„00 val. 21 min. (7 val. 21 min. Lietuvos laiku) teismas nurodė Kelly Gissendaner įvykdyti mirties bausmę vadovaujantis valstijos įstatymu. Ji padarė paskutinį pareiškimą ir paprašė leidimo sukalbėti maldą“, - sakė Džordžijos kalėjimų departamento atstovė spaudai.

47 metų K.Gissendaner valstijos kalėjime Džeksono mieste buvo suleista mirtina pentobarbitalio dozė.

Moteris buvo nuteista myriop už tai, kad susimokė su meilužiu nužudyti savo vyrą. 30-metis Douglas Gissendaneris buvo nudurtas peiliu 1997 metų vasarį.

Kaip sakė prokurorai, vyro žudikas Gregory Owenas tvirtino, kad K.Gissendaner, užuot išsiskyrusi su vyru, 1996 metų pabaigoje ne kartą ragino jį nužudyti.

Veikdamas pagal savo meilužės nurodymus, G.Owenas užpuolė jos vyrą poros namuose, privertė jį automobiliu nuvažiuoti į nuošalią vietą ir ten subadė jį peiliu.

JAV Aukščiausiasis Teismas antradienį atmetė tris prašymus atidėti K.Gissendaner bausmės vykdymą.

Anksčiau buvo numatyta mirties bausmę jai įvykdyti vasario 25 dieną, tačiau egzekucija buvo atidėta dėl pavojingų oro sąlygų.

Tuomet egzekucija buvo paskirta kovo 2 dieną, bet kalėjimų departamento pareigūnai ją atidėjo „saugumo sumetimais“, nes jiems kilo abejonių dėl mirtinai injekcijai naudojamų vaistų kokybės.

Popiežiaus diplomatinis atstovas Jungtinėse Valstijose, arkivyskupas Carlo Maria Vigano antradienį Pranciškaus vardu nusiuntė laišką lygtinio paleidimo komisijai, kuriame buvo prašoma pakeisti K.Gissendaner skirtą bausmę „tokia, kuri geriau atspindėtų ir teisingumą, ir atlaidą“.

Arkivyskupas laiške paminėjo pontifiko kalbą Kongrese, į kurį Katalikų Bažnyčios vadovas kreipėsi praėjusią savaitę per vizitą Jungtinėse Valstijose. Šioje savo kalboje Pranciškus ragino panaikinti mirties bausmę.

Du iš trijų K.Gissendaner vaikų - dukros Dakota ir Kayla - anksčiau šiais metais paprašė išsaugoti jų motinai gyvybę. Jos papasakojo, kokį sunkų kelią turėjo nueiti, kad atleistų motinai, ir sakė, kad labai kentės, jei iš jų bus atimtas ir antrasis iš tėvų.

D.Gissendanerio šeima pirmadienį paskelbė pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad jis yra auka ir kad Kelly Gissendaner skirta tinkama bausmė.

„Per pastaruosius 18 metų ji, kaip žudikė, turėjo daugiau teisių ir galimybių nei pati suteikė Dougui, kuris, be kita ko, yra auka“, - sakoma pareiškime.

„Ji neturėjo gailesčio, nesuteikė jam jokių teisių, jokio pasirinkimo ar galimybės gyventi savo gyvenimą“, - priduriama jame.