Visame pasaulyje išgarsėjusios nuotraukos, atlikusios svarbų vaidmenį suvokiant istorinius įvykius ir lemtingais momentais padariusios įtaką visuomenės nuomonei – šioje fotografijų galerijoje.
Ši Nilufer Demir fotografija su turkų policininku, nešančiu nuskendusio berniuko kūną be gyvybės ženklų, paskatino imtis veiksmų Europos migrantų ir pabėgėlių krizei išspręsti, rašo inosmi.ru.

N. Demir, dirbanti Turkijos naujienų agentūroje „Dogan“, televizijai „CNN Turk“ sakė: „Kai supratau, kad jau niekas nesugrąžins šio berniuko į gyvenimą, pamaniau, kad turiu padaryti šią nuotrauką, kad parodyčiau vykstančią tragediją“.

„Tikiuosi, kad šios nuotraukos poveikis padės rasti sprendimą“, - pridūrė ji.

Kinijos vyriausybė 1989 metais per protestus Tianmenio aikštėje pasiuntė tankus, kad jie brutaliai susidorotų su šimtais darbininkų, studentų ir vaikų.

Vienas vyras, išreikšdamas savo protestą, drąsiai stojo prieš tankus.

Žurnalas „Time“ tuomet rašė, kad jis „atnaujino pasaulinę drąsos sampratą. Tai tas atvejis, kai istorija prisidengia alegorija, kurią geriausiai perteikia fotoaparatas“.

Fotografijoje „Krentantis žmogus“, kurią padarė „Associated Press“ fotografas Richardas Drew, matyti vienas vyras, per 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakas Niujorke krentantis iš šiaurinio Pasaulio prekybos centro dangoraižio.

Nuotraukos subjektas, kurio tapatybė nėra tiksliai nustatyta, buvo vienas iš asmenų, įstrigusių viršutiniuose dangoraižio aukštuose, ir šoko žemyn, kad išvengtų gaisro ir dūmų.

„Trofėjinių“ nuotraukų serija, kurią 2004 metais paviešino Jungtinių Valstijų kariuomenės Baudžiamųjų tyrimų vadovybė, atskleidė smurtą ir pažeminimus, kuriuos nuo vienos JAV karių grupės kentė irakiečių kaliniai Abu Ghraibo kalėjime.

Nicko Uto fotografija su penkiais siaubo apimtais vaikais, bėgančiais nuo atsitiktinės napalmo atakos, apskriejo visą pasaulį ir padėjo žmonėms suvokti niūrią Vietnamo karo neteisybę.

Iš šio karo buvo rengiama daug reportažų, ir istorikai mano, kad fotografijos iš Vietnamo, ypač šita, padarė Jungtinėse Valstijose didžiulę įtaką ir paskatino rengti smurtinius protestus prieš karą, visame pasaulyje inicijuoti kampanijas už taiką ir netgi prisidėjo prie karo pabaigos.

Tai įrodymas, kaip žmogus sugeba paskleisti plataus masto pražūtį. 1945 metais Nagasakyje JAV oro pajėgų daryta nuotrauka su grybo formos debesiu, kuris šiame mieste iš karto pražudė 80 tūkst. žmonių, yra įsitvirtinusi kolektyvinėje sąmonėje.