Jau anksčiau leidinys „Vedomosti“ pranešė, kad likus nedaug laiko iki pasitraukimo V. Jakuninas atsisakė mažinti „Rusijos geležinkelių“ išlaidas, o vėliau pagrasino atsistatydinti. „Nuo to pavargo pats prezidentas ir pasakė, kad trauktųsi, jei to nori“, - taip sakė prisistatyti atsisakęs valdininkas.

„Atsakomybę už žurnalistų ir ekspertų etiškumą palikdamas jų pačių sąžinei norėčiau pabrėžti, kad pranešimus spaudoje vertiname kaip mėginimą mesti šešėlį tiek ant bendrovės, tiek ir ant milijoninio „Rusijos geležinkelių“ kolektyvo pastarojo dešimtmečio pasiekimų“, - pareiškė G. Levčenka, praneša RBK.

„Vedomosti“ šaltinis tikino, kad V. Jakuninas pagrasino atsistatydinti per vieną iš susitikimų su V. Putinu. Vėliau „Kommersant“ šaltinis, susipažinęs su situacija „Rusijos geležinkeliuose“, šią informaciją paneigė. Analogiškai reagavo ir RBK šaltinis iš V. Jakunino aplinkos. Oficialiai „Rusijos geležinkeliai“ gandus dėl šio konflikto pakomentavo tik dabar.

Anksčiau V. Putinas, komentuodamas „Rusijos geležinkelių“ vadovo pasikeitimą, pabrėžė, kad kiekvienas žmogus žvelgia į savo ateitį taip, kaip to pageidauja.

„Tai jo pasirinkimas“, - patikino V. Putinas ir pridūrė, kad ketina aptarti kelis klausimus su buvusiu „Rusijos geležinkelių“ vadovu.

„Jūs teisūs, „Rusijos geležinkeliai“ – svarbi infrastruktūros bendrovė, tačiau mes su juo apie tai dar pakalbėsime, dabar jis atostogauja, kai grįš, tada ir aptarsim“, - patikino V. Putinas, atsakydamas į žurnalistų jam patiektus klausimus.

Informacija apie galimą V. Jakunino atsistatydinimą žiniasklaidoje pasirodė rugpjūčio 17 d. Vėlyvą tos dienos vakarą pats V. Jakuninas patvirtino, kad traukiasi iš šios valstybinės bendrovės vadovo pareigų, kurias ėjo daugiau nei dešimtmetį. rugpjūčio 20 d. Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas skyrė naują „Rusijos geležinkelių“ vadovą – Olegą Belozerovą, ėjusį Rusijos transporto ministro pirmojo pavaduotojo pareigas.

Pasitraukęs iš „Rusijos geležinkelių“ V. Jakuninas ketina atstovauti Kaliningrado sričiai Federacijos Taryboje. Laikinai Kaliningrado srities gubernatoriaus pareigas einantis Nikolajus Cukanovas, ketinantis tapti naujai išrinktu šios srities gubernatoriumi, įtraukė V. Jakuniną į trijų siūlomų kandidatų, pretenduojančių užimti senatoriaus iš Kaliningrado srities postą, sąrašą. Kartu su V. Jakuninu į šį postą pretenduoja Kaliningrado meras Aleksandras Jarošukas ir dabartinis senatorius Olegas Tkačius.

Kiekvienas iš šių trijų asmenų gali būti deleguojamas į Federacijos Tarybą visam gubernatoriaus pareigų suteikimo laikotarpiui.

Patekti į Federacijos Tarybą kaip Kaliningrado srities atstovas V. Jakuninas gali prezidentui skiriant kvotą arba turėdamas diplomatinį rangą, nes šiame regione jis nėra gyvenęs. Pagal įstatymą dėl Rusijos Federacijos Tarybos formavimo tvarkos, asmuo, kandidatuojantis į senatoriaus postą, turi būti nuolat gyvenęs atitinkamo Rusijos Federacijos subjekto teritorijoje pastaruosius penkerius metus prieš jo kandidatūros iškėlimą arba iš viso 20 metų prieš jo kandidatūros iškėlimą.

Žiniasklaidos pateikiamais duomenimis, V. Jakuninas diplomatinį statusą jau turi, nors oficialaus šios informacijos patvirtinimo gauti nepavyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)