Aukšti abiejų šalių atstovai nuo šeštadienio pasienio vietovėje Panmunjome derėjosi dėl padėties sušvelninimo.

Pchenjanas prieš tai ultimatyviai pareikalavo Seulo nutraukti savo propagandines laidas per garsiakalbius pasienyje. Priešingu atveju komunistinis režimas pagrasino kariniais smūgiais.

Susitarė sumažinti įtampą

Šiaurės ir Pietų Korėja antradienį baigė derybų maratoną ir susitarė sumažinti įtampą krizėje, atvedusią abi besivaržančias šalis prie ginkluoto konflikto slenksčio.

Pietų Korėjos vyriausiasis derybininkas, nacionalinio saugumo patarėjas Kim Kwan-jinas nurodė, kad Šiaurė Korėja sutiko išreikšti „apgailestavimą“ dėl neseniai įvykusių incidentų pasienyje, kai užlipę ant sausumos minų buvo sužaloti du Pietų Korėjos kariai.

Tuo tarpu Pietų Korėja sutiko lygtinai išjungti garsiakalbius, transliuojančius pasienyje propagandinius pranešimus Šiaurės Korėjai.

Abi šalys taip pat susitarė ateinantį mėnesį atnaujinti šeimų narių, išskirtų 1950–1953 metų Korėjos karo, susitikimus, žurnalistams sakė Kim Kwan-jinas.

Šios derybos paliaubų kaimelyje Panmundžome vyko tvyrant pavojingai karinei įtampai, praeitą savaitę išprovokavusiai retą artilerijos susišaudymą pasienyje. Be to, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas įsakė savo priešakiniuose koviniuose daliniuose paskelbti aukščiausio lygio parengtį.

Derybos prasidėjo šeštadienio pavakare, tuojau po to, kai sukako Šiaurės Korėjos paskelbto ultimatumo terminas Seului nutraukti propagandos transliavimą, grasinant priešingu atveju imtis karinių veiksmų.

Nutraukė propagandinių laidų transliavimą

Pietų Korėja nutraukė propagandinių laidų transliavimą per garsiakalbius prie Šiaurės Korėjos sienos. Tai antradienį pranešė Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“.

Atitinkamas susitarimas buvo sudarytas per antrąjį derybų dėl krizės Korėjos pusiasalyje sureguliavimo ratą, vykusį pasienio mieste Pchanmundžome ir trukusį apie 34 valandas. Seulas pažadėjo nutraukti propagandinę transliaciją Šiaurės Korėjai, o Pchenjanas savo ruožtu pareiškė apgailestaująs dėl incidentų, kai Pietų Korėjos kariškius sienos rajone sužeidė sprogusios minos.

Taip pat pranešama, kad KLDR atšauks visišką savo ginkluotųjų pajėgų kovinę parengtį, kurią paskelbė šalies vadovas Kim Jong-un. Be to, šalys susitarė padėti susijungti šeimoms, kurios neteko ryšio po Korėjos karo. Jos taip pat numatė surengti Seule arba Pchenjane naujas derybas dėl įtampos Korėjos pusiasalyje mažinimo.

Dviejų Korėjų santykiai paaštrėjo, kai rugpjūčio 20 d. šalių artileriją susišaudė vakarinėje demilitarizuotos zonos dalyje. Seulas teigia, kad pirmoji ugnį paleido Šiaurė: artilerijos apšaudymo taikinys buvo garsiakalbiai, transliavę propagandines laidas. Atsakydama į tai Pietų Korėja paleido kelias dešimtis sviedinių į Šiaurės pusę.