Visų jų turinys kaip reikiant stebina ir pateikia dvi viena kitai prieštaraujančias žinutes: pirmoji, kad „Al Qaedos“ lyderis tiesia alyvų šakelę „Islamo valstybei“, o antroji – esą „Islamo valstybės“ lyderio Abu Bakro al Baghdadi „kalifatas“ yra neteisėtas, skelbia CNN.

Beveik dvejus metus „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ viešai kovojo dėl įtakos ir teisės vadintis svarbiausiu džihadistų judėjimu. „Al Qaeda“ 2014 metų pradžioje pareiškė oficialiai išsižadanti „Islamo valstybės“, nes pastarosios lyderis ignoravo reikalavimą laikytis toliau nuo Sirijos.

Be to, „Al Qaedos“ padalinys Sirijoje „Jabhat al Nusra“ „Islamo valstybės“ atžvilgiu nusiteikęs itin priešiškai. Dabar A. al Zawahiri sako, kad visi džihadistai Irake ir Sirijoje privalo bendradarbiauti ir kartu stoti prieš bendrą priešą.

Jeigu jo žodžiai nuoširdūs (nors tuo ir labai abejojama), gana realu, kad Sirijos karo lauke, kur Basharo al Assado režimui džihadistų nesutarimai labai naudingi, sulauksime kardinalių pasikeitimų.

Lieka neaišku, kada buvo įrašytos „Al Qaedos“ lyderio žinutės, tačiau pirmoji, paskelbta rugsėjo 9 dieną, susijusi ir su Talibano lyderiu Mullah Omaru, kurio mirtis ir neminima, tad galima teigti, kad įrašas darytas kovo ar balandžio mėnesį.

Šiame pareiškime A. al Zawahiri ilgai kalba apie tai, kaip „Islamo valstybės“ lyderis suskaldė musulmonų bendruomenę – esą A. B. al Baghdadi ir tie, kurie su juo išvien, siekia iškilti ir, įkurdami kalifatą, savarankiškai pasiskirti musulmonų pasaulio sergėtojais.

Tiesą sakant, visas 45 minučių įrašas skirtas „Islamo valstybės“ lyderio puolimui. „Mes šio kalifato nepripažįstame. Tai savarankiškas sprendimas be jokių konsultacijų imtis iniciatyvos, musulmonai neprivalo jam paklusti“, – teigia „Al Qaedos“ lyderis.

Aymanas al Zawahiri

Raginimas bendradarbiauti

Nepaisant to, „Al Qaedos“ lyderis kalba ir apie kai ką svarbesnio – būtinybę veikti išvien. A. al Zawahiri ir kiti „Al Qaedos“ lyderiai jau anksčiau ragino „Islamo valstybę“ grįžti į doros kelią ir pripažinti „Al Qaedos“ viršenybę. Naujoje žinutėje A. al Zawahiri teigia, kad „Al Qaeda“ dėjo dideles pastangas, siekdama „nutraukti modžahedų tarpusavio kovas“ Sirijoje ir sukurti atmosferą susitaikymui.

Be to, jis teigia, kad, nepaisant apmaudžių klaidų, kurių pridarė „Islamo valstybės“ vadovas ir jo šalininkai, „tiek Irake, tiek Sirijoje, norėčiau su jais bendradarbiauti kovojant prieš bendrus priešus, pasauliečius, nes tikslas yra žymiai didingesnis nei mano požiūris ir jų noras įkurti kalifatą“.

A.al Zawahiri prieš šios temos grįžta ir antroje ciklo „Islamo pavasaris“ žinutėje, paskelbtoje sekmadienį. Jis teigia: susidūrę su bendru priešu, visi, nepaisant skirtumų, turi susivienyti.

„Kviečiame A. B. al Baghdadi ir jo brolius su mumis bendradarbiauti priešinantis islamo priešams“, – tvirtina A.al Zawahiri.

Toliau A.al Zawahiri pasakė kai ką, kas dar labiau sudrumsčia ir taip neramius vandenis. Remiantis SITE pateikiamu vertimu, jis pridūrė: „Mes nesame su jais, jeigu jie nuspręs nesilaikyti šariato, žudys musulmonus, vadins juos bedieviais, laužys duotus pažadus ar kurstys neapykantą ir skatins susiskaldymą“. Būtent tokius kaltinimus „Al Qaeda“ labai dažnai išsako „Islamo valstybės“ adresu.

Abu Bakras al Baghdadi

Galimi motyvai

Gali būti, kad „Al Qaedos“ lyderis siekia suardyti „Islamo valstybės“ hierarchinę sistemą ir jos kovotojus susigrąžinti kaip paprastą patrankų mėsą.

„Manome, kad didžiausia korupcija klesti negausioje judėjimo valdančiųjų grupelėje, kur geri darbai nuolat painiojami su blogais“, – tvirtina A.al Zawahiri.

Taip pat gali būti, kad „Al Qaedos“ lyderis tam tikra prasme ruošia dirvą tam atvejui, jeigu dabartinis „Islamo valstybės“ lyderis būtų nukautas, ir jo postą užimtų nuosaikesnis ir sukalbamesnis vadovas.

Nepaisant to, jo pasisakymai ir nežinomybė, kada tokie įrašai buvo daryti, apsunkina spėliones, koks bus jų poveikis. Akivaizdu, kad juoda katė perbėgo ir „Islamo valstybės“ bei „al Nusros“, kuri 2013 metais pasipriešino A. B. al Baghdadi bandymui perimti jos valdžią, kelią.

Vienas iš įtakingiausių „Al Qaedos“ žmonių Sirijoje Sanafi al Nasras, kuris artimai bendrauja su „Al Nusra“ vadovybe, apie „Islamo valstybės“ elgesį pasisako itin aršiai. S. al Nasras, Saudo Arabijos pilietis, ilgai gyvenęs Pakistane ir Afganistane, liepą pasirašė susitarimą su užsienio kovotojais, priklausančiais kelioms grupuotėms Sirijoje.

Jame A. B. al Baghdadi pajėgos kritikuojamos kaip „išdavikų grupė“, pražudžiusi daug nekaltų musulmonų. Susitarime „Islamo valstybė“ taip pat kaltinama ėmusis veiksmų prieš kitas džihadistų grupuotes.

„Al Nusra“ Sirijoje taip pat bendradarbiauja su kitomis teroristų grupuotėmis. Jie visi kartu šiaurinėje Idlibo provincijoje įkūrė jungtinį frontą, pavadintą „Jaish al Fateh“. Viena iš tokių grupuočių – „Ahrar al-Sham“, kurios lyderiai žuvo per „Islamo valstybės“ išpuolius.

Kaip straipsnyje, skirtame „Combating Terrorism Center“ leidžiamam leidiniui „Sentinel“, pažymi Charlesas Listeris, „al Nusra“ labai sunkiai dirbo, kol jai galiausiai pavyko suartėti su kitomis maištininkų grupuotėmis Sirijoje, nors įtampa tarp jų vis dar tvyro. Kol kas neaišku, kokios naudos „al Nusra“ gautų iš glaudesnio bendradarbiavimo su „Islamo valstybe“, nors yra duomenų, kad žemiausios grandies bendradarbiavimas ir vyksta.

Pavojingas scenarijus

Ar tai būtų „Al Qaedos“ ir „Islamo valstybės“ paliaubos ar, kas būtų dar baisiau, bendradarbiavimas, tai būtų labai bloga žinia B. Assado režimui, Jungtinėms Valstijoms ir daugumai teroristinių grupuočių pačioje Sirijoje.

Sekmadienį paskelbtoje ataskaitoje instituto „Institute for the Study of War“ specialistai teigia, kad „bet koks „Islamo valstybės“ ir „Al Qaedos“ bendradarbiavimas yra itin pavojingas scenarijus, galintis paskatinti teroristinių išpuolių prieš taikinius Vakaruose suaktyvėjimą ir sumenkinti koalicijos pastangas iš „Islamo valstybės“ atsiimti teritorijas Sirijos šiaurėje“.

Sekmadienį paskelbtoje kalboje A.al Zawahiri paragino Vakaruose gyvenančius musulmonus rengti išpuolius prieš „prieš Vakarų namus ir miestus – konkrečiai Ameriką“.

Bet koks „Al Nusros“ ar „Islamo valstybės“ atsakas į A.al Zawahiri pasisakymus turėtų parodyti, ar „Al Qaedos“ lyderio žodžiai atsimuša kaip žirniai į sieną, ar vis dėl to yra galimybių bendradarbiavimui ir egzistavimui kartu.