Viena A. Purgino sąjungininkė ir vienas separatistų saugumo pajėgų šaltinis naujienų agentūrai „Reuters“ nurodė, kad jis buvo suimtas penktadienį netoli Donecko, kai grįžo iš Rusijos.

Tą pačią dieną jis taip pat buvo atleistas iš separatistų „parlamento vadovo“ pareigų, rašo „Reuters“.

„Andrejus Jevgenijevičius (Purginas) buvo suimtas kartu su žmona. Jie buvo įsodinti į automobilį... Mums pareiškė, kad jie sulaikomi“, – teigė separatistų „parlamento narė“ Elada Šafner, kuri keliavo kartu su A. Purginu ir sulaikymo metu buvo šalia.

Separatistų saugumo tarnybos šaltinis nurodė, kad vyksta A. Purgino ir jo žmonos apklausa.

„Jeigu jis buvo sulaikytas, vadinasi, yra kažkokia priežastis“, – sakė šaltinis.

Aukšto rango separatistų lyderio Aleksandro Zacharčenkos atstovė spaudai ką nors komentuoti atsisakė. Paties A. Purgino mobilusis telefonas nuo penktadienio yra išjungtas.

Iš pareigų buvo atleistas ir buvęs separatistų parlamento administracijos vadovas, kurio dabar ieško separatistų saugumo pajėgos, nurodė Denisas Pušilinas, pradėjęs eiti Donecko „parlamento vadovo pareigas“.

A.Purginas nuo pat 2014 metų balandžio, kai pramoniniuose Ukrainos rytuose kilo separatistinis judėjimas, buvo ryškus separatistų vadovybės narys. Jis, kaip separatistų atstovas, dalyvavo taikos derybose kartu su Prancūzija ir Vokietija.

Maskva, Kijevas, Berlynas ir Paryžius paragino nuo rugsėjo 1-osios laikytis paliaubų ir pastarosiomis dienomis šiame regione buvo palyginus ramu.

Per pusantrų metų šis konfliktas nusinešė daugiau kaip 6500 žmonių gyvybių.

Spalio 25 dieną Ukrainoje įvyks regioniniai rinkimai. Donecko ir kaimyninio Luhansko separatistai pareiškė, kad atitinkamai spalio 18 ir lapkričio 1 dienomis surengs savo pačių rinkimus. Tai sukėlė Kijevo pasipiktinimą.

„A. Purginas buvo išskirtinai nepriklausomas ir laikėsi nuosavos politinės linijos“, – teigė buvęs apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vadovas Aleksandras Borodajus, turintis Rusijos pilietybę.

A.Purginas kadaise buvo A. Borodajaus pavaduotojas. Pats A. Borodajus praėjusą vasarą grįžo į Rusiją, kai į jo postą buvo paskirtas A. Zacharčenka.

Maskva naujausių įvykių kol kas nekomentavo.