Tokią informaciją suteikė grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius, Ukrainos liaudies deputatas Dmitrijus Tymčukas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo įsakymas iš Donbaso išvesti dalį reguliariųjų pajėgų ir perkelti jas į Siriją kaip reikiant išgąsdino „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ vadovybę, kilo nemenka panika.

Vietos separatistų vadovai mano, kad Maskva atsisako planų ir toliau eskaluoti konfliktą Donbase ir palieka vietinius separatistus likimo valiai. Paniką dar kursto ir gandai apie Ukrainos vykdomą pajėgų telkimą prie sienų su okupuotomis teritorijomis (...)“, – teigia D. Tymčukas.

Jis taip pat teigia, kad pastaruoju metu separatistus palieka ir į Rusiją grįžta vis daugiau jiems talkinančių Rusijos armijos pareigūnų.

Anot D. Tymčuko, kol kas informacijos, ar šiuo atveju kalbama apie paprastą rotaciją, ar apie pasikeitusią Rusijos strategiją, nėra.

Rusijos kariai skundžiasi

DELFI primena, kad Rusijos prezidentinė žmogaus teisių taryba dar praėjusią savaitę pranešė, kad su ja susisiekė Rusijos kariai, bijantys būti išsiųsti į Siriją.

Kaip rašo BBC, taryba siekia Rusijos kariuomenės paaiškinimo.

Šios institucijos narys Sergejus Krivenka teigia gavęs nerimą keliančių žinių iš Rusijos kariškių ir jų giminių. Jis nurodė, kad bet koks slaptas karių dislokavimas į Siriją būtų neteisėtas.

Pasak S. Krivenkos, šalies vadovas Vladimiras Putinas turi teisę siųsti karius į Siriją, tačiau, visų pirma, jis turi pasirašyti dekretą, kuris turi būti paviešintas.

Savo ruožtu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas teigia nieko nežinąs apie tokius šalies kariškių nusiskundimus.

Penktadienį Rusijos dienraštis „Gazeta.ru“ pranešė, kad iš Novorosijsko karinio uosto vyksta slaptas Rusijos karių ir karinės technikos perkėlimas į Siriją. Karinės transporto priemonės buvo be skiriamųjų ženklų.

Kariai, su kuriais kalbėjo leidinys, pasakojo sužinoję apie misiją Sirijoje tik atvykę į uostą. Pareigūnai jiems tenurodė, kad kariškiai dislokuojami į karštąjį tašką.

Kai kurie kariškiai manė, kad bus siunčiami į Donbasą Rytų Ukrainoje, kur prorusiški separatistai kovoja su Kijevo karinėmis pajėgomis.

Daugėja pajėgų

Žiniasklaidoje pasirodė naujų pranešimų, neva Sirijoje daugėja Rusijos karinių pajėgų. Laikraščio „The Financial Times“ šaltiniai teigia, kad Rusija statomoje aviacijos bazėje Latakijoje planuoja dislokuoti apie 2 tūkst. žmonių.

Maskva tokios informacijos nekomentuoja ir neigia gandus apie statomą bazę, tačiau neatmeta galimybės, kad ji bus statoma ateityje.

Tuo tarpu minėtas laikraščio šaltinis – vienas patarėjas Sirijos klausimais iš Maskvos – sako, kad dislokavus Latakijoje 2 tūkst. karių, „bus užbaigtas pirmasis Rusijos karinės misijos Sirijoje etapas“.

Kitas šaltinis nurodė, kad tarp 2 tūkst. žmonių bus ne tik karinių lėktuvų įgulos, bet ir techninis personalas bei kariškiai, kurie saugos aviacijos bazę.

Vertindami galimą personalo kiekį Latakijos bazėje, laikraščio šaltiniai iš Vakarų karinių sluoksnių pažymėjo, kad jis maždaug atitinka tą žmonių kiekį, kuris būna reikalingas Vakarų koalicijos bazių funkcionavimui, pavyzdžiui, Afganistane.

Tačiau abu „The Financial Times“ šaltiniai negalėjo pakomentuoti JAV valdžios informacijos, esą Rusija iš tikrųjų pasiuntė į Siriją naikintuvus ir raketas „žemė – oras“.

Tačiau laikraščio ekspertai pažymi, kad tokios raketos yra būtinos bet kokios šiuolaikinės bazės gynybai nuo oro atakų.