D. Kiseliovui, kaip ir Rusijos liaudies artistui Josifui Kobzonui, kuriam buvo suteikta galimybė gydytis Europoje, taip pat ir keliems kitiems Rusijos politinio ir kultūrinio elito atstovams, ES pritaikė ribojančias priemones už Rusijos politikos Ukrainos atžvilgiu palaikymą, rašo newsru.com.

Pavasarį D. Kiseliovas bandė užginčyti savo įtraukimą į juodąjį sąrašą.

Žurnalistas dar gegužės mėnesį pateikė teismo ieškinį prieš Europos Sąjungos Tarybą. Dokumentas patalpintas elektroninėje Europos Sąjungos dokumentų bazėje – EUR-Lex. Ieškinys užregistruotas gegužės 22 dieną, bet ES jį paskelbė tik dabar.

Dokumente matyti, kad D. Kiseliovas bando užginčyti jo atžvilgiu pritaikytų sankcijų (kurias ES priėmė kovo 13 d.) pratęsimą. Tuomet sankcijos buvo pratęstos iki rugsėjo 15 dienos. Atsakymo į D. Kiseliovo pretenzijas EUR-Lex svetainėje kol kas nėra.

Sprendimas dėl D. Kiseliovui pritaikytų asmeninių sankcijų buvo priimtas 2014 m. kovo 21 d. Pats žurnalistas mano, kad įtraukiant jį į sąrašą panaudota neteisinga formuluotė.

Anot jo, jis negalėjo „aktyviai palaikyti“ Rusijos politikos Ukrainos atžvilgiu, nes kaip žurnalistas jis jai „neturėjo jokios įtakos“. Be to, ieškovas tvirtina, kad jis niekada nepalaikė rusų karių išsiuntimo į Ukrainą, kuo jį kaltina Europos Sąjunga.

O tai, kad už išreikštą savo poziciją jam skirtos sankcijos, D. Kiseliovas laiko žodžio laisvės pažeidimu. Taip pat jis tvirtina, kad buvo pažeista jo teisė į veiksmingą teisinę gynybą.

Pritaikytos sankcijos

Kanale „Rosija“ D. Kiseliovas veda kassavaitinę informacinę programą „Vesti nedeli“, kurią kritikai kaltina vykdant Kremliaus propagandą. Jis taip pat pagarsėjo įvairiais skandalingais pareiškimais. Praėjusiais metais iškart po to, kai kilo įtampa tarp Rusijos ir JAV su ES dėl Krymo, vienoje iš savo laidų žurnalistas pagrasino paversi JAV radioaktyviais pelenais.

Prieš tai, 2012 m. balandžio mėnesį D. Kiseliovas laidos „Istorinis procesas“ eteryje pareiškė, kad gėjų širdis reikia „užkasti į žemę arba deginti kaip netinkamas pratęsti gyvybę“.

Taip pat jis pasiūlė uždrausti homoseksualiems žmonėms tapti donorais.

Liepos mėnesį Didžiosios Britanijos bankas „Barclays“ įšaldė tarptautinės informacinės agentūros „Rossija segodnia“, kuriai vadovauja D. Kiseliovas, sąskaitas. Po to banko BBVA atstovybė Didžiojoje Britanijoje atsisakė pervesti pinigus televizijos kanalui „Russia Today“, kuris yra finansuojamas iš Rusijos biudžeto.

Sankcijos Rusijos atžvilgiu buvo priimtos dėl to, kad ji prisijungė Krymą, o Vakarai tai laiko aneksija, taip pat dėl konflikto Rytų Ukrainoje eskalavimo.

Atsakydama į Vakarų sankcijas Rusija 2014 m. rugpjūčio mėnesį metams įvedė ekonominį embargą daugeliui produktų iš ES šalių, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos. Nuo to laiko juodasis Vakarų sąrašas kelis kartus buvo papildytas. Asmeninės sankcijos reiškia ir draudimą įvažiuoti į šalis, kurios priėmė sankcijas. Nuo tokių sankcijų nukentėjo Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas ir Rusijos Federacijos tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko.

Oficialusis Paryžius pasirengęs inicijuoti sankcijų Rusijai panaikinimo procesą, jei ir toliau bus pastebimas progresas reguliuojant krizę pietryčių Ukrainoje.

Ves intelektualinį šou

Dmitrijus Kiseliovas televizijos kanalo „Rossija–1“ eteryje ves televizijos viktoriną „Žinios – jėga“, praneša „Kommersant“. Kaip pranešė televizijos kanalas, pirmieji laidoje dalyvaus daugkartinis intelektualinių televizijos laidų nugalėtojas Anatolijus Vassermanas ir Režisierius Vladimiras Menšovas, kurie atsakinės į klausimus kovodami už 1 mln. rublių.

Kanalas patikslino, kad D. Kiseliovas ir toliau ves sekmadienio programą „Vesti nedeli“.