43 metų J.Trudeau, kurio kovinga kampanija siūlė „naują viziją“ šaliai, suformuos daugumos vyriausybę, turėdamas daugiau negu 180 mandatų 338 vietų Bendruomenių Rūmuose, nurodė „Elections Canada“.

Pirminiai rezultatai rodo, kad liberalai užsitikrino visas 32 vietas Kanados Atlanto provincijose ir buvo palaikomi dvigubai labiau negu įprasta tame regione. Jie taip pat gerai pasirodė svyruojančiose Ontarijo ir Kvebeko valstijose ir sustiprino pozicijas vakarinėse provincijose. Prieš rinkimus taip pat prognozuota, kad J.Trudeau liberalai užsitikrins daugumą parlamente, bet tokio pergalės masto mažai kas tikėjosi.

„Šį vakarą Kanada tampa šalimi, kokia buvo anksčiau“, – J.Trudeau sakė per pergalės mitingą Monrealyje.

„Kanadiečiai visoje šioje didžioje šalyje šį vakarą pasiuntė aiškią žinią: laikas pokyčiams šioje šalyje, tikriems pokyčiams“, – pabrėžė jis.

Liberalų lyderis sakė, kad jo pergalę nulėmė pozityvioji politika.

„Įveikiame baimę viltimi, – sakė J.Trudeau. – Įveikiame cinizmą uoliu darbu. Įveikiame neigiamą, priešinančią politiką teigiama vizija, kuri sutelkia visus kanadiečius. Svarbiausia, kad mes įveikėme idėją, jog kanadiečiai turėtų tenkintis turėdami mažiau.“

J.Trudeau buvo išrinktas liberalų lyderiu tik prieš dvejus metus. Du ankstesni šios partijos lyderiai atsistatydino, kai nesugebėjo išversti iš valdžios S.Harperio 2008 ir 2011 metais.

Liberalų lyderis, kurio partija dar neseniai pagal populiarumą buvo tik trečioje vietoje, yra Pierre'o Trudeau (Pjero Triudo), 15 metų dirbusio premjero poste ir laikomo šiuolaikinės Kanados tėvu, sūnus.

Savo rinkimų kampanijos metu jis akcentavo, kad liberalai siūlo „ne tik kitą vyriausybę, jie siūlo geresnį ministrų kabinetą“.

Per įnirtingą rinkimų kampaniją, kuri buvo viena ilgiausių šalies istorijoje, buvo pastebimi dideli viešosios nuomonės svyravimai, tačiau paskutinis prieš balsavimą visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad J.Trudeau liberalai 8 proc. lenkia S.Harperio konservatorius.

S.Harperis, kuris buvo vienas iš ilgiausiai pareigas einančių lyderių Vakarų šalyse, atsistatydino iš konservatorių vadovo posto, sakoma jo partijos pranešime, paskelbtame, kai paaiškėjo pralaimėjimo mastas.

„Kalbėjau su ministru pirmininku Stephenu Harperiu, ir jis nurodė man kreiptis į naujai išrinkto parlamento konservatorių frakcijos vadovybę, kad ši paskirtų laikinąjį lyderį“ bei pradėtų naujo vadovo rinkimų procesą, sakoma Konservatorių partijos pirmininko Johno Walsho (Džono Volšo) paskelbtame pareiškime.

„Mini triudomanija“

Viename Monrealio viešbučių susirinkę J.Trudeau šalininkai ėmė džiugiai ploti ir šūkčioti, kai pasibaigus balsavimui pasirodė pirmosios prognozės.

„Seniai pažįstu Justiną Trudeau, jis labai mandagus ir sąžiningas žmogus“, - naujienų agentūrai AFP sakė liberalų rėmėjas Maxas Libermanas.

Daugelis kanadiečių į šiuos rinkimus žiūrėjo kaip į referendumą dėl S.Harperio kieto valdymo stiliaus, taip pat dėl to, kam turėtų būti patikėta mėginti sugrąžinti į vėžes stringančią šalies ekonomiką.

„Norėjau, kad jo nebebūtų, atėjo laikas turėti naują lyderį. Atėjo laikas pokyčiams“, - sakė 52 metų Paula Mcelhinney iš Toronto, kuri balsavo už liberalus.

Dviem J.Trudeau pirmtakams 2008-ųjų bei 2011 metų rinkimuose nepavyko išstumti S.Harperio iš valdžios, ir po pralaimėjimų jie atsistatydino.

J.Trudeau, regis, pasisekė atkartoti savo velionio tėvo sėkmės istoriją, kai 1968-aisiais per Kanadą apėmusią „triudomaniją“ jis iškilo į valdžios olimpą, vietoje lėto ir sunkaus senosios gvardijos vadovavimo stiliaus pasiūlęs kanadiečiams energingą, veržlią ir uždegančią viziją, kokios jie troško.

S.Harperis, kuris prie vyriausybės vairo stojo 2006-aisiais, šiuose rinkimuose siekė jau ketvirto mandato.

Tačiau J.Trudeau pavyko sėkmingai pasinaudoti po trijų iš eilės konservatorių valdymo kadencijų visuomenėje jaučiamu didžiuliu politinių permainų troškimu ir šiuo metu rekordiškai mažu S.Harperio populiarumu.

Iš tiesų ši kampanija buvo lydima savotiškos „mini triudomanijos“, sakė politikos mokslų profesorius Claude'as Denis iš Otavos universiteto.

Vienuolika savaičių trukusi rinkimų kampanija, kuri buvo viena ilgiausių šalies istorijoje, suteikė rinkėjams beprecedentę galimybę per penkerius vykusius debatus ir beveik kasdienes agitacines kalbas iš arčiau susipažinti su partijų lyderiais ir jų idėjomis.

J.Trudeau žadėjo didinti mokesčius turtingiesiems ir juos mažinti vidutines pajamas gaunantiems kanadiečiams, taip pat skirti milijardus naujai infrastruktūrai, siekiant paremti stringančią ekonomiką.

Per debatus buvo daug kalbama apie tai, kaip Kanada turėtų tvarkytis su rekordiniu nuo karo Sirijoje bėgančių migrantų antplūdžiu, aptariamas teismo sprendimas, kuriuo buvo panaikintas draudimas dėvėti veidą dengiančius apdarus, ir daug diskutuojama apie šalies ekonomiką pirmąjį pusmetį ištikusį nuosmukį.

NPD nuosmukis

Kairiosios pakraipos Naujosios demokratinės partijos (NDP) lyderis Thomas Mulcairas vylėsi, kad 2011-ųjų rinkimuose antra likusi jo partija per šį balsavimą pasirodys dar geriau ir pirmą kartą bus valdžioje.

Tačiau paskutinės rinkimų kampanijos savaitės NPD nebuvo sėkmingos - nuo partijos nusigręžė dalis jos elektorato Kvebeko provincijoje, kuriam nepatiko partijos nepritarimas populiariam draudimui moterims dėvėti visą veidą dengiančius nikabus.

NPD populiarumo nuosmukį patvirtina ir duomenys apie pirmadienio balsavimą Kvebeke, kur per ankstesnius rinkimus ši politinė jėga iškovojo daugumą vietų.

Tuo tarpu separatistinis Kvebeko blokas („Bloc Québécois“) šioje provincijoje vietoje anksčiau turėtų dviejų vietų iškovojo dešimt. Tačiau bloko lyderis Gilles'is Duceppe'as nebuvo išrinktas į parlamentą.

Ilgos ir įtemptos rinkimų kampanijos metu politinė kova kartais peraugdavo į asmeninio pobūdžio atakas, tokias, kaip pavyzdžiui, konservatorių priekaištai J.Trudeau, kad šis, būdamas tokios jaunatviškos išvaizdos, „tiesiog dar nėra pasirengęs“ būti ministru pirmininku.

Tačiau J.Trudeau savo ruožtu turėjo pakankamai laiko patobulinti dalyvavimo politinėse kampanijose įgūdžius ir suteikti kanadiečiams šansą geriau jį pažinti ne tik kaip politiką, bet ir kaip žmogų su spalvinga praeitimi, kuriam anksčiau yra tekę dirbti snieglenčių sporto instruktoriumi, barmenu ir net apsaugininku.

Rinkimų kampanijos pabaigoje J.Trudeau net buvo netekęs balso.

Buvęs įtakingas torių ministras Peteris MacKay, siekęs perrinkimo pietrytinėje Naujosios Škotijos provincijoje, visuomeniniam transliuotojui CBS sakė, kad „permainų banga... nėra tai, ko mes tikėjomės“.

Bet „žmonės laukė kažko kito“, pripažino jis.

„Politikoje būna potvynių ir atoslūgių“, - pridūrė P.MacKay, pažadėjęs, kad konservatoriai sugrįš į valdžią.