Vyriausybė įvedė komendanto valandą ir planuoja siųsti kariuomenę į šalies vakarinį Kailalio rajoną, iš kurio, pasak pareigūnų, dar gauta pranešimų, kad per susirėmimus galėjo žūti dar trys demonstracijos dalyviai.

„Kol kas galiu patvirtinti, kad žuvo aštuoni mūsų saugumo pajėgų nariai, tarp jų du iš sukarintųjų pajėgų“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Laxmi Prasadas Dhakalas.

„Šiandien tame rajone nuo 16 valandos neribotam laikui įvedama komendanto valanda“, – sakė L.P.Dhakalas.

Smurtas kilo, kai policijos pareigūnai pabandė užkirsti kelią protestuotojams, kad jie nepatektų į rajoną, kuriame tokie susibūrimai yra draudžiami, ir nepradėtų niokoti vyriausybinių pastatų Tikapuro mieste, maždaug už 420 kilometrų į vakarus nuo Katmandu, vidaus reikalų ministras Bamas Devas Gautamas sakė parlamente.

„Staiga protestuotojai apsupo policijos pareigūnus ir puolė juos peiliais, kirviais, pjautuvais ir žeberklais“, – kalbėjo B.D.Gautamas.

Pasak jo, demonstrantai dar padegė vieną sukarintų pajėgų pareigūną, kuris nežinia ar išgyveno.

„Ginkluotų policijos pajėgų inspektorius Ramas Biharis Tharu buvo sudegintas gyvas“, – sakė ministras.

Per susirėmimus buvo sužeista daugiau nei 40 saugumo pajėgų narių, kurie buvo nuvežti į Tikapuro ligoninę, informavo rajono viršininkas Kumaras Shrestha.

Kitas pareigūnas, rajono viršininko pavaduotojas Udaya Bahaduras Singhas Thakuri perspėjo, kad žuvusiųjų skaičius gali išaugti.

„Girdėjome pranešimų, kad... žuvo ir trys protestuotojai. Stengiamės patikslinti šią informaciją“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Sekmadienį parlamente pateiktas naujas konstitucijos projektas, pagal kurį numatomas Nepalo pertvarkymas į federalinę valstybę, susidedančią iš septynių provincijų, ir kuris turėtų užbrėžti brūkšnį po dešimtmetį trukusio ir 2006 metais pasibaigusio pilietinio karo.

Tačiau protestuotojai tvirtina, kad numatytos naujos vidinės provincijos sienos diskriminuos istoriškai ir taip marginalizuotas bendruomenes, tarp jų tharų etninę mažumą, kuri dešimtmečius vergavo aukštuomenės žemvaldžiams.

Paskutinius susirėmimus sukėlė tharų* protestas ir reikalavimas atskiros provincijos.

Vidaus reikalų ministras pranešė, kad padėčiai kontroliuoti į rajoną siunčiama kariuomenė, ir paragino gyventojus laikytis taikos.

„Šiame etape, kai mes žengiame į naują erą..., mes turime raginti žmones neprisidėti prie veiksmų, kurie griauna harmoniją visuomenėje ir kursto etninę nesantaiką“, – kalbėjo jis parlamente.

Pasak ministro, rajonas buvo paskelbtas „riaušių zona“, jame dislokuojama kariuomenė.

Regioninės partijos seniai ragina suformuoti naujas provincijas pagal ribas, kurios būtų naudingos istoriškai marginalizuotoms bendruomenėms, tačiau kiti įstatymų leidėjai priešinasi tokiems pasiūlymams, kurie, anot jų, suskaldytų šalį ir keltų grėsmę jos vienybei.

Po daugel metų trukusių ginčų, kuriuos padėjo nutraukti balandį šią skurdžią šalį sudrebinęs galingas žemės drebėjimas, birželį pagrindinės Nepalo partijos pagaliau susitarė dėl šio dokumento.

Naujos konstitucijos projektas buvo pradėtas rengti 2008 metais, praėjus dvejiems metams po 16 tūkst. gyvybių pareikalavusio maoistų sukilimo, po kurio buvo panaikinta 239 metus gyvavusi monarchija. Nuo 2007 metų šalyje galioja laikinoji konstitucija, kuri buvo priimta pasibaigus pilietiniam karui.