Sprogimas nugriaudėjo per šventąjį Muharamo mėnesį šiitams susirinkus į pamaldas Beludžistano provincijos Čalgario mieste, esančiame maždaug už 170 km į pietryčius nuo sostinės Kvetos.

„Žuvo mažiausiai 10 žmonių, sužeista 12, kai savižudis mirtininkas susisprogdino šiitų mečetėje“, – sakė naujienų agentūrai AFP provincijos vidaus reikalų ministras Sarfrazas Bugtis, pridūręs, kad tarp žuvusiųjų yra šeši vaikai 10-12 metų amžiaus, taip pat ir moteris.

Vietinės administracijos pareigūnas Mohammadas Waseemas patvirtino ir išpuolio faktą, ir aukų skaičius.

Anot jo, įtariamas sprogdintojas galėjo būti 18 metų amžiaus; jis vilkėjo moterišką apdarą – burką, dengiantį visą kūną nuo galvos iki kojų pirštų.

Beludžistane, kuriame gyvena apie 200 tūkst. šiitų, būta daugybė žiauriausių išpuolių.

Per Muharamą šiitai susirenka ir dalyvauja procesijose, demonstruodami gedulą dėl imamo Huseino – pranašo Muhammado vaikaičio – nužudymo netoli Kerbelos. Imamą 680 metais nužudė kalifo Yazido armija.

Huseiną garbina ir šiitai, ir sunitai, bet pastarųjų radikalai nepritaria viešam gedėjimui.

Ši šventė dar vadinama Ašūra, kuri reiškia dešimtą Muharamo dieną.

B. Obama ragina stiprinti JAV ir Pakistano santykius

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pareiškė, kad nori stiprinti santykius su Pakistanu.

Baltuosiuose rūmuose susitikęs su Pakistano ministru pirmininku Nawazu Sharifu, prezidentas sakė, kad JAV ir Pakistaną sieja ilgalaikiai santykiai ne tik saugumo klausimais, bet ir mokslo bei ekonomikos srityse.

Šalių lyderių susitikimo darbotvarkėje numatyta, kad jame taip pat bus aptarti JAV finansinės pagalbos Islamabadui ir vėluojančių taikos derybų Afganistane klausimai.

N. Sharifas Baltuosiuose rūmuose lankosi praėjus savaitei po to, kai B.Obama atsisakė pažado iki savo kadencijos pabaigos išvesti JAV kariuomenę iš Afganistano, pripažindamas, jog įvykiai klostosi ne pagal planą.

JAV ragina Pakistaną atlikti svarbų vaidmenį siekiant šio taikos susitarimo. B. Obama taip pat perspėja regiono vadovus neteikti prieglobsčio „al Qaeda“ ar kitoms teroristinėms grupuotėms.