Neįprastą aviacinį prietaisą valstybės vadovas galėjo įvertinti Žukovske vykstančios Tarptautinės aviacijos ir kosmoso parodos („MAKS-215) vaikų paviljone. Po susipažinimo su tokiomis naujovėmis prezidentui kilo savų idėjų, rašo newsru.com.

Naujienų agentūros TASS teigimu, pusantro metro ilgio skraidantį kirvį sukūrė jaunieji inžinieriai per festivalį „Ot vinta“. Nepaisant įspūdingų išmatavimų, šio skraidančio aparato svoris siekia vos 200 gramų.

Liudininkai tvirtina, kad kirvis iš tikrųjų skrenda, tačiau V. Putinui neteko to pamatyti. Tačiau jį sužavėjo toks eksponatas ir jis net pasiūlė vaikams sukurti skraidantį lygintuvą.

„Galbūt sugalvosite dar ir skraidantį lygintuvą?“ - pajuokavo Rusijos prezidentas.

Parodos metu V. Putinas buvo apipiltas dovanomis. Jis tapo pirmuoju, turinčiu dantų pastą, skirtą skrydžiams į kosmosą. Jam taip pat buvo padovanoti festivalio marškinėliai ir puodo dydžio vado laikrodis.

Festivalio „Ot vinta“ vadovas kreipėsi į Rusijos prezidentą su prašymu surengti Sočyje specialų konkursą jauniems inžinieriams ir jis pritarė šiai idėjai.

Aviacijos parodoje V. Putinas lankėsi kartu su Abu Dabio princu Muhammedu Al Nahyanu, vicepremjeru Dmitrijumi Rogozinu, Čečėnijos vadovu Ramzanu Kadyrovu ir pramonės bei prekybos ministru Denisu Manturovu, skelbiama Kremliaus svetainėje.

Svečiams buvo pademonstruoti įmonių „Irkut“, „Tupoliov“ ir „Suchoi“ gaminiai.

Prezidentas susidomėjo naujausiu sraigtasparniu „Mi-38-2“ ir netgi įsėdo į jo kabiną, kur jam buvo pristatyti pagrindiniai orlaivio duomenys: skirsdamas kreiseriniu 285 km/h greičiu, šis sraigtasparnis gali gabenti 29 keleivius ir nuskristi beveik 1 tūkst. kilometrų.

Maksimalus jo greitis yra 320 km/h. „Roskosmos“ paviljone V. Putinas apžiūrėjo naujos kartos pilotuojamo transportinio erdvėlaivio modelį. Šį erdvėlaivį galima gaminti dvejopų modifikacijų – skrydžiams į Mėnulį ir Tarptautinę kosminę stotį.

Pagrindinis MAKS tikslas – Rusijos aukštųjų technologijų pristatymas ir Rusijos vidaus rinkos atvėrimas bendriems projektams su užsienio partneriais. Šią parodą globoja Rusijos prezidentas, rašoma parodos svetainėje.

Parodoje dalyvauja 156 užsienio įmonės iš 30 šalių, įskaitant ir Europos: Austrijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, Čekijos ir Šveicarijos, pažymi TASS.

Pirmą kartą parodoje pristatoma Turkijos įmonė „Aselan“ ir Pietų Afrikos Respublikos atstovė „Danel“. Ukrainai, kuri anksčiau aktyviai dalyvaudavo šiose parodose, šį kartą atstovauja tik „Luhansko aviacijos remonto gamykla“.

Rusijos dalyviai 2015 metų parodoje dalyvauja su šūkiu „Tegyvuoja tėvynės gamyba!“. Renginyje pristatomi ir pirmieji pakaitalai gaminiams iš užsienio – sraigtasparniams ir MS-21 skirti varikliai.

V. Putino apsilankymas šioje parodoje vertinamas kaip parama kosmoso ir aviacijos pramonei, kenčiančiai nuo sankcijų, pažymi „Forbes“.