Nuo rugpjūčio mėnesio, kai Vladimiras Jakuninas atsistatydino iš „Rusijos geležinkelių“, Kremliaus stebėtojai svarsto, ar šis žingsnis buvo pažeminimas pareigose, ar įžanga į naują politinį vaidmenį.

Ar vienas iš įtakingiausių ir galingiausių Vladimiro Putino artimiausios aplinkos narių išspirtas iš laivo? O gal jo pašalinimas tebuvo tik dalis didesnio plano, skirto jį paaukštinti?

RFE/RL pateikia savo versiją.

Antradienį V. Jakuninas pranešė, kad jo nedomina naujos Kremliaus jam numatytos pareigos – Rusijos Federacijos Taryboje (Rusijos aukštesnieji parlamento rūmai) atstovauti Kaliningrado sričiai.

Mažai kas tikėjosi, kad toks svarbus asmuo kaip V. Jakuninas – kuris ne vieną dešimtmetį buvo artimas V. Putino bendražygis – pasitenkins eilinio įstatymų leidėjo pareigomis.

Iš pradžių spaudoje pasirodė pranešimų, kad jis greičiausiai bus paskirtas Federacijos Tarybos pirmininko pavaduotoju ar netgi pirmininku. Prognozuota, kad jis mažų mažiausiai vadovaus kokiam svarbiam komitetui.

Bet leidinys „Kommersant“ antradienį pranešė, cituodamas nenurodytus šaltinius, kad V. Jakuninas nebus paskirtas į jokį vadovaujantį postą Federacijos Taryboje.

Vladimiras Jakuninas

„Vladimiro Jakunino perkėlimas į Federacijos Tarybą dabar išties atrodo kaip garbingas atsistatydinimas, o ne politinės karjeros pradžia, kaip galėjo pasirodyti iš pradžių“, – rašo Ilja Karpukas interneto leidinyje Polit.ru.

O tada po kelių valandų V. Jakuninas leido suprasti, kad jis neketina laikytis scenarijaus.

Atsisakęs eilinio Federacijos Tarybos deputato posto jis ketina susitelkti į mokslinę ir visuomeninę veiklą.

„Tikiuosi, kad ir toliau būsiu naudingas visuomenei, susitelkęs į akademinę ir visuomeninę veiklą, visų pirma tarptautinių santykių ir civilizacijų dialogo srityse“, – pasakė V. Jakuninas.

Peršasi išvada, kad V. Jakuninas arba pats išeina iš „V. Putino kolektyvo“ – dešimties ar kiek daugiau V. Putino patikėtinių, kurie faktiškai valdo Rusiją – arba yra iš jo išvaromas.

Vladimiras Putinas, Aleksandras Lukašenka

Tai labai svarbus pokytis. Paskutinį kartą panašaus statuso politikas paliko Kremliaus dvasios šventovę 2011 metų rugsėjį – kai Aleksejus Kudrinas atsistatydino iš finansų ministro pareigų.

Tai nutiko po kelių dienų, kai V. Putinas pareiškė, kad grįžta į prezidento postą. Šis įvykis sukėlė didžiausius neramumus tarp elito per visą jo vadovavimo šaliai laikotarpį.

Po kelių mėnesių Rusijoje įvyko didžiausi priešvyriausybiniai gatvės protestai nuo Sovietų Sąjungos žlugimo.

Peršasi dar viena išvada – V. Jakunino žlugimas parodo, kad neformalus valdymo modelis, kurį V. Putinas taikė visu savo prezidentavimo laikotarpiu – pagrįstas glaudžia artimų bendražygių grupe – patiria rimtus pokyčius, o gal net visišką krizę.

V. Putino komandos valdymas buvo pagrįstas specialiosiomis arba slaptosiomis operacijomis. Svarbių figūrų žingsniai planuojami iš anksto ir vykdomi karišku tikslumu.

Tad faktas, kad Kremlius šįkart viską sugadino – arba kad V. Jakuninas sąmoningai nusižengė scenarijui – parodo, jog nepaisant išorinės visagalybės, režimas akivaizdžiai praranda savo pozicijas, rašo RFE/RL.