A.Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet nuo 1988 metų teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų.

B.Nemcovas, 55-erių buvęs vicepremjeras ir griežtas prezidento Vladimiro Putino veiklos kritikas, buvo nušautas ant tilto netoli Kremliaus praėjusį vasarį. Jo nužudymas sukėlė pasipiktinimą ir smerkimą visame pasaulyje, nes tai buvo įrodymas, kad V.Putino Rusija nepakenčia disidentų balsų.

31-erių R.Badawį Saudo Arabijos teismas pernai nuteisė tūkstančiu rimbo kirčių ir 10 metų kalėjimo už islamo įžeidimą, bet plakimą rimbu po pirmos 50 kirčių serijos atidėjo vėlesniam laikui.

Europos Sąjunga pasmerkė šį nuosprendį, pareikšdama, kad „kūno bausmės yra nepriimtinos ir prieštarauja žmogaus orumui“.

Rusijos teisėsauga nuo liepos teisia ukrainietę sraigtasparnio pilotę Nadiją Savčenko, kuri kaltinama prisidėjusi prie dviejų Rusijos žurnalistų nužudymo kovos veiksmų zonoje Ukrainos rytuose.

Tarp kitų nominuotų A.Sacharovo premijai asmenų yra slaptus JAV žvalgybos duomenis atskleidęs Edwardas Snowdenas, taip pat Antoine Deltouras, nutekinęs Liuksemburge tarptautinių firmų vykdytas mokesčių vengimo schemas, ir Stephanie Gibaud, taip pat atskleidusi, kaip išvengiama mokesčių ir plaunami pinigai Šveicarijos banke USB.

Nugalėtojas bus paskelbtas spalį.

Pernai ši premija buvo skirta gydytojui Denisui Mukwege (Denisui Mukvegei) už jo darbą padedant tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Šios premijos laureatais anksčiau yra tapę Pietų Afrikos prezidentas Nelsonas Mandela, Birmos disidentė Aung San Suu Kyi ir kt. 2013 metų A.Sacharovo premiją laimėjo pakistanietė Malala Yousafzai . Tarp ankstesnių laureatų yra ir buvęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)