Didžiausia favorite laimėti šį prestižinį prizą šiemet laikoma Vokietijos kanclerė Angela Merkel, tačiau į kandidatų sąrašą taip pat patenka mažai kam žinomas kunigas iš Eritrėjos, popiežius Pranciškus ir netgi nepriklausomas rusų laikraštis, skelbia „The Telegraph“.

A. Merkel laikoma pagrindine pretendente laimėti Nobelio taikos premiją dėl drąsaus sprendimo atverti savo šalies duris 800 tūkst. pabėgėlių. Pasak jos šalininkų, šis žingsnis rodo jos moralinę lyderystę šioje krizėje.

Popiežius Pranciškus pretenduoja gauti prestižinę premiją už tarpininkavimą Kubos ir JAV santykių atšilimui, o Rusijos laikraštis „Novaja Gazeta“ sulaukė dėmesio, kadangi yra vienas iš nedaugelio nepriklausomų balsų Vladimiro Putino vadovaujamoje Rusijoje.

Tarp labiau netikėtų kandidatų – Mussie Zerai – dvasininkas iš Eritrėjos, padedantis pabėgėliams iš karo nuniokotos šalies pasiekti Italiją.

Denis Mukvegė – ginekologas iš Kongo Demokratinės Respublikos, kuris rūpinasi seksualinės prievartos aukų gydymu. Pernai jam buvo įteikta Andrejaus Sacharovo premija. Tarp kitų pretendentų gauti Nobelio taikos premiją – Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas ir sukilėlių grupės FARC lyderis Timoleonas Jimenezas, kurie nutraukė ilgametį konfliktą toje šalyje.

Vis dėlto, manoma, kad rezultatas bus netikėtas. A. Merkel pergalė galėtų papiktinti tuos, kurie tvirtina, kad jos pabėgėlių politika tik pablogins Europą užgriuvusią krizę. „Novaja Gazeta“ laimėjimas užrūstintų Kremlių, o jei Nobelio taikos premija bus įteikta popiežiui Pranciškui, užsirūstins tie, kurie nepritaria pontifiko požiūriui į gimstamumo kontrolę.

Tačiau Nobelio komitetas garsėja netikėtais sprendimais prisimenant 2009 metus, kada JAV prezidentui Barackui Obamai buvo paskirta ši prestižinė premija.