„Jie sako, kad kažką darys, bet nesako mums ką. Mes turbūt visi pavirsime į ledą“, – skundėsi 25 metų afganas, prisistatęs Husseinu, gyvenantis viename iš kelių palapinių miestelių, kuriais pasirūpino šiaurinio Hamburgo miesto valdžia.

„Naktį negalime išbūti palapinėje ilgiau nei valandą“, – sakė jis.

Šiame šiauriniame Vokietijos uoste, kaip ir kitose šalies vietose, miegas nešildomose patalpose tampa nepakenčiamu, oro temperatūrai lauke artėjant prie nulio. Nors tikroji žiema Vokietijoje, kuri paprastai būna šalta, dar nė neprasidėjo.

Vien Hamburge nešildomose palapinėse miega 4 tūkst. migrantų. Kai kurie jų, neištvėrę tokio išbandymo, patraukė į miesto gatves skųstis savo gyvenimo sąlygomis.

„Mes šąlame“, – kažkas parašė ant kartono plokštės.

Tačiau tai ne vien Hamburgo problema. Atsižvelgiant į tai, kad šiemet į Vokietiją turėtų atvykti nuo 800 tūkst. iki 1 mln. migrantų, šalis susiduria su precedento neturinčia pabėgėlių gelbėjimo krize.

Laikraščio „Die Welt“ duomenimis, visoje šalyje spalio pradžioje palapinėse miegojo maždaug 42 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

Padėtis tampa kritine, perspėjo labdaros organizacijos „Caritas“ direktorė Ulrika Kostka.

„Nebegalime atmesti rizikos, kad žmonės gali mirti“ iš šalčio, sakė ji interviu laikraščiui „Tagesspiegel“.

Rytinėje Saksonijos žemėje Raudonasis Kryžius taip pat perspėjo dėl sunkios pabėgėlių padėties palapinių miesteliuose.

„Atsirado sveikatos problemų. Žmonės serga dėl šalčio, – sakė organizacijos atstovas Kai Kranichas. – Išdalinome visus turimus miegmaišius ir antklodes, bet jų nepakanka“.

Palapinėse statomi nešiojami šildytuvai, tačiau tai tik laikina išeitis, sakė K.Kranichas.

Toliau bus dar sunkiau

Vokietijos pareigūnai ieško būdų, kaip aprūpinti rekordiškai daug šalį užplūdusių atvykėlių.

Berlyne esantis pastatas, kuriame kasmet sausį vyksta žemės ūkio paroda, paverstas pabėgėlių prieglauda su 1 tūkst. lovų migrantams.

Pabėgėliams pritaikytos pertvarkytos sporto salės, todėl kai kurie tėvai skundžiasi, kad jų vaikai nebeturi kur žaisti krepšinio ar tinklinio, lauke atšalus orams ir prasidėjus lietui.

Pareigūnai pabėgėliams stato ir laikinas medines prieglaudas.

Žaliųjų lyderis Winfriedas Kretschmannas Badeno-Viurtembergo žemėje perspėjo: „Mes neturime burtų lazdelės būstams pastatyti“.

„Dabar dar tvarkomės, bet toliau bus dar sunkiau“, – sakė jis Vokietijos žemių premjerų susitikime.

Padėtį sunkina ne tik šaltos naktys.

Per kelias pastarąsias dienas lyjant šimtai migrantų ilgas valandas, peršlapę ir sušalę, stovėjo eilėje prie pagrindinio pabėgėlių registravimo centro Berlyne. Atidarytas naujas pabėgėlių registravimo centras turėtų sutrumpinti šias eiles.

Mario Czaja, miesto socialinio aprūpinimo pareigūnas, sakė, kad „anksčiau Berlynas per metus sulaukdavo nuo 1 tūkst. 500 iki 2 tūkst. pabėgėlių, o šiuo metu tiek pabėgėlių atvyksta kasdieną“.