„Skelbiu, kas man tenka visiška atsakomybė dėl politinės iniciatyvos“ surengti neprivalomą plebiscitą 2014 metų lapkritį, nors to neleido padaryti centrinė Ispanijos vyriausybė, A.Masas sakė per spaudos konferenciją po teismo posėdžio.

„Nesuprantu, kodėl esu čia ir aiškinuosi“, – vietos žiniasklaida citavo jo žodžius teisme.

Prokurorai kaltina A.Masą pilietiniu nepaklusnumu ir netinkamų valstybės lėšų panaudojimu, kai pernai lapkričio 9 dieną, nepaisant Ispanijos Konstitucinio Teismo draudimo, Katalonijoje buvo organizuotas balsavimas dėl nepriklausomybės.

Ispanijos vyriausybė sako, kad balsavimas dėl nepriklausomybės prieštarauja konstitucijai, nes visi Ispanijos žmonės turi teisę spręsti suvereniteto klausimus.

A.Maso šalininkai jam iškeltą bylą vadina politiškai motyvuota ir kaltina Ispanijos valdžią, kad ši persekioja Katalonijos lyderį norėdama sužlugdyti jo pastangas atvesti šį turtingą šiaurės rytinį regioną į nepriklausomybę.

„Jis kovojo ir darė tai, ką privalėjo, todėl negalim dabar jo palikti vieno“, – sakė 58 metų Isabel Princep, neseniai į pensiją išėjusi biuro darbuotoja, atėjusi prie teismo rūmų kartu su šimtais kitų A.Maso šalininkų.

„Man atrodo visiškai nesąžininga, kad Katalonijos prezidentas yra teisiamas tokiu būdu“, – pridūrė ji.