Neoficialiais duomenimis, sekmadienį Libano šiaurėje dauguma rinkėjų balsavo už Saado al-Hariri aljansą, kuriam atiteko visos likusios 28 vietos parlamente. Varžovai jau pripažino pralaimėjimą.

Rinkimai vyko keturis savaitgalius, kas kartą vis kitame šalies regione. Nuotaika buvo pakili - pirmą kartą Libane nebuvo Sirijos kariuomenės, išvestos iš šalies šių metų balandį.

"Naujausi duomenys rodo, kad mes pirmaujame, kad žmonės balsuoja už pokyčius", - sakė S.Hariri, velionio, buvusio premjero Rafiqo al-Hariri sūnus. "Būtų keista, jeigu po Rafiqo al Hariri nužudymo, Sirijos pasitraukimo niekas nebūtų pasikeitę", - pridūrė jis.

Ši pergalė reiškia, kad 128 narių asamblėjoje bus antisiriškoji dauguma - pirmą kartą po 1975-1990 metų pilietinio karo.

Prosiriškasis krikščionis, buvęs ministras Suleimanas Franjiehas prisipažino, kad jis ir jo kandidatai artėja prie pralaimėjimo šalies šiaurėje, kuriame daugumą gyventojų sudaro musulmonai sunitai. "Įvyko tai, ko mes bijojome, dėl ko perspėdavome", - sakė jis.

S.Hariri blokui teks 72 vietos - absoliuti dauguma parlamente garantuota, nors tikėtasi net dviejų trečdalių.

Sirijos šalininkas, buvęs generolas Michelis Aounas su sąjungininkais turės 21 vietą parlamente, o prosiriškajam šiitų aljansui, kurį suformavo "Hizbollah" ir "Amal" organizacijos, teks 35 vietos.

Šio sekmadienio pergalė reiškia, kad tvirčiausias kandidatas į premjero postą bus 35 metų S.Hariri, kuris, rinkėjų nuomone, yra Libano modernizavimo šalininkas.

Rinkėjų aktyvumas paskutiniame, ketvirtajame etape siekė 48 procentus. 2000 metų rinkimuose dalyvavo 42 procentai rinkėjų.

Pagal Libano Konstituciją, šalies prezidentas turi būti maronitas krikščionis, ministras pirmininkas - sunitas, parlamento pirmininkas - šiitas.

Rinkimus kontroliavo tarptautiniai stebėtojai iš Europos ir kitų šalių.