prieš dabartinę valdžią, nes ji pakeitė tik fasadą. O reikia keisti iš pagrindų, nukertant šaknis. Balsuosiu už radikalią Laisvės partiją“, –sakė kitas miesto gyventojas Sergėjus.

Ukrainos vyriausybė skelbia vietos savivaldai jau perdavusi dalį valstybinių funkcijų. Srityse statomi administracinių paslaugų centrai – juose gyventojai greičiau gaus nekilnojamojo turto, žemės pažymas, leidimai statyboms bus išduodami vietoje, o ne Kijeve.

„Rinkimai svarbūs. Administracinė reforma pakeis sistemą – vietos valdžia, gavusi realių pinigų, turės daugiau teisių spręsti eilinių ukrainiečių problemas. Šalis kol kas išgyvena depresiją. Dauguma nepasitiki valstybinėmis institucijomis, partijomis. Bet greitu laiku žmonės imsis iniciatyvos, ir taip formuosis pilietinė visuomenė“, – tikino politologas Konstantinas Bondarenko.

„Dabar ir mažos partijos lenda į politiką, žada profesionalią kariuomenę, sumažinti tarifus už elektrą ir dujas, bet tai ne jų kompetencija. Tegul tvarko kelius, dažo namus, tiesia dviračių takus“, – sakė Dniepropetrovsko gyventojas Genadijus.

„Į rinkimus eina organizacijos, pasivadinusios politinėmis partijomis, o jas valdo oligarchai. Nėra skirtumo, kas laimės. Pilietinei visuomenei tas pats, ar V. Klyčko, ar oligarcho I. Kolomoiskio statytinis dalys Kijeve žemę“, – ironizavo buvęs „Aidaro“ bataliono vadas Jevgenijus Dykyj.

Rinkimus stebės apie pora tūkstančių vietinių ir užsienio stebėtojų, rinkimai nevyks Donbasi. Jie Donecko ir Luhansko srityse numatyti kitąmet – vasarį ir balandį.