„Maždaug 20 migrantų, daugiausia moterys ir vaikai, pateko į Kroatiją šalimais Tovarniko“, esančio arti Serbijos sienos, AFP sakė policijos atstovė Domagoj Džigumovič.

Ji pridūrė, kad pareigūnai registruoja migrantus, tačiau plačiau esamos padėties nekomentavo.

Trečiadienį pabėgėliams patraukus Kroatijos link tampa aišku, kad šaliai teks patirti Europos migrantų krizę, skelbia „Reuters“.

Į Kroatiją pabėgėliai patraukė per laukus. Kroatija tapo nauju pabėgėlių kelionės tikslu, kai Vengrija nusprendė nebeįsileisti migrantų.

„Reuters“ fotoreporteris matė mažiausiai 100 migrantų, kukurūzų lauku einančių į Europos Sąjungos narę Kroatiją. Jie atvyko autobusais iš Pietų Serbijos pasienio su Makedonija į Serbijos Šiaurės Vakarų miestą Šidą, esantį prie sienos su Kroatija. Kiti atvyko taksi.

Serbijos žiniasklaida praneša, kad mažiausiai 10 migrantų pilnų autobusų išvyko iš pietinio Serbijos miesto Preševo į Šidą.

Žurnalistas, dirbantis Kroatijos pasienyje, sakė, kad pirmą atvykusių migrantų grupę pasitiko policijos pareigūnai ir išvežė į registracijos punktą.

Normaliomis sąlygomis iš Serbijos važiuojantys autobusai vykdavo į Vengriją, tačiau dabar situacija pasikeitė.

Vengrija naktį į antradienį uždarė paskutinę spragą pasienio su Serbija tvoroje, pro kurią prieš tai į šalį pateko tūkstančiai pabėgėlių. Todėl dabar naujai atvykstantieji priversti daryti didelį lanką, jei nori patekti į ES. Dauguma pirmiausiai iš Sirijos, Irako ir Afganistano atvykstančių pabėgėlių nori į Vokietiją bei Švediją.

Galutinis sienos tarp Vengrijos ir Serbijos uždarymas apsunkino vadinamuoju Balkanų maršrutu keliaujančių pabėgėlių padėtį.

Kroatijos policija trečiadienį pranešė, kad jie registruoja migrantus, kurie patenka į šalį iš Serbijos, ir kad po to pabėgėliai bus vežami į priėmimo centrus netoli sostinės Zagrebo.

Policijos atstovas prie rytinės pasienio Vukovaro-Srijemo apskrities patvirtino, jog nenurodomas skaičius migrantų kirtę sieną pateko į Kroatiją.

Vietoje esantis žurnalistas matė mažiausiai šimtą žmonių, kurie laukais ėjo palei šios ES narės sieną.

Šaukia šalies Saugumo tarybos posėdį

Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič pranešė šaukianti šalies Saugumo tarybos posėdį dėl migrantų krizės, trečiadienį ryte pabėgėliams ėmus pirmą kartą kirsti šios ES šalies, nepriklausančios Šengeno zonai, sieną.

„(Migrantų) krizei kasdien tampant vis keblesne, aš turiu dar kartą perspėti dėl migrantų bangos ir jos galimų socialinių, ekonominių ir saugumo padarinių“, – sakoma šalies vadovės pranešime.

„Taigi... dėl šio klausimo yra būtina kaip įmanoma greičiau sušaukti Nacionalinės saugumo tarybos posėdį“, – pažymima jame.

Kaip numanoma, šis posėdis galėtų įvykti šį penktadienį arba kitą antradienį.