Pasak „Reuters“, iki pilietinio karo pradžios šis miestas buvo daugiausiai apgyvendintas šiame regione, rašo newsru.com.

Operacijos metu paramą tieks Rusijos aviacija. Libano televizijos kanalo „Al Mayadeen“ korespondentas Ali Hashemas savo „Twitter“ paskyroje išplatino nuotrauką, kurioje, jo teigimu, generolas Qasemas Soleimani moko Irano karius prieš operaciją Sirijoje. Anksčiau žiniasklaida tvirtino, kad būtent Q. Soleimani įtikino Rusiją pradėti bombardavimus, po kurių Sirijos prezidento Basharo al-Assado kariuomenė ėmėsi puolimo.

Apie greitą plataus masto puolimą Alepo rajone „Reuters“ pranešė du šaltiniai Sirijos vadovybėje. „Pasiruošimas didelei operacijai šiame rajone yra akivaizdus. Mobilizuojamos didelės Sirijos kariuomenės pajėgos… elitiniai „Hezbollah“ kariai, taip pat tūkstančiai iraniečių, kurie į pasienį atvyko pastarosiomis dienomis“, – sakė vienas šaltinis. Kitas šaltinis patvirtino tūkstančių Irano kovotojų buvimą ir pareiškė, kad jie „atlieka esminį vaidmenį“, o sprendimas dėl „mūšio už Alepą“ pradžios jau priimtas.

Qassemas Soleimanis

„Reuters“ mano, kad didelė operacija netoli Sirijos ir Turkijos sienos dar labiau supykdys NATO priklausančią Turkiją, kuri jau anksčiau neslėpė pasipiktinimo savo oro erdvės pažeidimais, kurių nevengė Rusijos lėktuvai.

Alepo provincijoje situacija sudėtinga: dalį rajonų provincijos vakaruose kontroliuoja Sirijos vyriausybė, dalį – opozicijos grupuotės, o atskirus rajonus, tarp jų ir esančius netoli Alepo miesto – „Islamo valstybė“.

„Reuters“ primena, kad penktadienį, spalio 9 dieną, Alepo provincijoje buvo nužudytas Irano Revoliucinės gvardijos generolas Hosseinas Hamedani, kuris konsultavo Sirijos kariuomenę šiame rajone. Iki tol Irano Revoliucinė gvardija tvirtino, kad Irano kariai mūšiuose nedalyvauja.

Q. Soleimani nuotrauka

Žurnalistas A. Hashemas savo „Twitter“ paskyroje publikavo nuotrauką, kurioje kariai klauso į generolą Q. Soleimani panašaus žmogaus kalbos.

Žiniasklaidos teigimu, Q. Soleimani anksčiau mažiausiai du kartus slapta buvo atskridęs į Maskvą, kur derėjosi su Rusijos valdžia.

Agentūra „Reuters“ anksčiau tvirtino, kad jo pirmasis apsilankymas Rusijos sostinėje įtikino šalies vadovybę, kad būtina smogti iš oro į Sirijos teritoriją ir palaikyti B. al-Assado režimą.

Kaip naujienų agentūrai pasakojo trys aukštas pareigas užimantys šaltiniai šiame regione, prieš Q. Soleimani kelionę liepos mėnesį vyko aukšto rango Rusijos ir Irano konsultacijos, kurių metu abi pusės priėmė politinį sutarimą dėl B. al-Assado palaikymo būtinybės. Esą, Maskvoje generolas Q. Soleimani „išskleidė Sirijos žemėlapį“ ir paaiškino, „kaip prezidento Basharo al-Assado nesėkmių serija padedant Rusijai gali virsti pergale“.

Rusijos valdžia visus žiniasklaidos pranešimus apie Q. Soleimani keliones į Maskvą paneigė.

JAV tikisi netrukus susitarti su Rusija dėl Sirijos oro erdvės saugumo

JAV tikisi netrukus pasiekti susitarimą su Rusija dėl Sirijos oro erdvės saugumo taisyklių, skelbia Laisvosios Europos radijas.

Rusijos pradėta aviacijos kampanija Sirijoje sukėlė susirūpinimą dėl atsitiktinių Maskvos ir Vašingtono orlaivių susidūrimų ore. Nuo Rusijos oro antskrydžių pradžios Sirijoje jau užfiksuota pustuzinis vos per plauką neįvykusių susidūrimų.

Jungtinės Valstijos teigia, kad nekeis karinių oro operacijų prieš „Islamo valstybę“ ir nesikeis žvalgybine informacija su Maskva, atsižvelgdamos į Rusijos teikiamą paramą Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui. Tačiau Pentagonas sutiko tartis su Maskva dėl pagrindinių oro erdvės saugumo procedūrų Sirijoje.

„Net jei mes ir toliau nesutariame dėl Sirijos politikos, mes turime bent jau susitarti dėl mūsų lakūnų saugumo užtikrinimo“, – teigė Pentagono vadovas Ashtonas Carteris.

Vašingtonas siūlo Maskvai susitarti dėl saugaus atstumo išsaugojimo tarp JAV ir Rusijos orlaivių ir bendro radijo dažnių naudojimo.

A. Carteris pranešė, kad trečias derybų etapas tarp JAV ir Rusijos kariuomenių įvyks trečiadienį.