Pentagono spaudos sekretorius Peteris Cookas nurodė, kad derybos veikiausiai bus surengtos ne vėliau kaip šį savaitgalį. Dviem šalims vykdant atskiras oro antskrydžių kampanijas Sirijoje, baiminamasi dėl atsitiktinių orlaivių susidūrimo ore.

JAV ir Rusijos pareigūnai jau buvo surengę vaizdo konferenciją šia tema spalio 1 dieną, tačiau JAV skundėsi nuo to laiko nesulaukusi jokių žinių iš Maskvos.

Anksčiau šią savaitę Pentagono pareigūnai pranešė, kad mažiausiai vieną kartą JAV naikintuvas Sirijoje turėjo keisti kursą, kad būtų išvengtas susidūrimas su Rusijos kariniu orlaiviu. Pareigūnai nurodė, kad tai įvyko po spalio 1 dienos, tačiau tikslios datos neatskleidė.

Manoma, kad per derybas bus aptariamas saugus atstumas tarp JAV ir Rusijos naikintuvų Sirijoje ir kalbos bei radijo dažnių naudojimas tarp dviejų šalių orlaivių įgulų.

Maskva tvirtina, kad apšaudo „Islamo valstybės“ pozicijas Sirijoje, tačiau kitos šalys teigia, kad Rusija bombarduoja kitų sukilėlių, kovojančių su prezidento Bashar al-Assad pajėgomis, taikinius. Penktadienį pranešta, kad „Islamo valstybės“ kovotojai užėmė kelis kaimus netoli šiaurinio Alepo miesto.

BBC korespondentas Beirute teigia, kad Rusijos oro antskrydžiai yra nukreipti prieš Sirijos opozicijos pajėgas, kurios kelia grėsmę šalies vyriausybei. Pasak jo, atrodo, kad Maskvos aviacijos kampanija susilpnino šias opozicines grupuotes ir suteikė galimybę islamistams toliau plėsti savo įtakos sferas.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris penktadienį apkaltino Rusiją vykdant „esminių trūkumų turinčias“ operacijas Sirijoje, kurios tik „pakurstys pilietinį karą ir ekstremizmą“.

Savo ruožtu Maskva atmeta bet kokius kaltinimus.

Penktadienį, be kita ko, buvo pranešta, kad JAV, užuot apmokiusios naujas Sirijos sukilėlių pajėgas, teiks būtiną įrangą ir ginklus esamoms karinėms pajėgoms. Šiemet Vašingtonas paskelbė apie 500 mln. dolerių vertės programą, kuria buvo siekiama 2015 metais apmokyti 5 400 lojalių Sirijos sukilėlių, o 2016 metais – 15 tūkst. Tačiau programa patyrė nesėkmę, paaiškėjus, kad per tą laiką buvo apmokyti tik keli šimtai kovotojų, o jau apmokyti sukilėliai gautas transporto priemones ir amuniciją perdavė islamistams

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1331)