Vienas iš keturių į ligoninę atvežtų žmonių mirė“, – sakė ligoninės atstovas Nicklas Claesson, o Švedijos žiniasklaida nurodė, kad ši antroji auka yra moksleivis.

Anksčiau buvo pranešta, kad tiek moksleivius, tiek mokytojus kapojęs užpuolikas iš karto nužudė vieną mokytoją, taip pat sužalojo kitą pedagogą ir du vaikus, kol buvo pašautas policijos.

„Juoda diena Švedijai“

Kaip rašoma mokyklos „Kronan“ tinklalapyje, joje mokosi apie 400 vaikų, tarp jų yra daug neseniai atvykusių migrantų.

Švedijos žiniasklaidą šią įstaigą vadina „problemine mokykla“.

Švedijos mokyklų inspekcija ją kritikavo dėl nepakankamo saugumo ir daugybės kitų trukdžių, dėl kurių vaikai negali mokytis.

Mokytojai inspektoriams skundėsi, kad mokyklos bibliotekoje ir kavinėje gali lankytis pašaliniai žmonės, dėl kurių vaikų aplinka darosi nesaugi, nurodė TT.

Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas turėtų atvykti į tą miestą vėliau ketvirtadienį, skelbiama Švedijos parlamento „Twitter“ paskyroje.

„Tai juoda diena Švedijai“, – sakoma S.Lofveno pareiškime.

„Mintimis esu su aukomis, jų šeimomis, moksleiviais, darbuotojais ir visa bendruomene. Nėra žodžių, kurie galėtų apibūdinti tai, ką jie dabar išgyvena“, – nurodoma jame.

Į pagalbą moksleiviams ir jų tėvams buvo atsiųstos krizių valdymo grupės.

Tačiau kai kurie prie mokyklos susirinkę tėvai buvo nepatenkinti, kaip mokykla reagavo į šį įvykį.

Užrakinti duris

„Niekas iš mokyklos man nepaskambino. Kaimynas pasakė, kas atsitiko, kai nešiau šiukšles. Sėdau į mašiną ir atvažiavau čia“, – pasakojo vienas tėvas, susitikęs su savo jaunėle dukra.

Mergaitė, kurios pavardė neskelbiama, sakė, kad į klasę atėjęs mokyklos direktorius liepė likti viduje ir užrakinti duris.

„Mes nežinojome, kas vyksta“, – sakė ji.

Trolhetanas yra maždaug 57 tūkst. gyventojų turintis pramonės miestas. Jame įsikūręs Švedijos automobilių gamintojos SAAB, bankrutavusios 2012 metais, fabrikas.

Paprastai ramioje Švedijoje smurto išpuoliai mokyklose labai reti.

1961 metais Kungelvo miesto mokykloje šalies pietvakariuose taip pat šaudyta, žuvo vienas žmogus, sužeisti dar šeši.

Nuo to laiko Švedijoje nebuvo jokių masinių šaudynių, nors viena tokia ataka buvo sužlugdyta pietiniame Malmės mieste 2004 metais. Be to, buvo kitų pranešimų apie neva planuojamus išpuolius, bet jie nepasitvirtino.

Užpuolikas – negyvas

Švedijoje ginkluotas kardu ir kaukėtas išpuolio vienoje mokykloje kaltininkas, nužudęs du žmones, žuvo ir pats, nes buvo peršautas ir sunkiai sužeistas policininkų, pranešė ketvirtadienį policija.

„Užpuolikas negyvas“, – pareiškė žurnalistams policijos tyrėjas Thordas Haraldssonas.

Švedijos dienraščio „Dagens Nyheter“ tinklalapis nurodė, kad policija pašovė užpuoliką.

Ketvirtadienio rytą buvo pastebėti moksleiviai, bėgantys iš mokyklos Trolhetane, esančiame netoli Geteborgo, antrojo didžiausio Švedijos mieto. Mokykla „Kronan“ turi 400 moksleivių – nuo parengiamųjų iki vidurinės mokyklose klasių.

Gautomis žiniomis, kaukėto vyro rankose buvo šaltasis ginklas, panašus į kalaviją ar kardą.

Kaip pareiškė policijos pareigūnai, mokyklos darbuotojai ir moksleiviai smarkiai sukrėsti. Jie paskubomis paliko pastatą, po to į jį įėjo policininkai ir pasigirdo šūviai.

Trolhetano policija nurodė, kad išpuolis buvo įvykdytas mokyklos kavinėje. Pareigūnai kol kas neturėjo informacijos apie užpuoliko ir kitų sužeistųjų būklę.

Vietos dienraštis „Goteborg Tidning“ rašo, kad per ataką buvo sužeisti šeši žmonės: keturi moksleiviai, vienas suaugusysis ir užpuolikas. Internetu tiesiogiai transliuojamame reportaže iš įvykio vietos matėsi žmonės, stovintys prie raudonų plytų pastato ir šalimais stovintys policijos bei greitosios pagalbos automobiliai.

„Kaip rodo informacija iš įvykio vietos, mokykloje kilo didelė sumaištis. Suaugusieji ir moksleiviai paskubomis palieka mokyklą“, – sakoma policijos pranešime.

Trolhetanas yra maždaug 57 tūkst. gyventojų turintis pramonės miestas. Jame įsikūręs Švedijos automobilių gamintojos SAAB, bankrutavusios 2012 metais, fabrikas.

Mirė mokytojas

Ligoninėje mirė mokytojas, nukentėjęs ketvirtadienį, kai Trolhetano mieste Švedijos vakaruose nežinomas piktadarys užpuolė mokyklą.

Dar du sužeistieji - 11 ir 15 metų paaugliai - šiuo metu operuojami, praneša naujienų agentūra TT.

Policijos duomenimis, per incidentą nukentėjo penki žmonės. Pareigūnai apieško mokyklą, kad įsitikintų, jog ten nėra daugiau nukentėjusiųjų.

Užpuoliko tapatybė kol kas nenustatyta.

„Kai mes jį pamatėme, jis buvo su kauke, juodais drabužiais ir kardu rankoje. Mes netgi pamanėme, kad tai pokštas. Kai kurie mokiniai norėjo su juo nusifotografuoti“, – papasakojo vienas iš mokyklos auklėtinių televizijos kanalui SVT.

Kai tas vyras pradėjo puldinėti žmones, moksleivis greitai suvokė, kad tai joks pokštas, ir pabėgo, o užpuolikas ėjo iš klasės į klasę, ieškodamas aukų.

Švedijos žiniasklaida paskelbė, kad ketvirtadienio rytą mokykloje buvo surengtas pasitarimas dėl mokytojų išsakytų nuogąstavimų, jog jų įstaiga yra pernelyg atvira ir kad joje veikia kavinė suaugusiesiems, todėl neįmanoma kontroliuoti, kas patenka vidun.

Dienraštis „Dagens Nyheter“ rašo, kad moksleiviai turi eiti per tą kavinę, kad patektų į savo valgyklą ir kitas mokyklos dalis.

Policija nurodė, kad mokykloje kilo „didelė sumaištis“ ir kad kai kurie moksleiviai bei mokytojai tebebuvo pastate, praėjus ilgiau negu dviem valandoms po išpuolio.

Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas turėtų atvykti į tą miestą vėliau ketvirtadienį, skelbiama Švedijos parlamento „Twitter“ paskyroje.

Švedijos mokyklose smurto išpuoliai labai reti.

1961 metais per šaudynes Kungelvo miesto mokykloje šalies pietvakariuose taip pat žuvo vienas žmogus, o dar šeši buvo sužeisti.

Nuo to laiko Švedijoje nebuvo įvykdyta jokių masinių šaudynių, nors bent viena tokia ataka buvo sužlugdyta pietiniame Malmės mieste 2004 metais. Be to, buvo kitų pranešimų apie neva planuojamus išpuolius, bet jie nepasitvirtino.