Šis demonstravimas Lielvardės oro bazėje surengtas tokiu metu, kai visose trijose Baltijos šalyseLietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – tvyro didelė įtampa dėl jų kaimynės Rusijos veiksmų Ukrainos konflikte.

„Svarbu įpratinti NATO partnerius veikti tarpusavyje“, – sakė Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis per šį renginį.

„Tai geras išmanios gynybos pavyzdys, kai mes galime naudotis įranga, kurios mes šiuo metu neturime“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad Ryga svarsto, ar nereikėtų patiems nusipirkti dronų, bet nepatikslino, kokių.

Lielvardės bazė sovietmečiu buvo įrengta bombonešiams aptarnauti, bet nepriklausomybės laikotarpiu ji nuolat modernizuojama ir jau yra vienintelė Europoje galinti aptarnauti pastoviai joje dislokuotus dronus „Predator“ („Grobuonis“).

Kol kas dabartinis „Predator“ dislokavimas truks tik dvi savaites, per kurias Baltijos šalių, Lenkijos ir Vokietijos žvalgybos personalas galės susipažinti su šia sistema.

Du bepiločiai, galintys nuskristi iki 2000 jūrmylių ir pasiekti 135 mylių per valandą greitį, Lielvardėje atliko kelis manevrus per šią parodą, kurioje buvo parodytas ir sausumos taikiniams atakuoti sukurtas lėktuvas A-10 „Warthog“.

Nors Latvijoje dislokuoti dronai yra beginkliai, jie gali nešti įvairius ginklus, kaip pavyzdžiui, „Hellfire“ raketos, atlikti žvalgybos ir stebėjimo misijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)