„Tai dar vienas svarbus pasiekimas, priartinantis mus prie (liepą pasirašytos sutarties) įgyvendinimo pradžios, ką esame tvirtai įsipareigoję padaryti“, – sakoma bendrame F.Mogherini ir Irano užsienio reikalų ministro Javado Zarifo pranešime.

„Dabar Iranas pradės įgyvendinti savo įsipareigojimus, susijusius su branduoline sutartimi, siekdamas visiško ir veiksmingo užbaigimo“, – nurodoma dokumente.

ES pranešimas buvo paskelbtas tuojau po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama nurodė savo administracijai taip pat pasiruošti sankcijų Iranui atšaukimui.

Šios procedūros prasidėjo praėjus 90 dienų po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba išreiškė palaikymą sutarčiai tarp šešių galingųjų šalių ir Teherano, pasirašytai Vienoje liepos 14 dieną. Iranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į skaudžių ekonominių sankcijų sušvelninimą.

ES sankcijos turėtų būti atšauktos „maždaug šių metų pabaigoje arba ateinančių metų pradžioje“, kai Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) patvirtins, kad Iranas įvykdė savo įsipareigojimus, vienas Vakarų diplomatas penktadienį sakė naujienų agentūrai AFP.

ES ir JAV sankcijos Iranui buvo labai skaudžios: buvo įšaldyta milijardai dolerių, laikomų šiitiškos respublikos bankų sąskaitose užsienyje, o nuo naftos eksporto priklausoma ekonomika buvo atribota nuo gyvybiškai svarbių technologijų ir investicijų.