Ministerijos pranešime nurodoma kad Maskvoje buvo iškviestas Prancūzijos ambasadorius pasiaiškinti dėl incidento, per kurį „Prancūzijos karinių oro pajėgų lėktuvas praskrido pavojingai arti lėktuvo su Rusijos parlamentine delegacija“, vykusia į Šveicariją.

Prancūzija: lėktuvas buvo Šveicarijos

Paryžius pirmadienį paneigė, kad pavojingai arti prie Rusijos parlamentinę delegaciją skraidinusio lėktuvo priartėjęs lėktuvus buvo prancūzų; iš tikrųjų ten buvęs šveicarų lėktuvas.

„Tai buvo šveicarų lėktuvas, F18, joks prancūzų karo lėktuvas tame nedalyvavo“, – sakė naujienų agentūrai AFP Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

Anksčiau pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino Prancūziją, kad šios karo lėktuvas pavojingai priartėjo prie rusų keleivinio lėktuvo, kuriuo skrido oficiali parlamentarų delegacija; incidentas įvyko Prancūzijos oro erdvėje.

Ministerijos pranešime nurodoma, kad Maskvoje buvo iškviestas Prancūzijos ambasadorius pasiaiškinti dėl incidento, per kurį „Prancūzijos karinių oro pajėgų lėktuvas praskrido pavojingai arti lėktuvo su Rusijos parlamentine delegacija“, vykusia į Šveicariją.

Šiame lėktuve buvo ir rusų delegacijos vadovas Rusijos parlamento, Valstybės Dūmos, pirmininkas Sergejus Naryškinas, kuriam galioja JAV ir Europos Sąjungos sankcijos, paskelbtos po Krymo aneksijos.

Jis vyko į Ženevą dalyvauti 133-iojoje Tarpparlamentinės Sąjungos asamblėjoje.

Rusijos URM pranešime apie šį incidentą nurodomas dviejų lėktuvų „pavojingas priartėjimas“

„Tokie Paryžiaus veiksmai pakerta galimybę naudotis Prancūzija kaip daugiašalių susitikimų ir derybų vieta“, – pažymima pranešime. Todėl Prancūzijos ambasadoriui buvęs „išreikštas didelis susirūpinimas“.

Ženevos oro uostas yra prie pat Šveicarijos ir Prancūzijos sienos; todėl galėjo kilti nesusipratimas dėl to, kurios šalies oro erdvėje buvo S.Naryškino lėktuvas, kai įvyko minėtas incidentas.

Pasak S.Naryškino atstovės Jevgenijos Čiugunovos, karo lėktuvas skrido taip arti, kad delegacijos nariai galėjo jį nufotografuoti.

„Aš galiu patvirtinti, kad incidentas su prancūzų karo lėktuvu įvyko šį rytą, – sakė ji. – Mes matėme jį labai arti“.

Pats S.Naryškinas sakė to lėktuvo nematęs, bet žinąs, kas atsitiko.

Kitas delegacijos narys, Sergejus Gavrilovas, sakė naujienų agentūrai TASS, kad karo lėktuvas buvo priartėjęs „maždaug 3700 metrų aukštyje virš Šveicarijos sienos“ , ir pavadino tai „nedraugišku NATO aktu“.

DELFI primena, kad penktadienį Turkija pranešė apie incidentą savo oro erdvėje - šalis numušė bepilotį orlaivį, kuris po trijų įspėjimų nepakeitė savo krypties ir pažeidė Turkijos oro erdvę. Vėliau paaiškėjo, kad Turkija numušė bepilotį „Orlan-10“, kuris pagamintas Rusijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (896)