Rugpjūčio 25 dieną Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba nurodė pašalinti iš prekybos kelių užsienio prekės ženklų valymo ir skalbimo produktus. Toks žingsnis plačiai buvo įvertintas kaip kerštas už Vakarų sankcijas, kurios buvo paskelbtos dėl Maskvos veiksmų Ukrainoje. \

Socialinių tinklų vartotojai greitai atsuko ironijos čiaupus ir paleido sarkazmo srovę dėl erzinančio draudimo, rašo „Radio Free Europe Radio Liberty“ svetainė.

Keli vartotojai apsilankė parduotuvėse, kur užfiksavo ištuštėjusias lentynas. Anksčiau čia rikiavosi valymo priemonės. Dabar jos staigiai dingo iš parduotuvių.


„Veikiausiai buvo geri valikliai, jeigu buvo iššluoti nuo lentynų“, - rašė vienas „Twitter“ vartotojas, paskelbęs nuotrauką su apytušte vieno prekybos centro lentyna Maskvoje.


Kiti žmonės skelbė asmenukes, kurioms nusifotografavo su valymo priemonėmis, kurios netrukus dings – tai užuomina į sovietų laikus, kai būdavo graibstomi ir kaupiami deficitiniai produktai.

Gerai žinomas tinklaraštininkas Rustemas Adagamovas vieną tokią nuotrauką paskelbė savo „Twitter“ paskyroje su raktažodžiu „Dar daugiau pragaro“.


Tiems, kas nespėjo prikaupti užsienietiškų valiklių, teks griebtis daugiau pastangų reikalaujančių valymo ir skalbimo būdų – bent jau taip galima spręsti iš „Twitter“ įrašų.

Vienas vartotojas skalbimo lentą, kibirą ir gabalą ūkinio muilo pavadino „skalbimo rinkiniu rusų pasaulio patriotui“.


Rusijos televizijos kanalas „Dožd TV“ taip pat atliko skubų eksperimentą.
Dvi vedėjos ištepliojo džemu du vienodus drabužius ir išskalbė juos atskiruose kibiruose – viename iš jų su neįvardytais skalbimo milteliais iš užsienio, o antrame – su rusų gamybos ūkiniu muilu.

Po skalbimo abu drabužiai buvo tobulai švarūs. „Importo pakaitalas“ – naujausias priežodis Rusijoje – „laimėjo“, – pareiškė laidų vedėja Lika Kremer.

Kiek juodesnis humoras naujas taisykles susiejo su aukštu Rusijos savižudybių skaičiumi.

„Nėra nieko patriotiškiau negu tėvynės virvė, tėvynės muilas ir tėvynės taburetė“, - ironizuojama viename „Twitter“ įraše.


Rusijoje pasklidus pranešimams apie maisto kontrabandos atvejus, socialinėje žiniasklaidoje netruko pasirodyti antraštės, pritaikiusios šią tendenciją kovai su valymo priemonėmis.

„Ant vieno piliečio iš Ivanovo policija aptiko du gramus miltelių „Persil“. Pažeidėjas teisme nesėkmingai bandė įrodyti, kad tai tėra kokainas“, - prokremlišką šaltinį „Life News“ ironizavo viena žinutė.


Internete pasirodė ir daugiau memų, kurie skalbimo miltelius siejo su kokainu. Viename iš tokių montažų Alo Pacino personažas iš filmo „Scarface“ („Žmogus su randu“) sėdi apsvaigęs prie kalno baltų miltelių - ir dėžutės „Persil“, įterptos į pirmą planą.


Kitame koliaže matyti „Mister Proper“ – plikagalvis, auskarą ausyje įsivėręs raumeningas vyriškis, JAV gamintojos „Procter & Gamble“ valymo priemonių simbolis, kurį ant žemės prispaudžia šalmuota Rusijos riaušių malšinimo policija.


Dar kitas „Twitter“ vartotojas įsivaizdavo scenarijų Maskvos tarptautiniame Šeremetjevo oro uoste, išjuokdamas tiek draudimą įvežti maisto produktus, tiek rusų pareigūnų polinkį kyšiams: „Šeremetjevo kontrolės poste „Persil“ miltelių aptikęs tarnybinis šuo žvilgsniu leido suprasti, kad problemą išspręstų 1 kg kumpio“.

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai teigia, kad kai kurie rusai gali visai nenukentėti nuo draudimo prekiauti užsienietiškomis valymo ir prausimosi priemonėmis.

„Tiems, kas valgo iš kastuvo, nereikia jokių ploviklių“, - rašė viena „Facebook“ vartotoja, paskelbdama anksčiau šiais metais Stavropolio mieste darytą nuotrauką, kurioje matyti, kaip per rusų Užgavėnes ant kastuvo geležtės patiekiamas tradicinis šios šventės patiekalas - blynai.

Viename „Twitter“ įraše taip pat bandyta optimistiškai interpretuoti seną rusų prietarą: „Geras ženklas: jeigu pamatote bobą su tuščiu kibiru, vadinasi, bobų ir kibirų dar neuždraudė“.