Debatai surengti prieš sekmadienį vyksiančius visuotinius rinkimus, kuriuose pergalė prognozuojama konservatyviajai opozicijai.

Dešiniojo sparno partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) sparčiai gerinant savo pozicijas viešosios nuomonės apklausose, aštuonių partijų kandidatai debatuose surėmė ietis dėl to, kaip Lenkija turėtų elgtis dėl rekordinio migrantų, bėgančių nuo karo ir neramumų Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje, antplūdžio į Europos Sąjungą.

Vyriausybės vadovė Ewa Kopacz, kurios centro pakraipos Pilietinė platforma (PO) prieš spalio 25-osios rinkimus viešosios nuomonės apklausose atsilieka nuo PiS, pakartojo savo įsipareigojimą Europos solidarumui, bet pabrėžė, jog sieks, kad būtų stiprinamos Bendrijos sienos.

„Pirmiausia, rodysime solidarumą su tais žmonėmis, kurie bėga nuo pavojų ar mirties“, - sakė premjerė, tačiau pridūrė, kad bet kokiu atveju prioritetas bus pabėgėlių ir ekonominių migrantų atskyrimas.

E.Kopacz vyriausybė pasisakė prieš privalomas migrantų kvotas, tačiau sutiko priimti apie 5 tūkst. pabėgėlių iš 120 tūkst. žmonių, kurie bus paskirstyti po Bendrijos valstybes.

Jos politinė varžovė Beata Szydlo iš PiS sakė, kad Lenkija „turėtų sutelkti dėmesį į humanitarinę bei finansinę pagalbą toms valstybėms, kuriose dabar tiems žmonėms yra iškilusi grėsmė“, ir stengtis spręsti pabėgėlių antplūdžio problemą pradedant nuo jos šaltinio.

Praėjusią savaitę paskelbti dviejų visuomenės nuomonės tyrimų rezultatai parodė, kad B.Szydlo partiją palaiko nuo 32 iki 36 proc. elektorato, ir ji gerokai lenkia PO, kurią remia 22 proc. rinkėjų ir kurios populiarumas po aštuonerių metų valdžioje smarkiai sumažėjo.

Pawelas Kukizas, politinėje scenoje anksčiau nefigūravęs buvęs pankroko atlikėjas, kuris gegužę vykusiuose prezidento rinkimuose netikėtai surinko kiek daugiau nei 20 proc. balsų, sakė, kad „tie žmonės yra ekonominiai migrantai, o ne pabėgėliai“.

Kai kurios apklausos rodo, kad šio politiko partija „Kukiz'15“ gali surinkusi 5-7 proc. balsų ir patekti į Seimą, tuo tarpu kitos šiai politinei jėgai prognozuoja nesėkmę po įspūdingo jos lyderio pasirodymo prezidento rinkimuose.

Januszas Korwinas-Mikke iš euroskeptiškos, libertariškos pakraipos partijos KORWiN (Laisvės ir vilties koalicija už valstybės atnaujinimą) savo ruožtu kaltino Vokietijos kanclerę Angelą Merkel „reikalaujant, kad mes kurtume koncentracijos stovyklas tiems pabėgėliams ir saugotume juos, kad jie nepaspruktų į Vokietiją“.

Adrianas Zandbergas, jaunas ir palyginti mažai žinomas politikas iš nedidelės kairuoliškos partijos „Drauge“, paragino kitus politikus nežaisti baimės korta migrantų klausimu ir parodyti „padorumą“ šių žmonių atžvilgiu.

„Jei šie žmonės, bėgantys nuo karo, mirties, o neretai ir bado, beldžiasi į mūsų duris, mūsų žmogiškoji pareiga yra paprasčiausiai jais pasirūpinti“, - sakė jis.