Viskas išsisprendė, kai prasidėjo dar vienas biudžetinis procesas ir V.Jakuninas kreipėsi subsidijų.

„Dėl šiuo metu susiklosčiusios sudėtingos situacijos su pajamomis visi suprato, kad „Rusijos geležinkeliai“ jau tampa sistemine biudžeto problema; „Rusijos geležinkeliai“ – vienintelė valstybinė bendrovė, tapusi taip stipriai priklausoma nuo subsidijų“, – sakė šaltinis, rašo rbc.ru.

Vienos iš „Rusijos geležinkelių“ kontragentės vadovo teigimu, V. Jakuninas norėjo trauktis iš posto dar iki olimpiados, o tolimesnis jo buvimas „Rusijos geležinkelių“ vadovo poste darėsi pavojingas jam pačiam.

„Bendrovė tapo tokia neefektyvi ir paskendusi korupcinėse schemose, kad anksčiau ar vėliau tai būtų baigęsi liūdnai“, – patikino leidinio pašnekovas.

Šaltinio tikinimu, lūžio momentu tapo dar vienas V. Jakunino prašymas skirti subsidiją „Rusijos geležinkeliams“.

Finansinio stabilumo palaikymui 2016 m. „Rusijos geležinkeliams“ reikia 130 mlrd. rublių (1,69 mlrd. eurų), jei krovinių gabenimo kaina didės 7,5 proc., o jei kaina didės 10 proc., tada reikia 100 mlrd. rublių (1,3 mlrd. eurų).

„Vedomosti“ turimais duomenimis, V. Jakuninas viename iš posėdžių buvo paprašytas mažinti išlaidas, tačiau jis ėmė piktintis, patikino, kad išlaidų sumažinti jis negali, ir tokiu atveju išeis.

„Prezidentas nuo to jau pavargo, todėl pasakė jam, kad eitų, jei nori“, – pasakojo šaltinis.

DELFI primena, kad dar praėjusią savaitę pranešta, kad Rusijos valstybinės geležinkelių bendrovės vadovas V. Jakuninas traukiasi iš kompanijos, kuriai vadovavo dešimtį metų. Jis tikisi tapti Rusijos aukštųjų parlamento rūmų senatoriumi, atstovaujančiu Kaliningrado regionui.

67-erių V. Jakuninas praėjusiais metais pasirašė trejų metų sutartį dėl darbo „Rusijos geležinkeliuose“.

„Jo atsistatydinimas reiškia, kad per kelias pastarąsias dienas atsitiko kažkas rimto, kažkas negero“, – rašoma rusiškoje „Forbes“ versijoje, remiantis „Rusijos geležinkeliams“ artimo šaltinio pateikta informacija.

„Financial Times“ apžvalgininkė Catherine Hill rašo, kad Kremliui artimas šaltinis pranešė apie didelius pokyčius, kurių dalimi taps ir „Rusijos geležinkelių“ vadovo V. Jakunino atsistatydinimas iš užimamų pareigų.

Vienas galingiausių Rusijos magnatų, artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas V. Jakuninas rugpjūčio 17 d. įvardintas kaip kandidatas į Rusijos parlamento aukštųjų rūmų senatoriaus postą, o tai reiškia, kad jam gali tekti trauktis iš „Rusijos geležinkelių“ vadovo pareigų.