Socialisto veterano pergalė, pasiekta gavus 59,5 proc. balsų, taip pat žymi atsiribojimą nuo prieštaringai vertinamo buvusio ministro pirmininko Tonio Blero palikimo ir jo 10-ojo dešimtmečio centristinio „naujųjų leiboristų“ judėjimo.

„Naujųjų leiboristų mirtis“, – skelbė antraštė pirmajame laikraščio „The Sunday Telegraph“ puslapyje.

„Leiboristai nemirė, mirė blerizmas. Jeremy Corbynas pagaliau jį pribaigė“, – rašė šis prokonservatoriškas savaitraštis, kuris pridūrė, kad J.Corbynas nugalėjo „įkyrėjusius bleristus“.

„Raudoni ir palaidoti“, – džiūgavo dešiniojo sparno „Mail on Sunday“, bet socialistų dienraštis „Morning Star“ gyrė balsavimo rezultatus ir skelbė: „Jeremy šturmu pasiekė pergalę“.

Šis laikraštis pažymėjo, kad J.Corbynas pasiekė geresnį rezultatą nei T.Blairas, kuris leiboristų lyderiu 1994 metais tapo gavęs 57 proc. balsų.

The Guardian“ skiltininkas Rafaelis Behras sakė, kad „blerizmas“ buvo „palaidotas po griuvėsiais“ ir kad pasimatė „kitoks struktūrinis ir kultūrinis pasidalijimas“.

„Tai tarp istablišento leiboristų ... ir maištaujančių leiboristų, sudėtingas atkaklių senų kairės karių organizuoto perversmo ir spontaniško, organiško idealistinių naujųjų narių sukilimo, hibridas“, – rašė jis.

Pademonstruodamas stiliaus pasikeitimą, J.Corbynas paprašė šalininkų siųsti klausimus, kuriuos būtų galima užduoti D.Cameronui per trečiadienio savaitinį atsakinėjimą į klausimus parlamente.

Įtakingi leiboristų veikėjai, tarp kurių yra buvęs lyderis Edas Milibandas, paragino partiją laikytis vieningai po rezultato, kurį gyrė „Syriza“ Graikijoje ir „Podemos“ Ispanijoje.

J.Corbynas sekmadienį pradėjo darbą dėl šešėlinio ministrų kabineto suformavimo, o kelios įtakingos leiboristų figūros atsisakė dirbti jo vadovaujamos.

Naujasis leiboristų lyderio pavaduotojas Tomas Watsonas BBC televizijai sakė, jog yra „nulinė tikimybė“, kad prieš naująjį lyderį bus surengtas sėkmingas perversmas, ir pridūrė, kad nuosaikieji turi gerbti J.Corbyno „didžiulį mandatą“.

Jis sakė, jog viliasi įtikinti J.Corbyną dėl Britanijos pasilikimo NATO ir atsisakymo žengti vienašališko branduolinio nusiginklavimo keliu privalumų.

J.Corbynas laikėsi nesutaikomos opozicijos naujųjų leiboristų atžvilgiu ir padėjo įsteigti judėjimą „Stop the War“, kuris organizavo didžiausią visų laikų Britanijos demonstraciją – prieš T.Blairo vajų dalyvauti 2003 metų invazijoje į Iraką.

66 metų J.Corbynas sakė, kad dabar nori atsiprašyti dėl Britanijos vaidmens tame kare.

T.Blairas prieš balsavimą perspėjo, kad J.Corbynas būtų „rinkimų katastrofa“.

Leiboristai valdė pirmininkaujant T.Blairui ir jį pakeitusiam Gordonui Brownui, nuo 1997 iki 2010 metų; T.Blairas laimėjo trejus visuotinius rinkimus iš eilės.

Tačiau Laurie Penny kairiosios pakraipos žurnale „New Statesman“ rašė, kad „naujųjų leiboristų“ veikėjai priklausė „politinei klasei, kuri seniai pasirinko galią, o ne principus“.

„Šis paradoksas nuostabus. Pirmą kartą per daugelį metų leiboristai yra populiarūs ir įdomūs, bet, regis, verčiau to nebūtų“, – rašė ji.