Anksčiau buvo pranešta, kad 58 metų Maskvos gyventojas, kuris, teisėsaugos institucijų teigimu, „greičiausiai nesusijęs su nusikalstama grupuote, kurios veiklą užkardė teisėsaugos pareigūnai“, rašo newsru.com.

Praeityje vyras dirbo vienos karinės atstovybės finansų skyriuje ir buvo atsakingas „už produkcijos valstybinį priėmimą gynybos įmonėse“, rašo leidinys. Kaip pasakojo jo žmona, tvarkiusi visus buto reikalus, būstas nebuvo nuomojamas. Sutuoktinių pavardės neskelbiamos.

„Mes jo nenuomojame. Leidome pagyventi vyro pažįstamiems – mes juos pažįstame nuo 1999 metų. Šie vaikinai savu laiku padėjo mano sutuoktiniui, todėl kai jie pasakė, kad neturi kur gyventi, mes juos įsileidome. Juo labiau, kad butas buvo tuščias“, – pasakojo moteris.

Ji teigia, kad vasario mėnesį „vaikinai patys paprašė mūsų leisti pagyventi jų pažįstamam iš Čečėnijos Saidui su žmona Sabina ir maža dukrele“. „Mano 24 metų sūnus kalbėjosi su Saidu. Pasakė man, kad tai GRU (Vyriausioji žvalgybos valdyba, red.) papulkininkis. Įforminome jam leidimą statyti automobilį tame rajone. Sūnaus teigimu, Saido automobilis „Hummer“ vertas beveik keturių milijonų rublių“, – aiškino moteris ir pridūrė, kad su pačiu Saidu ji nebendravo.

Buto savininko žmonos teigimu, jai „nelabai patiko, kad bute, kad ir laikinai, gyvens čečėnai, tačiau sūnus pasakė, kad jie padorūs žmonės“. Galiausiai rugsėjo mėnesį Saidas paprašė, kad kol atostogaus Turkijoje, būtų leista duoti raktus jo sūnėnui Musai. „Kas tas Musa, kuo užsiėmė Maskvoje – neturiu supratimo. Kiek žinau, jis ten pastaruoju metu ir gyveno“, – aiškino moteris.

Apie teroristinio išpuolio rengimu įtariamų asmenų sulaikymą ji sužinojo internete. Buto gyvenamasis plotas sudaro 18,1 kvadratinio metro (bendras – 30,7 kvadratinio metro).

„Moskovskij komsomolec“ rašo, kad redakcija turi Saido pavardę ir „jo bendravardis – tikrai papulkininkis, tarnavo Čečėnijos milicijoje, tačiau kažin ar susijęs su GRU“.

Buto savininkas gali tapti baudžiamosios bylos dalyviu

Kaip buvo pranešta anksčiau, tiriama, ar buto savininkas neorganizavo neteisėtos migracijos, dėl ko jis gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn pagal Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 322.1 straipsnį.

Kaip teigia Federalinė saugumo tarnyba, Maskvoje iš teroristų konfiskuota bomba turėjo penkis kilogramus sprogmenų ir buvo paruošta naudojimui. Tarnyba pažymėjo, kad sulaikyti Rusijos Federacijos piliečiai atvyko iš Sirijos dar gerokai prieš Rusijos operacijos pradžią. Įtariamieji anksčiau buvo apmokyti „Islamo valstybės“ stovyklose ir planavo surengti teroristinį išpuolį Rusijos sostinės visuomeniniame transporte.

Federalinė saugumo tarnyba taip pat pranešė, kad bute, kuriame buvo aptikta bomba, periodiškai būdavo nuo šešių iki dešimties terorizmu įtariamų asmenų. Dėl teroro išpuolio rengimo Maskvoje iškelta baudžiamoji byla pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Televizijos kanalas „Russia Today“ parodė įtariamųjų sulaikymo vaizdo įrašą. „Maskvos teisėsaugos institucijų pareigūnai sulaikė grupę asmenų, prisidėjusių prie teroristinio išpuolio sostinėje rengimo. Kaip pranešė Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas, viename gyvenamųjų namų buvo aptiktas ir nukenksmintas savadarbis sprogstamasis užtaisas“, – teigiama vaizdo įrašo aprašyme.

Duomenys apie sulaikytųjų skaičių tikslinami

Praėjusį sekmadienį, spalio 11 dieną, Nacionalinio kovos su terorizmu komiteto informacinis centras paskelbė, kad buvo užkirstas kelias teroro išpuoliui Maskvoje, o vėliau žurnalistams buvo pranešta apie įtariamų teroristų sulaikymą viename iš Presnensko rajono butų, bei šiame bute rastą sprogstamąjį užtaisą.

Sulaikytųjų skaičius vis dar tikslinamas. „Interfax“ ir TASS pranešė apie dešimt sulaikytųjų, dabar aiškinamasi, ar jie prisidėjo prie išpuolio rengimo. Dauguma jų yra Vidurinės Azijos šalių piliečiai ir mažiausiai trys – kilę iš Sirijos.

Tuo metu „Moskovskij komsomolec“ iš pradžių pranešė, kad sulaikyta penkiolika žmonių: dvylika kilę iš Šiaurės Kaukazo, taip pat ir Čečėnijos, trys – Sirijos piliečiai. Vėliau laikraštis pranešė apie dvylika sulaikytųjų.