90 milijonų Norvegijos kronų (9,5 milijono eurų) kainavusį televizijos miniserialą sumanė detektyvų autorius Jo Nesbo, rašo thelocal.no.

Dramoje pasakojama, kaip Norvegiją okupuoja Rusijos kariuomenė, remiama platesnės tarptautinės bendruomenės, kai į valdžią ateina radikali gamtosaugos partija, kuri sustabdo visą naftos ir dujų gamybą.

Antradienį, rugpjūčio 25 dieną, kanalas TV2 išplatino serialo, kurio premjera įvyks rugsėjo 27 dieną, anonsinį filmuką.

„Deja, Rusija pavaizduota kaip agresorė, – sakė apie TV2 serialą Rusijos ambasados Olse atstovas spaudai Andrejus Kulikovas. – Žinoma, gaila, kad minint 70-ąsias pergalės Antrajame pasauliniame kare metines šou autoriai nusprendžia įbauginti Norvegijos žiūrovus neegzistuojančia grėsme iš Rytų“.

Seriale pasakojama, kaip rusų okupantai kontroliuoja naftos ir dujų pramonę, tačiau leidžia kasdieniniam gyvenimui klostytis daugiau ar mažiau normaliai.

J. Nesbo pirmuosius epizodus parašė dar 2008 metais, likus nemažai laiko iki to, kai Rusijos įvykdyta Krymo aneksija Rusijos invaziją į Šiaurės Norvegiją ar Švedijos Gotlando salą staiga pavertė labai realia idėja.

Norvegijos nacionalinis transliuotojas NRK atmetė šį serialą, tada jo ėmėsi TV2.

Nors kai kurios siužetinės linijos paimtos iš originalių J. Nesbo scenarijų, galutinę versiją parašė Kari Anne Lund ir Erikas Skjoldbjergas, serialo režisierius, kuris taip pat sukūrė Holivudo filmą „Prozako karta“ („Prozac Nation“).

Serialas sukurtas bendradarbiaujant su „Yellow Bird“, švedų studija, kuri kūrė detektyvinį serialą „Volanderis“ („Wallander“) ir filmus „Mergina su drakono tatuiruote“ („Girl with the Dragon Tattoo“).

Iki šiol tai brangiausias televizijos serialas, kainavęs daugiau nei dvigubai brangiau už 36 milijonų kronų (3,8 milijono eurų) biudžetą turėjusį „Mamona, arba Pinigų galia“ („Mammon“). Pastarasis serialas – naujausia į užsienį eksportuota televizijos drama.

Serialas jau parduotas Jungtinei Karalystei, kur danų dramos „Žmogžudystė“ („The Killing“) ir „Borgenas“ („Borgen“) suformavo nišą Skandinavijos televizijos dramoms, taip pat Vokietijai, Prancūzijai, Švedijai, Danijai, Suomijai, Islandijai ir Beneliukso šalims.

A. Kulikovas teigia, kad sprendimas parodyti Rusiją taip neigiamai sukakties metais atrodo taip, „lyg jie būtų pamiršę apie Sovietų armijos didvyriškumą išlaisvinant Šiaurės Norvegiją iš nacių okupantų“.

Vis dėlto jis patikino, kad Rusija formalaus protesto nepateiks ir atsakomųjų veiksmų prieš šį serialą nesiims.

„Nereikėtų tikėtis kokios nors isterijos iš Rusijos pusės šiuo atžvilgiu – tai ne mūsų stilius“, – užtikrino A. Kulikovas.

Kaip skelbia „Rossijskaja gazeta“, dviejų minučių serialo anonse surinkti „visi stereotipai ir fobijos, apie kurias jau ilgus mėnesius kalba Europos šalių žiniasklaida, ypatingai Baltijos šalių ir Skandinavijos“.

Serialo idėjos autorius – populiarus detektyvinių romanų rašytojas J. Nesbo, o režisieriaus vaidmens ėmėsi E. Skjoldbjergas.

„Šis serialas yra pirmiausia apie norvegus ir jų reakciją į tokius įvykius“, – teigia režisierius. Vieną iš pagrindinių, Rusijos ambasadorės vaidmenį seriale - kuria lietuvių aktorė Ingeborga Dapkūnaitė.