Ketvirtadienį įvyko valandos trukmės spaudos konferencija tarp Pentagono ir Rusijos Gynybos ministerijos, pranešė JAV prezidento atstovas spaudai Joshas Earnestas.

Kaip informuoja BBC, J. Earnestas išsakė susirūpinimą dėl pranešimų, jog rusų lėktuvai apšaudo rajonus, kuriuose nebuvo žinių apie didesnio IS kovotojų skaičiaus buvimą, užtai veikia ginkluoti Sirijos prezidento Basharo al Assado priešininkai, palaikomi Vakarų.

Ketvirtadienį Rusijos pareigūnai neigė, kad dėl rusų aviacijos veiksmų Sirijoje žūsta taikūs gyventojai. Jie tvirtino, kad visi apšaudyti taikiniai buvo susiję su IS.

Joshas Earnestas

„Pasitikėk, bet tikrink“

„Karinių veiksmų be atrankos įvedimas prieš Sirijos opoziciją pavojingas Rusijai“, – pareiškė J. Earnestas.

„Tai gali tik pratęsti tarpbendruomeninį konfliktą Sirijos viduje ar netgi padaryti konfliktą nesibaigiančiu, be to, kyla rizika įsitraukti į tą konfliktą pačiai Rusijai“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį derybos dėl rusų ir amerikiečių pajėgų sąveikos organizavimo vyko draugiškoje ir profesionalioje atmosferoje, sakė Pentagono atstovas spaudai Peteris Cookas.

Jo teigimu, buvo aptariami tokie klausimai, kaip dažniai, kuriais pilotai gali perduoti nelaimės signalą, ir bendravimo kalba tarp pilotų.

„Labai aiškiai išsakėme, kad mažų mažiausiai prioritetas turi būti mūsų lakūnų ekipažų veiksmų saugumas“, – pabrėžė P. Cookas.

Generolas leitenantas Robertas Otto, JAV Karinių oro pajėgų vyriausiojo žvalgybos irs stebėsenos štabo viršininko pavaduotojas, teigė, kad, jo nuomone, derybos tarp kariškių vargu ar nueis toliau klausimo, kaip išvengti susidūrimų danguje virš Sirijos.

„Mano pasitikėjimo lygis rusais žemas, – sakė jis. – Pasitikėk, bet tikrink. Todėl lengva keistis faktiniais duomenimis apie tai, kas kur dirba. Tačiau aš nematau tokio sąveikavimo perspektyvų, kad galėčiau dalintis su jais žvalgybiniais duomenimis.“

Organizacija: per Rusijos ataką Rakoje žuvo 12 džihadistų

Mažiausiai 12 džihadistų iš „Islamo valstybės“ žuvo per pirmąjį Rusijos aviacijos smūgį šios ekstremistinės islamistų grupuotės pagrindiniame Sirijos bastione, penktadienį pranešė padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija.

„Naktį Rusija atakavo vakarines Rakos miesto prieigas bei Tabkos karinio oro uosto apylinkes ir nukovė 12 IS džihadistų“, - sakė Rami Abdel Rahmanas, vadovaujantis „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Jis nurodė, kad nukautų džihadistų kūnai buvo nuvežti į provincijos ligoninę.

Laisvakritės bombos

R. Otto taip pat pridūrė, kad rusų lėktuvai mėto „bukąsias bombas“ (laisvakrites), o tai didina taikių gyventojų žūties riziką, o likusius gyvus gali pastūmėti pas teroristus.

O amerikiečių pajėgų Irake atstovas pulkininkas Steve‘as Warrenas teigė, kad, jo duomenimis, nė vienas iš 12 taikinių, praėjusią savaitę numuštų rusų lėktuvų Sirijoje, nebuvo susijęs su IS.

S. Warrenas informavo, kad per tą laikotarpį amerikiečių aviacija atliko tik vieną antskrydį Sirijos teritorijoje. Anot jo, tai nesusiję su rusų oro smūgiais, nepaisant suderinto veiksmų mechanizmo.

Senatorius respublikonas Johnas McCainas skeptiškai atsiliepė apie rusų ir amerikiečių karines konsultacijas.

„Toks įspūdis, kad „tarpusavio veiksmų organizavimas“ – tik orveliškas dabartinės administracijos išplėsto Rusijos vaidmens Sirijoje ir besitęsiančios Assado režimo prievartos prieš Sirijos tautą, kaip to pasekmės, eufemizmas.

Tiesiog neaišku, kodėl administracija taip stengiasi pasiūlyti Rusijai konstruktyvų vaidenį“, – sakė jis.

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad pranešimai apie taikių gyventojų žūtį nuo Rusijos bombų Sirijoje pasirodė anksčiau, nei prasidėjo oro išpuoliai, taigi tapo, jo teigimu, „informaciniu išpuoliu“ prieš Rusiją.

„Mes ketiname kovoti būtent su teroristinėmis organizacijomis“, – pabrėžė Rusijos lyderis.

BBC turi Talbisos miesto gyventojo liudijimą apie lėktuvą, nuo kurio bombų trečiadienį žuvo 20 žmonių. Liudininkas sako, kad lėktuvai skrido labai aukštai, tai jo nuomone, rodo, kad skrido Rusijos, ne Sirijos aviacija. Talbisa yra dviejų B. al Asadui priešiškų grupuočių rankose, bet IS pajėgų ten tėra.

„Jeigu tai veikia kaip teroristas, eina kaip teroristas, kariauja kaip teroristas, vadinasi, tai ir yra teroristas ar ne?“, – anglų kalba Niujorke paklausė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusijos Gynybos ministerija tvirtina, kad Sirijoje taikomi naujausi bombonešiai „Su-34“.

Rusijos kariškių teigimu, apšaudytų taikinių pobūdis patvirtinamas bepiločių aparatų ir kosminės žvalgybos duomenimis.

Rusija: antskrydžiai intensyvės

Rusija antskrydžius Sirijoje rengs tris-keturis mėnesius ir jie intensyvės, sakė vienas Rusijos aukšto rango pareigūnas prieš prezidento Vladimiro Putino atvykimą į derybas Paryžiuje.

„Visuomet esama grėsmės įklimpti, bet Maskvoje kalbama apie tris-keturis operacijų mėnesius“, – sakė Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas interviu Prancūzijos radijo stočiai „Europe 1“.

Jis sakė, kad daugiau nei pustrečio tūkstančio oro smūgių, kuriuos Sirijoje surengė JAV vadovaujama koalicija, nepadarė apčiuopiamos žalos džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“, ir pabrėžė, kad Rusijos kampanija bus intensyvesnė, kad būtų pasiekti rezultatai.

„Manau, svarbu yra intensyvumas. JAV vadovaujama koalicija apsimetė metus bombarduojanti Daesh („Islamo valstybės“ arabiškas akronimas) - be rezultatų“, - sakė Dūmos komiteto pirmininkas.

„Jei tai bus daroma efektyvesniu būdu, manau, bus ir rezultatai“, - pridūrė jis.

V.Putinas Prancūzijos sostinėje surengs derybas dėl Sirijos su prezidentu Francois Hollande'u, o vėliau numatytas jų susitikimas su Ukrainos bei Vokietijos lyderiais, kuriame bus tariamasi, kaip sutvirtinti trapią taiką Ukrainoje.

Raginimai nutraukti antskrydžių kampaniją

Turkija ir jos partnerės JAV vadovaujamoje koalicijoje prieš „Islamo valstybę“ penktadienį paragino Rusiją nutraukti atakas prieš Sirijos opoziciją ir telkti dėmesį į kovą su islamistų kovotojais, skelbia „Reuters“.

Bendrame pareiškime su JAV, Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Persijos įlankos arabų šalių sąjungininkėmis Turkija nurodė, kad Rusijos veiksmai toliau eskaluoja konfliktą ir kursto ekstremizmą.

„Reiškiame didelį susirūpinimą dėl Rusijos kariuomenės stiprinimo Sirijoje, o ypač dėl Rusijos karinių oro pajėgų atakų prieš Hamos, Homso ir Idlibo miestus“, – sakoma pareiškime, kuriame priduriama, kad per oro antpuolius, nusinešusius civilių gyvybes, nebuvo taikytasi į „Islamo valstybės“ pozicijas.

JAV nesidalys su Rusija slapta žvalgybine informacija

JAV ir Rusijos gynybos pareigūnai ketvirtadienį surengė derybas, per kurias aptarė būdus, kaip išvengti susidūrimų Sirijoje. Tačiau vienas aukšto rango generolas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nesidalys su Rusija slapta žvalgybine informacija, informuoja „Laisvosios Europos radijas“.

JAV karinių oro pajėgų žvalgybos štabo vado pavaduotojas, generolas leitenantas Robertas Otto teigė, kad nepasitiki rusais ir neįsivaizduoja santykių, kuriuose jis dalytųsi slapta informacija su jais.

Vašingtonas ir Maskva valandą trukusios vaizdo konferencijos metu ketvirtadienį sutarė dėl būdų, kaip išvengti netyčinių susidūrimų Sirijoje.
JAV pareigūnai, be kita ko, skundėsi, kad Rusijos naikintuvai toje šalyje smūgiuoja ne tik „Islamo valstybės“ kovotojų pozicijoms. Ketvirtadienį JAV senatorius Johnas McCainas patvirtino, kad Rusija surengė oro antskrydžius Sirijoje ne prieš „Islamo valstybės“ taikinius, o prieš Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) remiamus kovotojus.

Kitų šalių pareigūnai taip pat teigė, kad Maskva apšaudo Vakarų remiamas nuosaikių pažiūrų sukilėlių grupuotes ir vykdo antskrydžius teritorijose, kuriose nėra „Islamo valstybės“ džihadistų.

R. Otto pridūrė, kad rusai Sirijoje naudoja laisvakrites bombas, neturinčias valdymo sistemų, todėl numestos jos krinta paprasta balistine trajektorija ir žudo nekaltus civilius.

Sirijos grupuotės apkaltino Maskvą per pirmąjį oro antskrydžių ratą rugsėjo 30 dieną nužudžius 36 civilius. Rusija kaltinimus atmetė.

Tarp aukų esama dviejų vaikų

Tarp mažiausiai septynių civilių, kurie žuvo per Rusijos aviacijos smūgius Sirijos šiaurės vakarų Idlibo provincijoje, esama dviejų vaikų, penktadienį, remdamasi liudininkais, pranešė padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija.

„Keturi civiliai, įskaitant vaiką ir moterį, žuvo per Rusijos karinės aviacijos reidus“, – nurodė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija nurodė, kad oro smūgiai buvo suduoti Džabal al Zavijos rajone, kurį kontroliuoja su „al Qaeda“ susijusi grupuotė ir kitos sukilėlių islamistų grupės.

„Dar trys civiliai, įskaitant mergaitę ir moterį, žuvo per šių lėktuvų vykdytą bombardavimą Habito kaime“, esančiame toje pat provincijoje, kuri ribojasi su Turkija, nurodė SOHR, kuri informaciją gauna iš šaltinių, esančių vietoje.

Pasak SOHR, per Rusijos antskrydžius Sirijoje, kurie buvo pradėti trečiadienį, jau žuvo 28 žmonės.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį paneigė pranešimus, esą per Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje žuvo civilių gyventojų, pavadindamas juos „informacine ataka“.

„Kalbant apie žiniasklaidoje skelbiamą visokią informaciją apie tai, kad kenčia taikūs gyventojai, mes esame pasiruošę tokioms informacinėms atakoms“, – pareiškė V.Putinas prezidentinės Žmogaus teisių tarybos posėdyje.

Maskva nurodo, kad jos taikinys yra „Islamo valstybės“ grupuotė, bet Vašingtonas ir jo sąjungininkai įtaria, kad savo karine intervencija Rusija siekia, prisidengdama kova su „terorizmu“, padėti išsilaikyti valdžioje prezidentui Basharui al Assadui.

Rajonuose, kuriems ketvirtadienį smogė Rusija, IS, kiek žinoma, neveikia.