Kaip skelbiama svetainėje, vaizdo įrašo autorius – „Luhansko liaudies respublikos“ separatistas Jegoras Ruskis, kuris kaip savanoris į „Luhansko liaudies respubliką“ atvyko iš Ufos.

Vaizdo įrašas prasideda kamerą nukreipus į patį separatistą, o vėliau filmuojami kariniai veiksmai: J. Ruskis šaudo iš automatinio šautuvo į krūmų pusę.

Vėliau vaizdo įraše atsiranda moteris, kurios veidą dengia raištis.

Ant kaukės yra užrašas „Maidano savigyna“. Balsas už kadro teigia, kad tai snaiperė, tačiau mergina tai neigia ir sako, kad ji tiesiog turi automatinį šautuvą.

N. Savčenko: iš Rusijos turi būti atimta teisė neigti nusikaltimus

N. Savčenko savo laiške teigia, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje veto teisę turinti Maskva ją naudoja blokuodama savo nusikaltimų teisinį nagrinėjimą.

Laiške, kurį N. Savčenko sesuo Vera Savčenko perskaitė JT pasaulio moterų lyderių renginyje apie moterų vaidmenį sprendžiant konfliktus, kalinama pilotė rašo, jog iš Sovietų Sąjungos veto teisę paveldėjusi Rusija šiuo metu elgiasi „kaip marodierius, plėšiantis savo protėvių kapus“.

„Ji naudojasi ta paveldėta teise, kad blokuotų savo nusikaltimų, ne geresnių už tuos, už kuriuos buvo nuteisti nacių lyderiai, teisminį nagrinėjimą. Ir naudosis ja vėl ir vėl, jeigu jos nesustabdysime. Jai turi būti atimta ši teisė“, – rašo N. Savčenko.

ELTA primena, kad Rusija šių metų liepą blokavo Saugumo Taryboje pasiūlytą rezoliuciją dėl tarptautinio tribunolo steigimo, kuris turėjo tirti virš Ukrainos numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo bylą ir vykdyti baudžiamąjį atsakingų asmenų persekiojimą. Maskva taip pat prieštaravo iniciatyvai 1995 m. Srebrenicoje vykusias bosnių žudynes pasmerkti kaip genocidą.

Nuo 2014 m. birželio Rusijoje kalinti N. Savčenko savo laiške taip pat teigia, kad didžioji dalis Rusijos gyventojų pasidavė Kremliui pavaldžios žiniasklaidos propagandai ir „prarado gebėjimus galvoti ir veikti nepriklausomai, skirti gėrį nuo blogio“.

„Jie nugalėti ir suklaidinti. Dieną ir naktį valstybinė televizija meluoja jiems ir baugina, juos moko būti veidmainiais, negailestingais, niekingais ir ciniškais, ir nedaugeliui užtenka tvirtumo ir sveiko proto priešintis šiam spaudimui ir išlikti žmonėmis“, – rašo N. Savčenko.

Pasak V. Savčenko, rusams nuolat klaidingai įteigiama, kad Rusija viena nugalėjo fašistinę Vokietiją Antrojo pasaulinio karo metu ir kad šiuo metu ji viena visame pasaulyje gina tiesą ir gėrį, tuo tarpu likusios šalys su JAV priešakyje stengiasi ją užgrobti.

„Žinome, kad prieš septyniasdešimt metų nacizmą nugalėjo ne Rusija, jį nugalėjo daugelio žmonių ir tautų, buvusių Sovietų Sąjungos sudėtyje ir jos sąjungininkų, vienybė ir draugystė. Jeigu šiandien šios tautos nebus tokios pat tvirtos ir tokios vieningos naujo agresoriaus atžvilgiu, gali būti, kad per Trečiąjį pasaulinį karą joms teks priešintis ne nacizmui, o rašizmui“, – laiške rašo N. Savčenko.

N. Savčenko, kariaujančią savanorių batalione Rytų Ukrainoje, birželį į nelaisvę paėmė separatistų kovotojai. Kijevas tvirtina, kad sukilėliai išgabeno ją į Rusiją, ten ji buvo sulaikyta ir apkaltina dviejų Rusijos žurnalistų nužudymu.

Renginiui apie moterų vaidmenį sprendžiant konfliktus pirmininkaujanti Prezidentė Dalia Grybauskaitė N. Savčenko kalinimą vadina Rusijos tarptautine gėda.

Ukrainos pilotė teisme pareiškė, kad buvo jėga pervežta į Rusiją

Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnio pilotė Nadija Savčenko, kaltinama prisidėjusi prie dviejų rusų žurnalistų nužudymo, antradienį teisme sakė, kad ją pagrobė prorusiški separatistai, o po to ginkluoti kaukėti vyrai pervežė į Rusiją.

„Aš esu karo belaisvė ir įkaitė, kuri buvo pagrobta“, – N.Savčenko sakė savo dramatiškoje kalboje teisme, papasakodama, kad rytinėje Ukrainoje ją pagrobę separatistų sukilėliai jai sakė, jog perduos ją Rusijai.

34 metų karinio sraigtasparnio pilotė pirmą kartą davė parodymus didelio dėmesio susilaukusiame teisme, kuris vyksta nedideliame Donecko mieste, Rusijos pietuose Rostovo prie Dono srityje prie sienos su Ukraina.

Rusija kaltina N.Savčenko prisidėjus prie Rusijos visuomeninio transliuotojo VGTRK žurnalistų Igorio Korneliuko ir Antono Vološino žūties per apšaudymą 2014 metų birželio 17 dieną Ukrainos Luhansko srityje.

Ukrainietė, būdama vieno Ukrainos bataliono savanore, kaltinama tą dieną stebėjusi šiuos du žurnalistus ir koregavusi artilerijos ugnį, perduodama batalionui 9 civilių buvimo vietą; tarp jų buvo ir trys žurnalistai, kurie filmavo kontrolės postą. Prokurorai taip pat ją kaltina nelegaliu Rusijos sienos kirtimu.

Stovėdama už stiklinės užtvaros teismo salėje ukrainietiškais raštais siuvinėtą palaidinę dėvinti kaltinamoji paneigė jai pareikštus kaltinimus.

Ji sakė, kad būdama sraigtasparnio pilotė ji „nežino kaip“ koreguoti artilerijos ugnį, nes tam reikia sudėtingų matematinių paskaičiavimų.

„Žinau kaip koreguoti aviacijos ugnį, bet kaip koreguoti artilerijos ugnį nežinau“, – sakė ji.

N.Savčenko sakė, kad separatistų kovotojai, surengę pasalą, paėmė ją į nelaisvę anksčiau negu žuvo minėti rusų žurnalistai. Anot jos, vienas kovotojų sakęs, kad „nepraeis nė savaitė, kai ji bus perduota Rusijai“.

Kiek vėliau ją sučiupusieji perdavė ją vyrams kalbantiems su rusišku akcentu.

„2014 metų birželio 23-iosios rytą iš Luhansko,kur buvau nelaisvėje, mane išvežė „žiguliais“ du žmonės, (kalbėję) aiškiai su rusišku akcentu“, – sakė N.Savčenko teisme, atsakydama į advokatų klausimus.

„Esu įsitikinusi, kad tie kaukėti žmonės, lydėję mane – Rusijos specialiųjų tarnybų atstovai“, – sakė teisiamoji.

Šie vyrai įgrūdo ją į furgoną ir vežė ją su užrištomis akimis tris su puse valandos, kol ji suprato esanti Rusijoje.

„Kai mane perdavė Rusijai, kažkuris iš mane lydėjusių (separatistų) pasakė, kad (mane kaip) dovaną atamanui veža“, - sakė N.Savčenko, patikslinusi, kad buvo atvežta į Voronežą.

Daugiau kaip metus N.Savčenko išbuvo areštinėje Rusijoje, protestuodama prieš areštą bado streiku ilgiau kaip 80 dienų

Kijevas antradienį, savo ruožtu, pradėjo dviejų rusų karių teismą; sučiupti Ukrainos rytuose gegužę, jie sakė esą Rusijos karinės žvalgybos kariai;jiems gresia kaltinimai terorizmu.

Nors Kijevas ir neigia, kad svarstoma mainų galimybė, apsikeitimais garsiais kaliniais laikomas galimu variantu po tokių teismo procesų.

Jungtinės Valstijos Nadiją Savčenko laiko Rusijos konflikto su Ukraina „įkaite“ ir reikalauja, kad ji būtų paleista kartu su kitais Rusijoje laikomais suimtais ukrainiečių.