Kaip skelbia „BBC News“, lėktuvas pažeidė Turkijos oro erdvę. Anot Turkijos kariškių, lėktuvas buvo numuštas po trijų perspėjimų.

Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad numuštas lėktuvas – bepilotis.

Remiantis neįvardytu pareigūnu, skraidantis objektas buvo bepilotis orlaivis. Kam jis priklausė, kol kas nežinoma.

„Šiandien Turkijos oro erdvėje prie Turkijos ir Sirijos sienos buvo pastebėtas lėktuvas, nebuvo aišku, kuriai valstybei jis priklauso.

Po trečiojo perspėjimo jis ir toliau tęsė skrydį Turkijos oro erdvėje. Mūsų lėktuvai, vykdę patruliavimo misiją prie sienos, paisydami reakcijos į potencialią grėsmę tvarkos, pradėjo šaudyti ir minėtąjį lėktuvą numušė“, – teigiama penktadienį išplatintame Turkijos karinių pajėgų generalinio štabo pranešime.

Sirijos valdžia naudoja bepiločius. Juos naudoja ir JAV vadovaujama kovos su „Islamo valstybe“ koalicija bei Rusija.

Transliuotojo NTV teigimu, bepilotis buvo numuštas Turkijos oro erdvėje, maždaug už trijų kilometrų nuo sienos su Sirija.


„Tai bepilotis. Šiuo metu aiškinamės, kam jis priklauso“, – „Reuters“ sakė vienas Turkijos valdžios pareigūnas.

JAV valdžios pareigūnas „Reuters“ sakė, kad Vašingtonas įtaria, esą tai rusų bepilotis, tačiau ši informacija vis dar preliminari, tad daugiau detalių atskleisti nepanoro.

Rusija netruko išplatinti pareiškimą dėl įvykusio incidento

Oficialus Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas teigia, kad visi Rusijos lėktuvai Sirijoje, atlikę užduotis, grįžo į aviacijos bazę, o bepiločiai skraido planuotu režimu. I. Konašenkovą cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Visi Rusijos aviacijos grupės lėktuvai, atlikę karines užduotis, grįžo į bazę. Rusijos bepiločiai skraidantys aparatai, iš oro vykdantys situacijos Sirijoje stebėseną ir renkantys žvalgybinę informaciją, veikia planuotu režimu“, – pareiškė I. Konašenkovas.

Visgi iš socialiniame tinkle „Twitter“ paviešintų nuotraukų galima spręsti, kad tai rusiškas bepilotis orlaivis „Orlan-10“. Tokie bepiločiai buvo naudojami ir kare Ukrainoje. Pernai ukrainiečiai tokį orlaivį buvo numušę Rytų Ukrainoje.


„Haberturk“: Turkijoje numuštas bepilotis – pagamintas Rusijoje

Bepilotis, numuštas Turkijos oro erdvėje netoliese sienos su Sirija, buvo pagamintas Rusijoje. Kaip rašo „Haberturk“, turkai numušė bepilotį „Orlan-10“, skelbia tvrain.ru.

Skelbiama ir numušto bepiločio fotografija. Daryti prielaidą, kad numuštas būtent „Orlan-10“, leidžia būtent šiems lėktuvams būdinga metalinė „nosis“.

Šis bepilotis turi du variklius, sveria apie 15 kilogramų. Jis gali skraidinti kamerą, kurios svoris – nuo trijų iki keturių kilogramų.
Rusijos „Specialusis technologijų centras“ šiuos bepiločius pradėjo gaminti 2013 metais.

JAV pareigūnas: Turkų numuštas dronas tikriausiai yra rusų

JAV kariškiai mano, kad Turkijos numuštas dronas yra rusų, sakė penktadienį vienas JAV pareigūnas, pateikdamas

priešingą Maskvos tvirtinimams versiją; anot Maskvos, nė vienas rusų dronas nebuvo numuštas Turkijos ir Sirijos pasienyje.

„Visi požymiai rodo, taip, tai rusiškas dronas“, – sakė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės. Jis dar pridūrė, kad nėra jokių pranešimų, kad Sirija naudotųsi tokio tipo dronu, kuris buvo numuštas.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau penktadienį nurodė, kad visi jos lėktuvai saugiai grįžo į savo bazę, ir visi bepiločiai orlaiviai veikia „kaip planuota“, kai Turkijos karo lėktuvai numušė nežinomą droną netoli sienos su Sirija, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Taip Rusijos ministerija pakomentavo Turkijos pranešimą, kad turkų lėktuvai numušė bepilotį orlaivį savo oro erdvėje netoli sienos su Sirija.

DELFI primena, kad Turkija spalio 5 d. pranešė, kad jos naikintuvai F-16 buvo pakelti perimti vieno Rusijos naikintuvo, įskridusio į šalies oro erdvę netoli sienos su Sirija, ir privertė jį pasukti atgal.

Vėliau paaiškėjo, kad Rusijos naikintuvai Turkijos oro erdvę buvo pažeidę net kelis kartus.

Ankara pareikalavo, kad „tokių pažeidimų nebepasikartotų“, nes priešingu atveju Rusija „bus atsakinga už bet kokį nepageidaujamą incidentą, kuris gali įvykti“.

Rusija ir Turkija jau seniai nesutaria dėl Sirijos krizės: Maskva yra Sirijos prezidento Basharo al Assado pagrindinė tarptautinė sąjungininkė, o Ankara tvirtina, kad tą konfliktą būtų įmanoma užbaigti tik tuomet, kai Sirijos lyderis paliktų savo postą.