Jei prokurorės Fatou Bensoudos prašymas bus patenkintas, tai būtų pirmasis Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) tyrimas už Afrikos ribų.

„Remdamasi turima informacija, prokurorė F.Bensouda priėjo prie išvados, kad esama pagrįsto pagrindo manyti, kad per ginkluotą konfliktą 2008 metų rugpjūtį Gruzijoje buvo vykdomi šio Teismo jurisdikcijai priklausantys nusikaltimai“, - rašoma TBT išplatintame pareiškime.

Trumpas penkių dienų karas tarp dviejų kaimyninių valstybių įsiplieskė dėl Rusijos remiamos separatistinės Pietų Osetijos respublikos.

Naktį iš rugpjūčio 7-osios į 8-ąją tuometinis Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, kurį rėmė Vakarai, pradėjo puolimą Pietų Osetijai susigrąžinti, tačiau tuomet į Gruziją įsiveržė rusų pajėgos.

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro duomenimis (UNHCR), per trumpas kovas žuvo keli šimtai žmonių, o maždaug 120 tūkst. buvo priversti palikti savo namus.

F.Bensouda „artimiausiu metu pateiks prašymą ikiteisminių tyrimų rūmams duoti leidimą pradėti tyrimą“, - rašoma TBT pareiškime.