Prieš V.Putiną nusistačiusi opozicija sulaukė minimalaus palaikymo per sekmadienį vykusį balsavimą, dėl prastų rezultatų kaltindama valstybinės žiniasklaidos ir oponentų organizuotas šmeižto kampanijas.

Rinkimai vyko 83 Rusijos regionuose, įskaitant 21 regiono gubernatorių rinkimus; 19 tų postų atiteko kandidatams, palaikomiems valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“.

„Vieningosios Rusijos“ gubernatorius musulmoniškame Tatarstano regione buvo perrinktas, surinkęs beveik 95 proc. balsų.

Tik Sibiro regione Irkutske komunistų kandidatas sugebėjo patekti į antrąjį ratą, o populistinės Rusijos liberalų demokratų partijos kandidatas laimėjo vakarinėje Smolensko srityje.

„Vieningoji Rusija“ taip pat dominavo renkant 11 regioninių parlamentų, keliuose regionuose surinkdama daugiau negu 70 proc. balsų. Tik viename – Novosibirsko – regione ji surinko mažiau negu 50 proc. balsų.

Nepriklausoma stebėtojų organizacija „Golos“ sakė, kad rinkimų baigtis „daugeliu atvejų buvo iš anksto nulemta valdžios sprendimų ir veiksmų“, o daugeliui opozicijos kandidatų nebuvo leista balotiruotis.

Opozicijos koalicija „RPR-Parnas“ iškėlė tik du kandidatus kaimiškame Kostromos regione prie Volgos upės. Kituose regionuose jos kandidatai buvo diskvalifikuoti.

Kostromoje ji surinko tik 2,2 proc. balsų ir neperžengė 5 proc. slenksčio, kad patektų į srities parlamentą, rodo pirmadienį paskelbti rezultatai.

„RPR-Parnas“ koalicijai priklauso nužudyto Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo partija, kurios vienas iš iškiliausių veikėjų yra opozicijos protestų lyderis Aleksejus Navalnas.

Jabloko“ – kita liberaliosios opozicijos partija, atsiribojusi nuo A.Navalno – laimėjo kelias vietas vietos tarybose ir regionų parlamentuose Rusijos centrinėje dalyje ir Sibire.

A.Navalnas ir kiti jo koalicijos kandidatai per rinkimų kampaniją tapo daugybės šiurkščių pokštų, siunčiančių žinią, kad tie veikėjai yra remiami Jungtinių Valstijų, taikiniais – be kita ko, į jų kampanijos štabą atvyko juodaodis, vaizduojantis JAV diplomatu.

Sekmadienio vakarą A.Navalno automobilis buvo apklijuotas mažytėmis JAV vėliavėlėmis.

Pirmadienį ant pastato priešais JAV ambasadą Maskvoje oponentai pakabino transparantą, vaizduojantį opozicijos veikėjus, tarp jų A.Navalną, sėdinčius ant klozetų su užrašu: „Atleiskit, mes susimovėm.“

A.Navalnas kaltino valdžią suklastojus rinkimus, taip pat piktinosi dėl opoziciją juodinančios valstybinės televizijos propagandos, kurią laikė pagrindine prastų rezultatų priežastimi.

„Turime pripažinti savo (laikiną) pralaimėjimą kovoje prieš „zombių dėžes“, viešpataujančias miesteliuose ir kaimuose“, – sakė A.Navalnas, turėdamas omenyje populiarų televizijos pavadinimą.

Jis ragino surengti masinę protesto demonstraciją Maskvoje rugsėjo 20 dieną, nors miesto valdžia dar nepatvirtino to mitingo vietos.