Karalienė Elizabeth II dėkojo visiems britams ir kitų valstybių gyventojams už sveikinimus ir linkėjomis šios sukakties proga, rašo „BBC“,

DELFI primena, karalienės įpėdiniu laikomas jos 66 metų sūnus Charlesas (Čarlzas). Charleso sūnus princas Williamas (Viljamas) yra antras eilėje į sostą, jo vyriausias sūnus George'as (Džordžas) - trečias, po kurio seka jo mažoji sesutė princesė Charlotte (Šarlot) - tai stipri dinastija, galinti valdyti šalį dar vieną amžių.

Britiškumo įsikūnijimas

Plimuto universiteto viešinti tyrėja Judith Rowbotham sakė: „Ji buvo soste taip ilgai, kad sunku šią šalį įsivaizduoti be jos.“ „Tai dalis svarbiausių dalykų, kuriuos prisimenate, galvodami apie britiškumą“, – pridūrė ji.

Andrew Gimsonas, knygos „Gimsono karaliai ir karalienės: trumpas monarchų gyvenimo aprašymas nuo 1066 metų“ (Gimson's Kings and Queens: Brief Lives of the Monarchs since 1066) autorius, sakė, kad jeigu karalienės tėvas, kuris daug rūkė, nebūtų miręs gana anksti – būdamas 56 metų – „mes dabar nešvęstume“. „Karalius arba karalienė paprastai neįžengdavo į sostą ankstyvame amžiuje – arba įžengdavo jauni, bet taip pat jauni mirdavo. Neiprasta perimti sostą jaunam ir gyventi labai ilgai“, – A.Gimsonas aiškino naujienų agentūrai AFP.

Kalbėdamas apie dabartinės karalienės viešpatavimą, jis pridūrė: „Manau, žvelgiant atgal tai bus vertinama kaip stulbinamas pasiekimas – išlikti taip saugiai soste per tokių milžiniškų socialinių ir ekonominių pokyčių laikotarpį.“

Ramiai ir kukliai

Princas Williamas įžangoje į naują karalienės biografiją „Elzbieta II: pastovioji“ (Elizabeth II: The Steadfast), kurios autorius – buvęs užsienio reikalų sekretorius Douglas Hurdas, rašo, kad jo senelės „pavyzdys ir tęstinumas“ yra „tarnybai pašvęsto gyvenimo idealas“.

„Vėl ir vėl, ramiai ir kukliai, karalienė mums rodydavo, kad visi galime pasitikinčiai priimti ateitį, neaukodami dalykų, kurie mums yra svarbūs“, – pabrėžė jis. Per savo 21-ąjį gimtadienį, likus penkeriems metams iki jos tėvo mirties, tuometė princesė Elizabeth pareiškė, kad visas jos gyvenimas – „ar būtų ilgas, ar trumpas“ – bus skirtas tarnybai Tautų Sandraugai ir jos žmonėms. Elizabeth II yra ne vien Britanijos, bet ir 15 kitų šalių ir teritorijų monarchė – įskaitant Kanadą, Australiją, Naująją Zelandiją ir Jamaiką.

Anksčiau ji taip pat buvo kelių kitų šalių, tarp jų Pietų Afrikos Respublikos, Šri Lankos, Pakistano ir Nigerijos, karalienė. Nors dabar ji yra seniausia pasaulyje monarchė, sausį mirus 90-mečiui Saudo Arabijos karaliui Abdullah, ji tėra antroji ilgiausiai valdžiusi. Tas titulas priklauso 87 metų Tailando karaliui Bhumibolui Adulyadejui, įžengusiam į sostą 1946 metais.