Subhi Nahasas sakė per tą posėdį, kad Sirijos mieste Idlibe, kuriame jis gyveno, gėjai buvo nustumiami nuo namų stogų arba užmėtomi akmenimis džiūgaujančių gyventojų, tarp kurių būdavo vaikų.

„Islamo valstybėje“ gėjai nuolat persekiojami ir žudomi“, – pažymėjo S.Nahasas, kuriam pavyko pabėgti ir kuris dabar dirba vienoje pabėgėlių organizacijoje Jungtinėse Valstijose.

Gėjus Idlibe iš pradžių persekiojo Sirijos vyriausybė, vėliau – su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė „al Nusra Front“, kuri užėmė tą miestą 2012 metais, o galiausiai – „Islamo valstybė“, perėmusi kontrolę pernai.

„Per egzekucijas šimtai žmonių, tarp jų vaikų, džiaugsmingai šaukdavo – kaip per vestuves“, – prisiminė B.Nahasas.

Tuo tarpu irakietis, vardu Adnanas, kuris kalbėjo telefonu iš nežinomos vietos Artimuosiuose Rytuose, sakė patyręs žiaurų Irako saugumo pajėgų elgesį dar prieš ateinant IS kovotojams. Vyras sakė bijantis, kad jo šeimos nariai gali jį įskųsti „Islamo valstybės“ džihadistams.

IS kovotojai veikia kaip tikri „profesionalai, kai imasi gėjų gaudynių. Jie medžioja mus vieną po kito. Kai sučiumpa kurį nors žmogų, jie patikrina jo telefono numerius ir kontaktus, taip pat „Facebook“ draugus“, – pasakojo Adnanas, kuris naudojasi išgalvotu vardu, baimindamasis dėl savo saugumo.

„Jie stengiasi surasti kiekvieną gėjų. Tai tarsi domino kaladėlės. Jeigu įkliūna vienas, kiti irgi bus sučiupti“, – aiškino irakietis.

IS džihadistai yra prisiėmę atsakomybę dėl bent 30 egzekucijų už „sodomiją“, sakė Tarptautinės gėjų ir lesbiečių teisių komisijos direktorė Jessica Stern per posėdį, vykusį už uždarų durų.

„Islamo valstybė“ yra paskelbusi internete bent septynis vaizdo įrašus arba nuotraukas, kuriose matomi tie žudymai, nurodė J.Stern savo pranešime, kuris buvo paskelbtas po to susitikimo.

Šį posėdį organizavo Jungtinės Valstijos ir Čilė, o JAV ambasadorė prie JT Samantha Power sakė, kad tai rodo, jog lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų teisės „yra įliejamos į pagrindinę srovę Jungtinėse Tautose“.

S.Power sakė, kad šis posėdis buvo „istorinis“ ir kad jam „jau seniai buvo atėjęs laikas“ Jungtinėse Tautose, kurioms šiemet sukanka 70 metų.

Tame posėdyje galėjo dalyvauti visų JT šalių atstovai, bet Saugumo Tarybos narės Angola ir Čadas nusprendė jame nedalyvauti. Kinija, Malaizija, Nigerija ir Rusija pasiuntė savo atstovus, bet nepaskelbė jokių pranešimų.

Daugiau negu 75 iš 193 Jungtinių Tautų narių įstatymuose homoseksualumas įvardijamas baudžiamuoju nusikaltimu.

Adnanas sakė Tarybai, kad „Islamo valstybė“ naudojasi Artimuosiuose Rytuose plačiai išsikerojusia homofobija.

„Mano bendruomenėje būti gėjumi reiškia mirtį, o kai ISIS žudo gėjus, dauguma žmonių džiaugiasi, nes laiko mus blogiu, o ISIS dėl to yra gerai vertinama“, – pažymėjo Adnanas, vartodamas alternatyvų IS akronimą.