Tuo metu, kai geranorių būriai rinkosi Vokietijos traukinių stotyse pasveikinti naujųjų atvykėlių, Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų vadovas pareiškė, kad ši krizė būtų „suvaldoma“, jeigu visos Europos šalys pasidalytų našta ir susitartų dėl bendro požiūrio.

Šis klausimas tikriausiai dominuos Europos politinėje darbotvarkėje pirmadienį, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel susitiks Berlyne su Serbijos premjeru Aleksandru Vučičiumi, o ES vidaus reikalų komisaras surengs derybas su Austrijos pareigūnais Vienoje.

Didžiausia nuo Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių krizė Europoje pagilino diplomatinę priešpriešą: Turkija piktai pasmerkė „krikščioniškosios Europos tvirtovės“ uždarų durų politiką, migrantams plūstant per šalies teritoriją.

Tačiau Miunchene, Frankfurte ir kituose mietuose buvo džiaugsmingai sveikinami tūkstančiai pabėgėlių, kurie atliko pavojingą kelionę sausuma ir jūra bei galiausiai įkėlė koją į Vokietiją, kurią daugelis laiko pažadėtąja žeme.

Kai migrantai lipo iš traukinių Miunchene – daugelis laikydami mažus vaikus – juos pasitikdavo džiūgaujantys žmonės, laikydami balionus ir dalydami maistą, vandenį bei žaislus.

Išlipę iš vieno traukinio du berniukai – galbūt 7–8 metų – išpūtė krūtines kaip futbolo žvaigždės ir plačiai šypsojosi, eidami per plojančių žmonių minią.

„Žmonės čia su mumis elgiasi išties gerai – jie su mumis elgiasi kaip su tikrais žmonėmis, o ne kaip Sirijoje“, – sakė apsiašarojęs 32 metų Mohammadas, atvykęs iš karo nuniokoto al Kusairo miesto.

Vokietijos policija nurodė, kad per praeitą savaitgalį iki sekmadienio vėlyvos popietės iš Austrijos atvyko rekordinis migrantų skaičius – 14 tūkst. žmonių, daugiausiai pabėgėlių iš pilietinio karo apimtos Sirijos. Iki tos dienos pabaigos atvyko tikriausiai dar 3 000 žmonių.

Austrija savaitgalį atvėrė savo sienas, leidusi tūkstančiams migrantų išvykti į Vakarų Europos šalis iš Vengrijos, kai chaosas apėmė Budapešto pagrindinę traukinių stotį, kurią buvo užplūdę daugybė atvykėlių, pavertusių ją improvizuota stovykla.

Dauguma tų migrantų tikėjosi pasiekti Vokietiją – didžiausią Europoje ekonomiką, kuri šiais metais numato priimti rekordinį prieglobsčio prašančių pabėgėlių skaičių – 800 tūkst. žmonių, keturiskart daugiau negu 2014 metais

Tačiau Austrijos kancleris Werneris Faymannas sekmadienį sakė, kad „laikinas“ sienų kontrolės sušvelninimas galiausiai bus atšauktas ir kad „tokio pobūdžio priemonės negali būti sprendinys“ migrantų krizėje.

ES vidaus reikalų ministrai susitiks rugsėjo 14 dieną, o Austrija yra viena iš šalių, reikalaujančių, kad iškart po tų diskusijų būtų surengtas Bendrijos viršūnių susitikimas.

Turkija pasmerkė „krikščioniškosios Europos tvirtovės“ politiką migrantų atžvilgiu

Tuo tarpu Turkijos premjeras Ahmedas Davutoglu sekmadienį kritikavo „absurdiškai mažą“ pabėgėlių skaičių, kurį yra pasiruošusi priimti Europos Sąjunga, ir pavadino žemyną „krikščioniškosios Europos tvirtove“.

Ahmetas Davutoglu
Pati Turkija priėmė daugiau negu 2 mln. žmonių iš karo nuniokotos Sirijos ir Irako, skurdama „buferinę zoną tarp chaoso ir Europos“, A.Davutoglu rašo pirmadienį Vokietijos dienraščio
„Frankfurter Allgemeine Zeitung“ paskelbtame straipsnyje.

Jis kritikuoja ES finansinį indėlį remiant Turkijos pastangas, sakoma to straipsnio vokiečių kalba ištraukose, iš anksto paskelbtose konservatyvios pakraipos laikraščio.

Kaip rašo A.Davotoglu, atrodo, jog egzistuoja „patogus refleksas“ perkelti pabėgėlių problemas ant Turkijos pečių ir statyti „krikščioniškosios Europos tvirtovę“, rašė jis.

Toks požiūris yra priešingas europietiškosioms vertybėms, o Turkija, siekianti tapti ES nare, negali įsivaizduoti, kad ją galėtų palaikyti europiečių dauguma, pažymėjo premjeras.

Europai atėjo laikas pagaliau imtis bendrų veiksmų dėl imigracijos, pridūrė A.Davotoglu, sakydamas, kad Turkija yra pasiruošusi koordinuotam bendradarbiavimui su „mūsų partneriais europiečiais“.