Tačiau jie pavėlavo. Merginos šeima įstrigo Sindžaro kalno papėdėje, nes labai daug pabėgėlių norėjo patekti ant kalno, todėl atvykusiems „Islamo valstybės“ kovotojams jie buvo lengvas grobis.

Pirmiausia, Zeinat buvo atskirta nuo savo tėvo, o vėliau ir nuo seserų. Kaip ir tūkstančiai jazidžių moterų, ji tapo „Islamo valstybės“ verge ir su ja buvo elgiamasi kaip su daiktu. Tačiau mergina vergavo ne bet kam, o kovotojų vadui Abu Bakr al-Baghdadžiui, jo šeimai ir draugams.

Savo išskirtiniame interviu CNN, šešiolikmetė Zeinat (merginos vardas buvo pakeistas) papasakojo kaip A. Bakr al-Baghdadis ją mušdavo ir kitaip engdavo. Ji taip pat sakė, kad jis prievartavo amerikietę Kayla Mueller, kuri įkaite buvo paimta 2013 metais.

„Jis su mumis elgėsi baisiai, – sakė veidą skara užsidengusi mergina, kurios patirtą skausmą išduoda ekspresyvios žydros akys. – Jis mums sakydavo: „Pamirškite savo tėvus, savo brolius. Mes juos nužudėme. O jūsų motinas ir seseris ištekinome. Pamirškite jas taip pat.“

Teroristų vadeivos „baltuose rūmuose tarp kalno ir jūros“ išsirinkta – nors pati tuomet nežinojo, kas jis toks buvo – kartu su dar aštuoniomis mergaitėmis Zeinat buvo nugabenta į „Islamo valstybės“ sostine laikomą Sirijos Rakos miestą.

Zeinat pasakojo, kad vos jai atvykus, jai buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip vakariečiui nupjaunama galva. Jai buvo pasakyta, kad jos laukia toks pat likimas, jeigu ji neišsižadės savo jazidiško tikėjimo.

„Ten buvo žurnalistas, amerikietis žurnalistas, ir visas juodai apsivilkęs vyras. Jis nužudė žurnalistą. Jis nupjovė jam galvą“, – pasakojo Zeinat.

Mirtinas ultimatumas

„A. Bakr al-Baghdadis mums parodė jo kompiuteryje buvusį vaizdo įrašą ir mums pasakė: „Jeigu nepriimsite Islamo, taip atsitiks ir jums. Mes nupjausime jums galvas. Gali rinktis – tampi musulmone arba taip mirsi“, – pasakojo mergina.

Irake gyvenanti jazidų tautinė mažuma tiki, kad nors pasaulį sukūrė aukščiausiasis Dievas, dabar jį valdo septynios šventos būtybės, dažnai vadinamos angelais. Svarbiausia iš jų yra angelas povas, kurio iškilimo istorija yra beveik identiška pagrindinio velnio Islame – Iblio – istorijai. Iš dalies todėl jazidus ir persekioja „Islamo valstybės“ kovotojai.

Jie jau pagrobė, išprievartavo, nukankino ir išžudė tūkstančius jazidų. Jungtinės Tautos jau apkaltino „Islamo valstybę“ jazidų genocidu.

A. Bakr al-Baghdadis ir jo šeima nuolat kraustėsi iš vienų namų į kitus, iš vieno miesto į kitą, sakė mergina. Dieną prieš jos atvykimą, per antskrydį buvo sugriautas šalimais stovėjęs namas, todėl visa šeima skubiai susikrovė daiktus ir išvyko.

A. Bakr al-Baghdadis merginą nuolat mušdavo, o jo trys žmonos ir šeši vaikai iš jos tyčiojosi, kai ji virdavo valgį ar tvarkydavo namus. Dėl to ji pasiryžo bėgti. Kartą jai ir kitoms vergėms net pavyko pavogti raktus nuo namų.

„Mes gavome raktus ir atsirakinome duris. Mes bėgome ir bėgome. Tuomet pamatėme Alepo pakrašty stovėjusi namą, ir ten buvo arabė moteris. Ji mums pasakė: „Eikite vidun, eikite vidun. Aš padėsiu jums ir nugabensiu jus į Iraką.“ Ji žadėjo mums padėti, tačiau tuomet paskambino A. Bakr al-Baghdadžiui“, – pasakojo Zeinat.

„Islamo valstybės“ kovotojai ir asmeniškai pats A. Bakr al-Baghdadis jas smarkiai nubaudė. „Jie mus smarkiai mušė. Mūsų visas kūnas buvo mėlynas. Mus mušė laidais, diržais ir medinėmis lazdomis. A. Bakr al-Baghdadis mane mušė laistymo žarna ir diržu. Jis trenkė man į veidą ir man iš nosies paplūdo kraujas“, – siaubingą patirtį prisiminė mergina.

Brutalus mušimas

Kayla Mueller
„A. Bakr al-Baghdadis mums sakė: „Mes jus mušame, nes jūs nuo mūsų pabėgote. Mes pasirinkome jus, kad priimtumėte mūsų religiją. Mes jus pasirinkome. Jūs priklausote „Islamo valstybei“, – sakė Zeinat.

Buvusi vergė sakė sužinojusi, kas ją laikė, tik po to, kai pabėgo. „Man buvo taip baisu. Negaliu patikėti, kad jis buvo „Islamo valstybės“ lyderis. Jis galėjo mane nužudyti“, – sakė Zeinat.

Ji taip pat interviu metu papasakojo, kad savo vergovės metu susipažino ir su amerikiete įkaite K. Mueller. „Ji buvo mano draugė. Ji buvo man kaip sesuo“, – sakė ji.

Zeinat pasakojo, kad su amerikiete susipažino tuomet, kai už savo pabėgimą buvo laikoma „kalėjime“ Rakoje.

„Pirmą kartą įėjusi į kambarį pamačiau Kaylą. Pamaniau, kad ji jazidė, ir ėmiau su ja kalbėti kurdiškai. Ji man pasakė: „Nesuprantu“. Todėl ėmiau su ja kalbėti arabiškai. Jai pasakiau, kad esu jazidė iš Sindžaro ir kad mane pagrobė „Islamo valstybės“ kovotojai, – apie pažintį su amerikiete pasakojo Zeinat. – Po to likome kartu ir tapome kaip seserys.“

Kartu su amerikiete kalėjime Zeinat praleido kelias savaites. Kambarys buvo mažas ir tamsus, nebuvo elektros. Buvo vasara, labai karšta“, – sakė Zeinat. Ryte jos gaudavo duonos ir sūrio, o vakare – ryžių arba makaronų. „Mes badavome“, – sakė ji.

Vėliau jos buvo nugabentos į aukštas pareigas „Islamo valstybės“ hierarchijoje užimančio Abu Sayyafo namus. Amerikiečių teigimu, būtent jis buvo atsakingas už „Islamo valstybės“ iš naftos gaunamas pajamas.

Anot Zeinat, tuomet K. Mueller jai atskleidė, kad A. Bakr al-Baghdadis ją prievartavo. „Kai Kayla grįžo (po to, kai buvo nuvesta pas A. Bakr al-Baghdadį), mes jos paklausėme: „Kodėl tu verki?“ Ji mums pasakė, kad A. Bakr al-Baghdadis jai pasakė: „Vesiu tave per prievartą ir būsi mano žmona. Jeigu atsisakysi, tave nužudysiu“. Kayla man pasakė: „A. Bakr al-Baghdadis mane išprievartavo“. Ji sakė, kad jis ją išprievartavo keturis kartus.“

Manoma, kad K. Mueller, kuri buvo humanitarinės organizacijos darbuotoja ir buvo pagrobta Šiaurės Sirijoje 2013 metais, buvo nužudyta šių metų vasarį.

Ragino bėgti

Zeinat sakė mėginusi įtikinti Kaylą bėgti kartu, tačiau ji atsisakė. „Kai išgirdau tai, ką man papasakojo Kayla, panorau bėgti. Raginau ją bėgti kartu, tačiau ji atsisakė. Ji papasakojo man apie amerikietį žurnalistą, kuriam nupjovė galvą. Ji sakė: „Jeigu pabėgsiu, jie nupjaus man galvą“, – pasakojo Zeinat.

„Pirmą kartą, kai jai pasakiau, kad pabėgsiu, ji pasakė: „Nebėk. Jeigu jie tave pagaus, tikrai nužudys.“ Tačiau jai atsakiau: „Ne. Mačiau, ką tau padarė A. Bakr al-Baghdadis. Mačiau, kaip tu kentėjai. Nesvarbu, kas nutiks, bet aš tikrai pabėgsiu“, – sakė jazidė.

„Islamo valstybės“ kovotojai teigia, kad Koranas leidžia grobti nemusulmones moteris ir mergaites ir jas prievartauti. Zeinat pasakojo, kad A. Bakr al-Baghdadis grasino jai ir kitoms jazidėms taip pat paversti jas savo sekso vergėmis.

„A. Bakr al-Baghdadis mums sakė: „Tai padariau Kaylai. Ir tai, ką padariau Kaylai, padarysiu ir jums. Penktadienį. Penktadienį ateis jūsų laikas“, – pasakojo mergina.

Jos teigimu, „Islamo valstybės“ vadeiva su K. Muller elgėsi kaip su savo „žmona“ ir vertė ją dėvėti tradicinį veido šydą. „A. Bakr al-Baghdadis ją vedė, ji buvo jo žmona. Jis neleido savo draugui Abu Sayyafui matyti jos veido. Ji visuomet dėvėjo nikabą“, – sakė ji.

Pasak Zeinat, A. Bakr al-Baghdadis amerikietei padovanojo laikrodį, kuris simbolizavo jos priklausomybę jam. „Tai buvo labai brangus laikrodis. Jis tokius buvo padovanojęs ir savo kitoms žmonoms“, – sakė ji.

Manoma, kad JAV pareigūnai kalbėjosi su keliomis merginomis, kurios buvo laikomos kartu su K. Muller, ir ta informacija vėliau buvo perduota jos šeimai. Tačiau Irako mieste Irbilyje veikiančio JAV generalinio konsulato atstovas sakė: „Mūsų pozicija yra nekomentuoti vykstančių tyrimų.“

Buvusi vergė taip pat atskleidė informacijos apie „Islamo valstybės“ vadeivos kasdienį gyvenimą. Jos teigimu, A. Bakr al-Baghdadis keldavosi apie dešimtą valandą ryto ir eidavo gulti tik apie vidurnaktį. Kartais jis būdavo užsidaręs savo kambaryje tris ar keturias valandas per dieną.

„Kartais jis su mumis kalbėdavosi, o vėliau mes jo nematydavome kelias dienas. Mes nežinodavome, kur jis dingdavo“, – pasakojo Zeinat.

Bijojo mobiliųjų telefonų

A. Bakr al-Baghdadis atrodo taip, kaip ir vėliausioje turimoje jo nuotraukoje, kurioje jis yra pavaizduotas Mosulo mečetėje. „Tačiau jis nevilki tradicinių musulmonų drabužių. Jis dėvi normalius, įprastus drabužius“, – sakė Zeinat.

Mergina taip pat atskleidė, kad teroristų vadeiva labai bijo mobiliųjų telefonų, nes mano, kad Vakarų koalicijos kariai jį gali per juos susekti. „Jis palaikė gerą ryšį su visais savo vadais. Bet kaip jis tai darė, nežinau, – sakė ji. – Jis nesinaudojo telefonu. Jis bijojo, kad lėktuvai užfiksuos jo buvimo vietą.“

Zeinat spėja, kad A. Bakr al-Baghdadis su savo vadais bendravo per patikimus pasiuntinius, kurie žodžiu perduodavo jo nurodymus.

Daug iškentusiai Zeinat galiausiai atsirado galimybė pasprukti. „Mūsų kambaryje buvo vienas langas. Jis buvo kiek įlūžęs. Mes vis stūmėme jį ir stūmėme, kol galiausiai atsirado maža skylė, per kurią galėjome išlįsti“, – pasakojo ji.

Vieną naktį ji ir dar viena mergaitė pabėgo. „Mes nežinojome, kur bėgame. Tiesiog meldėmės ir prašėme Dievo pagalvos, kad užbaigtų mūsų kančias. Mes nežinojome, kur eiti, neturėjome jokio plano. Tiesiog bėgome bet kuria kryptimi“, – sakė ji.

Vienu metu į jas šaudė „Islamo valstybės“ kovotojai. Jos šliaužė, bėgo, slėpėsi ir valandų valandas ėjo, kol galiausiai priėjo mažą kaimelį.

„Mes pamatėme, kad visuose namuose nėra elektros, išskyrus vieną namą. Savo draugei pasakiau: „Mes eisime į tą namą ir paprašysime pagalbos. „Islamo valstybės“ kovotojai atjungia elektrą dėl antskrydžių, todėl turime rinktis tą namą“, – pasakojo Zeinat.

Kelionė namo

„Mes nuėjome tenai ir tai šeimai pasakėme: „Mes jazidės, kurios pabėgo iš „Islamo valstybės“ nelaisvės. Norime grįžti namo. Padėkite mums, jeigu galite“, – pasakojo mergina.

Ten gyvenęs vyras ir jo pusbrolis merginas saugiai pargabeno namo dviem motociklais. „Mes vilkėjome juodus nikabus ir dengėme savo veidus, kai jie mus vežė. Jie mus vežė laukais ir aplinkinėmis gatvelėmis, kad išvengtume patikros postų“, – sakė Zeinat.

Ir jos saugiai grįžo namo. Vėliau Zeinat surado savo motiną ir kai kurias seseris, tačiau trys iš jos seserų vis dar yra nelaisvėje. Jo tėvas, kaip manoma, yra miręs.

Išgyvenusi pragarą, kuris, kaip ji pati spėja, truko pustrečio mėnesio, Zeinat dabar nori viską pamiršti, persikelti gyventi į užsienį ir tapti mokytoja. Ji tikisi, kad jos suteikta informacija padės koalicinėms pajėgoms sugauti A. Bakr al-Baghdadį.

„Tikiuosi, kad jie jį nužudys. Greitai“, – sakė Zeinat.

„Jis žudė žmones. Jis vertė žmones priimti islamą. Jis prievartavo mergaites. Jis žudė šeimas, atskyrė motinas nuo vaikų. Noriu, kad pasaulis žinotų, koks jis baisus žmogus“, – sakė Zeinat.