Prokuratūra anksčiau prašė skirti O. Sencovui 23 metus nelaisvės griežto režimo kolonijoje ir dar dviem metams apriboti jo laisvę, rašo meduza.io.

O. Sencovas savo kaltės nepripažino, o jam iškeltą bylą vadino „politine ir sufalsifikuota“.

Kartu su O. Sencovu buvo nuteistas ir antras bylos kaltinamasis – Aleksandras Kolčenka. Jam skirta 10 metų nelaisvės.

Kaltintojai A. Kolčenkai prašė skirti 12 metų nelaisvės ir vėliau apriboti laisvę dar vieniems metams ir šešiems mėnesiams.

Po to, kai bylos teisėjas Sergejus Michailiukas baigė skaityti nuosprendį, O. Sencovas ir A. Kolčenka pradėjo giedoti Ukrainos himną.

Pažymima, kad Ukrainos politiniai kaliniai O. Sencovas ir A. Kolčenka sugiedojo himną iki galo, nors teisėjas ir padarė pastabą, kad „Rusijos teismuose giedoti himnus draudžiama“ .

Beje, teisėjas S. Michailiukas nelaukė paskutinių Ukrainos himno eilučių ir paliko teismo salę.

Savo paskutiniame pareiškime teismui O.Sencovas pasmerkė Maskvos valdymą.

„Jūsų propaganda yra labai gera, bet yra dar kitų tokių žmonių kaip jūs, kurie labai gerai supranta, kad Ukrainoje nėra „fašistų“, kad Krymas buvo užimtas neteisėtai ir kad jūsų kariai yra Donbase“, – sakė jis kalbėdamas apie konflikto zoną rytinėje Ukrainoje.

Ilgiau negu metus arešte laikyto režisieriaus bylą smerkia Kijevas, žmogaus teisių organizacijos ir iškilūs filmų režisieriai visame pasaulyje.

O.Sencovas ir kitas teisiamas ukrainietis A. Kolčenka, kurie buvo suimti 2014 metų gegužę, yra kaltinami padegę promaskvietiškos partijos būstinę ir norėję susprogdinti Vladimiro Lenino statulą Krymo pagrindiniame Simferopolio mieste.

Rusijoje teisiamų šios šalies pilietybės neturinčių kaltinamųjų šalininkai sako, kad visa byla yra sufabrikuota. Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos taip pat ragino juos paleisti.

Iškilūs filmų kūrėjai iš viso pasaulio, tarp jų ispanas Pedro Almodovaras ir britas Kenas Loachas, parašė atvirą laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl iškilusio ir daug žadančio ukrainiečių režisieriaus baudžiamojo persekiojimo.

Europos kino akademijos paskutiniame laiške 15 filmų kūrėjų, įskaitant vokietį Wimą Wendersą, sakė esantys „giliai sunerimę“ dėl šio proceso.

„Mes šokiruoti, kad kaltinimas Olegui Sencovui dėl „teroristinio pobūdžio nusikaltimų“ nebuvo atmestas“, – sakoma laiške V.Putinui.

Pasak gynybos advokato, parodymus davę liudininkai buvo kankinami, kol paliudijo, kad 39 metų O.Sencovas ir A.Kolčenko dalyvavo Rusijos uždraustos ukrainiečių ultradešiniosios organizacijos „Dešinysis sektorius“ (Pravyj sektor) veikloje.

Du prieš O.Sencovą ir A.Kolčenktą turėję liudyti ir toje pačioje byloje teisiami numanomi režisieriaus sąmokslininkai buvo pripažinti kaltais dėl priklausymo teroristinei organizacijai ir nuteisti kalėti septynerius metus, kai atsisakė liudyti teisme.

Praėjusį mėnesį „Amnesty International“ sakė, kad yra „rimtai susirūpinusi dėl abiejų vyrų teisės į teisingą teismą“ dėl daugybės jiems pateiktų kaltinimų ir pranešimų apie įtariamus kankinimus.

Abu Kryme gyvenantys kaltinamieji neigia jiems iškeltus kaltinimus byloje.

Režisieriaus advokatas anksčiau sakė turintis mažai vilčių, kad jo kliento teismas bus sąžiningas. Jo nuomone, geriausia išeitis būtų buvusi O.Sencovo grąžinimas Ukrainai per apsikeitimą kaliniais. 2012 metais O.Sencovas dalyvavo Roterdamo kino festivalyje, kur pristatė savo pirmąjį meninį filmą „Žaidėjas“ (Gamer), pasakojantį apie paauglį, priklausomą nuo kompiuterinių žaidimų.

Ukrainos Užsienio reikalų ministerija pareikalavo paleisti O. Sencovą ir A. Kolčenką

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė protestą dėl Rusijos teismo nuosprendžio Ukrainos piliečiams O. Sencovui ir A. Kolčenkai.

„O.Sencovas, A.Kolčenka, taip pat ir kiti Ukrainos piliečiai, kurie dabar neteisėtai laikomi Rusijos teritorijoje, yra politiniai įkaitai ir Rusijos agresijos prieš Ukrainą nekaltos aukos“, – sakoma Ukrainos URM pareiškime išplatintame Kijeve antradienį.

Teismo verdiktą URM laiko „neteisėtu sprendimu, pagrįstu sufabrikuota tyrimo medžiaga, gauta taip pat ir taikant Ukrainos piliečiams psichologinę spaudimą bei kankinimus“.

„Teismas nepaisė įstatymo, ignoruodamas, pavyzdžiui, Ukrainos piliečių gynybos pateiktus jų neprisidėjimo prie inkriminuojamų veiksmų įrodymus“, – nurodo URM.

„Nuosprendis liudija, kad Rusija atsisako bešališko tyrimų proceso ir universalių normų žmogaus teisių srityje laikymosi“, – pažymima pranešime.

Ukrainos URM pareikalavo „nutraukti teisminį farsą“ ir „nedelsiant paleisti O.Sencovą bei A.Kolčenką, taip pat ir visus kitus politinius įkaitus“.

„Ukrainos URM ragina pasaulio bendruomenę viešai pasmerkti šitą cinišką nusikaltimą prieš pamatines žmogaus teises ir sustiprinti politini bei diplomatinį spaudimą Rusijai, siekiant išlaisvinti visus Ukrainos piliečius, kurie ir toliau neteisėtai laikomi Rusijos teritorijoje“, – sakoma dokumente.

Ukrainos prezidentas: O. Sencovo teismas nebuvo teisingas

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paragino Rusijoje nuteistą režisierių O. Sencovą laikytis, pareiškęs, kad teismas jam nebuvo teisingas.

„Sutinku su Sencovo žodžiais: okupantų teismas, kaip žinoma, negali būti teisingas. Laikykis, Olegai“, – sakoma prezidento pareiškime, kuris skelbiamas P.Porošenkos tinklaraštyje socialiniame tinkle antradienį, teismui paskelbus 20 metų laisvės atėmimo nuosprendį režisieriui.

Panašiai teismo nuosprendį apibūdino ir Ukrainos vidaus reikalų ministerijos atstovė Mariana Beca: „Teisingumo parodija Rusijoje! Mes griežčiausiai smerkiame neteisėtą nuosprendį Sencovui ir Kolčenkai. Laisvę mūsų didvyriams!“ – parašė M.Beca tinkle „Twitter“.

Lietuva smerkia Rusijos nuosprendį

Lietuva antradienį pasmerkė Rusijos teismo nuosprendį Ukrainos kino režisieriui O. Sencovui ir visuomenės aktyvistui A. Kolčenkai, jie pripažinti kaltais dėl terorizmo ir sulaukė ilgų laisvės atėmimo bausmių.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tokią poziciją išsakė laiške savo kolegai Ukrainoje Pavlo Klimkinui, pranešė ministerija.

„Ministras pabrėžė, kad Lietuva remia Ukrainos poziciją, jog Rusijos teisėsaugos institucijų veiksmai Ukrainos piliečių O.Sencovo, A.Kolčenko, taip pat lakūnės Nadijos Savčenko ir kitų atžvilgiu, neteisėtai juos sulaikant, ribojant jų teises į gynybą ir kalinant, pažeidžia pagrindinius tarptautinės teisės principus, žmogaus teises ir pagrindines laisves“, - teigiama pranešime spaudai.

Anot URM, Lietuva ragina Rusijos valdžios ir teisėsaugos institucijas gerbti žmogaus teises ir atsakingai vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus šioje srityje, objektyviai ištirti Ukrainos piliečių neteisėto sulaikymo ir kalinimo aplinkybes ir nubausti asmenis, atsakingus už šiuos veiksmus, taip pat nedelsiant išlaisvinti Rusijos teritorijoje neteisėtai laikomus Ukrainos piliečius ir sudaryti jiems sąlygas saugiai grįžti į Tėvynę.