"Mes atstatysime, atnaujinsime ir išlaikysime laisvojo pasaulio sostinę", - ant savo naujosios darbovietės laiptų sakė 59 metų M.Bloombergas. Už jo nugaros kabėjo didžiulė Amerikos vėliava.

"Mes esame labiausiai užgrūdinti, greičiausiai atsigaunantys ir ryžtingiausi žmonės planetoje... Rytojus bus geresnis", - sakė naujasis meras, pakeitęs nepaprastai populiarų Rudolphą Giuliani, kuris jį prisaikdino po Naujųjų Metų sutikimo Taimso aikštėje. Į aikštę buvo susirinkę pusė milijono šalto oro ir griežtų saugumo priemonių nepabūgusių žmonių.

M.Bloombergas pripažino, kad miesto laukia finansinės problemos, tačiau tvirtino, kad Niujorkas bus geresnis. Jis pažadėjo, kad taupymo tikslu merijos darbuotojų skaičių sumažins 20-čia proc. ir paragino kitas miesto institucijas pasekti jo pavyzdžiu.

Praėjusį mėnesį pateiktose pareigūnų ataskaitose buvo prognozuojama, kad 2002 metais miesto ekonomika gali smukti 3,1 proc., be to, miesto biudžete numatomas 4,7 mlrd. JAV dolerių deficitas. M.Bloombergas per ceremoniją, kuriai vadovavo beisbolo komandos "Mets" žaidėjas Alas Leiteris, tapo 108-uoju Niujorko meru.

Iškilmėse be R.Giuliani dalyvavo keli kiti buvę Niujorko merai, taip pat Niujorko valstijos gubernatorius George'as Pataki ir JAV senatoriai Charles'as Schumeris bei Hillary Clinton. M.Bloombergas pabrėžė, kad stengsis plėtoti miesto kultūrinį pliuralizmą ir kovos su bet kokiomis fanatizmo apraiškomis.

Iki praėjusių metų M.Bloombergas nerodė susidomėjimo aktyvia politine veikla, tačiau vėliau nusprendė, jog Niujorkui turi vadovauti konkrečiai mąstantis verslininkas. Būdamas tikras, kad jis ir yra reikiamas žmogus, maždaug 4 mlrd. dolerių turintis M.Bloombergas išleido rinkimų kampanijai maždaug 69 mln. dolerių savo lėšų.

Už mero darbą jis ketina imti tik vieno dolerio metinę algą. Apžvalgininkai teigia, kad į Respublikonų partiją perėjęs buvęs demokratas M.Bloombergas turi būti dėkingas R.Giuliani už paramą. Nors ir vėlokai suteikta, ši parama buvo labai svari, turint galvoje išaugusį R.Giuliani populiarumą po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių.

M.Bloombergas gimė Masačūsetso valstijoje, viduriniosios klasės šeimoje. Baigęs Harvardo verslo mokyklą, jis dar iki savo 40-mečio spėjo uždirbti pirmąjį milijardą dolerių.

1972 metais, neturėdamas 30-ies, jis jau tapo vienu prestižinės maklerių firmos "Salomon Brothers" partnerių. 1981 metais, kai šią firmą įsigijo bendrovė "Phibro Corporation", M.Bloombergas išėjo iš firmos, gavęs 10 mln. dolerių "aukso parašiutą" (didelė neapmokestinta suma, išmokama išleidžiant aukštą įmonės darbuotoją anksčiau darbo sutartyje numatyto termino).

Vėliau M.Bloombergas sukūrė žiniasklaidos imperiją. 1990 metais jis įsteigė žinių kanalą "Bloomberg News", vėliau - radijo ir televizijos bendrovę "Bloomberg Radio and TV". 1995 metais buvo įsteigtas privatus verslo informacijos tinklalapis "Bloomberg.com".

Beveik 20 metų veikianti "Bloomberg LP" šiuo metu visame pasaulyje turi daugiau kaip 100 biurų, kuriuose dirba daugiau kaip 8 000 žmonių, įskaitant 2 500 darbuotojų Niujorke.