Sekmadienį savo nuomonę atėjo pareikšti tik 18,7 proc. balso teisę turinčių italų. Tai paskatino abejones, kad pirmadienį, antrąją ir paskutinę balsavimo dieną, rinkėjų aktyvumas pasieks reikalingus 50 proc. ir dar vieno kvorumą. Pirmadienį balsavimas truks tik pusę dienos ir baigsis 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

Tikėtinas referendumo žlugimas taps triuškinančiu smūgiu balsavimo šalininkams, kurie siekė pakeisti 2004 metų įstatymą, draudžiantį kiaušinėlių ir spermos donorystę bei embrionų užšaldymą ir tyrimus ir per vieną bandymą leidžiantį apvaisinti tik tris kiaušinėlius.

Tuo tarpu šį balsavimą boikotuoti agitavusi Katalikų Bažnyčia, kuri 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiuose pralaimėjo referendumus dėl skyrybų ir abortų, greičiausiai švęs ilgai lauktą pergalę.

Į kampaniją už referendumą buvo įtrauktos popmuzikos žvaigždės ir aktoriai, tarp jų Monica Bellucci, kuri ištarė garsiąją frazę: "Ką politikai ir kunigai išmano apie mano kiaušides?".

Dabar referendumo šalininkai būgštauja, kad politinė švytuoklė grįš prie konservatyvesnės politikos ir kad abortų teisėtumui iškils grėsmė, nes dabartinis pagalbinių nėštumo priemonių įstatymas reikalauja, kad embrionas būtų laikomas visaverčiu žmogumi.

"Dabar visas dėmesys nukryps į abortus", - teigė Lygių galimybių ministrė Stefania Prestigiacomo, vienintelė vyriausybės narė, aktyviai raginusi pakeisti apvaisinimo mėgintuvėlyje įstatymą, kuris laikomas vienu griežčiausių Europoje.

"Abu įstatymai (reglamentuojantys reprodukciją ir abortus) yra siaubingai nesuderinti. Tikiuosi, jog artimiausiu metu kažkas imsis iniciatyvos", - sakė ji.

Jei pirmadienį rinkėjų aktyvumas išaugtų, referendumo šalininkai tikisi, kad parlamentas peržiūrės kai kurias įstatymo, privertusio daug italų porų dirbtinio apvaisinimo procedūras atlikti užsienyje, dalis.

"Apie tikrąjį pralaimėjimą kalbėsime tada, kai rinkėjų aktyvumas nesieks 30 proc. Jei jis bus didesnis kaip 35 procentai ... šie klausimai nebus pamiršti, nes beveik dauguma balsavusiųjų bus ištarę "taip", - S.Prestigiacomo citavo laikraštis "Corriere della Sera". Tačiau laikraštis pažymėjo, kad iš 49,7 mln. italų savo nuomonę greičiausiai pareikš ne daugiau kaip 26 procentų rinkėjų.

Artėjant visuotiniams rinkimams, kurie turi įvykti per 11 mėnesių, bet kokiu atveju nepanašu, jog artimiausiu metu įstatymų leidėjai bandytų keisti daug ginčų keliantį įstatymą.

Referendumas taip pat išryškino tradicinį Šiaurės ir Pietų Italijos pasidalijimą. Rinkėjų aktyvumas mažiau išsivysčiusiuose pietuose buvo perpus mažesnis, negu geriau gyvenančioje šiaurėje.

Analitikai nesiryžta spręsti, ar tai reiškia tradicinę Pietų Italijos regiono politinę apatiją, ar didesnę Bažnyčios įtaką.