Šį raginimą ji paskelbė, kai anksčiau karinės chuntos valdytame Mianmare oficialiai prasidėjo rinkimų kampanija.

Rinkimuose savo balsą galės atiduoti apie 30 mln. žmonių, nemažai kurių tai darys pirmą kartą gyvenime. Tai bus pirmieji visuotiniai rinkimai per pusę amžiaus, kuriuose dalyvaus Aung San Suu Kyi partija, ir jie rengiami šaliai mėginant atsitiesti po ne vieną dešimtmetį trukusio karinio valdymo.

Demokratijos aktyvistė veteranė sveikino lapkričio 8 dieną numatytus rinkimus, pabrėžusi, kad jie yra „lūžio taškas“ Mianmarui, kurį nuo tada, kai chunta 2011-aisiais kiek atleido savo valdžios gniaužtus, valdo kvazicivilinė vyriausybė.

„Pirmą kartą per daug dešimtmečių mūsų žmonės turės realią galimybę atverti kelią realioms permainoms. Tai proga, kurios negalime praleisti“, - angliškai sakė Aung San Suu Kyi vaizdo įraše, kurį paskelbė jos Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD).

Aung San Suu Kyi, kurią chunta 15 metų laikė įkalintą savo namuose, paragino tarptautinę bendriją stebėti rinkimus ir užtikrinti, jog „mūsų žmonės jaustų, kad jų valia gerbiama ir kad tai daroma sudarant sąlygas tikroms politinėms ir valdymo permainoms“.

Atskirame pareiškime mjanmų kalba opozicijos lyderė paragino rinkėjus rengiantis atiduoti savo balsą pagalvoti apie būsimas kartas ir pridūrė, kad NLD tiki, jog „padedant žmonių troškimo varomajai jėgai“ jai gali pasisekti.

Apie 90 politinių partijų varžysis šiuose rinkimuose Mianmare, kuris išgyvena dramatišką metamorfozę, reformoms atvėrus kelią investicijoms šioje Pietryčių Azijos valstybėje, kuri ilgą laiką buvo izoliuota.

NLD iškėlė daugiau nei tūkstantį kandidatų - kiek daugiau nei jos pagrindinė varžovė, kariškių remiama valdančioji Sąjungos solidarumo ir vystymosi partija (USDP).

Rinkimuose bus varžomasi dėl vietų Mianmaro įstatymų leidžiamojoje institucijoje. Šis dvejų rūmų parlamentas vėliau rinks prezidentą.

Tačiau pati Aung San Suu Kyi negali pretenduoti į aukščiausią politinį postą, nes chuntos parengta konstitucija draudžia prezidentu rinkti asmenį, kurio sutuoktinis ar vaikai yra užsieniečiai, o opozicijos lyderės sūnūs yra britai.

Ji sakė, kad partija po rinkimų išrinks savo kandidatą iš NLD narių.

Aung San Suu Kyi partijoje neturi aiškaus būsimo savo įpėdinio, todėl jau daug mėnesių netyla kalbos, kad ji gali pareikšti paramą parlamento pirmininkui Shwe Mannui (Švė Manui), kuris dar visai neseniai vadovavo USDP.

Jis buvo pašalintas iš partijos lyderio posto praėjusį mėnesį per dramatišką nakties metu įvykusį vidaus pučą, per kurį prezidentas Thein Seinas pasitelkė saugumo pajėgas. Šis žingsnis buvo laikomas armijos ir jos sąjungininkų mėginimu prieš rinkimus sugriežtinti savo kontrolę partijoje.

USDP užsitikrino daugumą 2010 metais vykusiuose suklastotuose rinkimuose, kuriuos NLD boikotavo. Tuo metu Aung San Suu Kyi dar buvo laikoma namų arešte.