Dauguma Vakarų šalių atkakliai tvirtina, kad taika Sirijoje įmanoma tik be šalies vadovo, tuo metu Iranas ir Rusija teigia, kad B. al Assadas yra sprendimo dalis. Šis nesutarimas niekais pavertė pastangas užbaigti ketverius metus šalyje trunkantį pilietinį karą.

„Mums reikia pragmatiško ir bendro požiūrio šiuo klausimu, įskaitant B. al Assado dalyvavimą kovoje su „Islamo valstybės“ teroru“, – užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas sakė reporteriams per vizitą Teherane.

„Manau, kad prioritetas yra kova su teroru. Ji nebus įmanoma be tokių šalių kaip Rusija ir Iranas“, – pridūrė ministras, pakartojęs anksčiau išsakytus Irano prezidento Hassano Rouhani žodžius.

Kai kurie Europos Sąjungos (ES) pareigūnai jau kurį laiką laikosi asmeninės nuomonės, kad reikėtų labiau bendradarbiauti su Damasku siekiant įveikti „Islamo valstybę“, tačiau tik keletas aukšto rango Vakarų šalių pareigūnų pasakė tai viešai.

„Neturėtume pamiršti nusikaltimų, kuriuos padarė B. al Assadas, tačiau taip pat neturėtume pamiršti pragmatiško požiūrio į faktą, kad šioje kovoje esame toje pačioje pusėje“, – nurodė Austrijos užsienio reikalų ministras S. Kurzas.